Βρισκόμαστε μια βδομάδα, πριν τις κάλπες της 5ης Δεκέμβρη, για την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.
Και οι έξι υποψήφιοι αναπτύσσουν τα επιχειρήματα τους, τόσο με τις ομιλίες τους ανά την Ελλάδα, όσο και με τις συνεντεύξεις που δίνουν στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα και στα έντυπα μ.μ.ε.
Μέχρι τώρα δεν σχολίασα απολύτως κανένα από τα επιχειρήματα κανενός από τους υποψηφίους. Μέχρι σήμερα Σάββατο, που παρακολούθησα με προσοχή την συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στην μεσημεριανή εκπομπή της ΕΡΤ1 «στο δρόμο προς τις κάλπες».
Σήμερα αισθάνθηκα την ανάγκη, όχι να σχολιάσω, αλλά να αποκαταστήσω την αλήθεια, για κάποιες αναφορές που άκανε ο φίλος μου ο Ανδρέας.
Αναφέρθηκε σε «διεύρυνση» των ψηφοδελτίων, με ένταξη δεξιών υποψηφίων σε ψηφοδέλτια του ΠΑ.ΣΟ.Κ, τόσο από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Και ανέφερε συγκεκριμένα, ότι στο παρελθόν ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε σε ψηφοδέλτια του ΠΑ.ΣΟ.Κ τα στελέχη της Ν.Δ Γιάννη Μπούτο & Διονύση Λιβανό και ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε σε ψηφοδέλτια του ΠΑ.ΣΟ.Κ τα στελέχη της Δεξιάς Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο.
Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Γιατί :
– Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε «αμφίπλευρη διεύρυνση». Εκτός από τα παραπάνω αποστασιοποιημένα στελέχη της Δεξιάς, ταυτόχρονα έπαιρνε στα ψηφοδέλτια και ιστορικά στελέχη της Αριστεράς : τον Μανώλη Γλέζο και τον Μάρκο Βαφειάδη, καθώς και ιστορικά στελέχη του Κέντρου, όπως τον Γεώργιο Μαύρο και τον Ιωάννη Ζίγδη.
– Και ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε «αμφίπλευρη διεύρυνση», γιατί εκτός από προαναφερθέντα στλέχη της Δεξιάς, ταυτόχρονα έβαλε σε ψηφοδέλτια του ΠΑ.ΣΟ.Κ τα στελέχη της Αριστεράς Μίμη Ανδρουλάκη και Μαρία Δαμανάκη.
Αυτή είναι η πλήρης αλήθεια, για να μην προκαλούνται στρεβλές εντυπώσεις και για να μην εξάγονται λανθασμένα συμπεράσματα.
Σε ότι αφορά στην αναφορά του φίλου μου του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι αν εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επιλέγει την ίδια ακριβώς στιγμή, να είναι πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Γιατί ;
Γιατί και ο Ανδρουλάκης, αλλά και ο Γερουλάνος, αλλά και ο Χρηστίδης κ.λ.π, όποιος εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, θα είναι αυτόματα πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, γιατί απλούστατα αυτό προβλέπεται από το ισχύον καταστατικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και όχι γιατί το επιλέγει ο Α. Λοβέρδος.
Το καταστατικό δεν προβλέπει, να ξαναστηθούν κάλπες, για την εκλογή προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, αφού και η εκλεγμένη πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά έχει πεθάνει.
Τέλος, να ξεκαθαριστεί, για να ξέρει ο κόσμος, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο) – οι βουλευτές που εκλέχθησαν το 2019 – σύμφωνα με το Σύνταγμα
της χώρας, δε μπορούν ονομαστεί Κ.Ο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θα συνεχίσουν να είναι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, γιατί αυτό συμμετείχε στις εκλογές του 2019 και μ’ αυτό εκλέχθηκαν οι βουλευτές του.
Όταν θα διαλυθεί η σημερινή Βουλή και προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές (το 2023 ή νωρίτερα το 2022), τότε – αν αποφασίσει σχετικά το συνέδριο μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτές το ΠΑ.ΣΟ.Κ (με το νέο πρόεδρο του και το σύμβολο του ανατέλοντος ήλιου) και όχι το Κίνημα Αλλαγής.
Ρόδος 27 / 11 / 2021
Κοσμάς Σφυρίου.