Με τη συμμετοχή 180 μαθητών, φοιτητών κι εθελοντών από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακής Συνεργασίας της Ρόδου, το διάστημα 18-21 Νοεμβρίου 2021. Το συνέδριο συνδιοργάνωσε το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και μία σειρά από επιστημονικούς συνεργάτες με διεθνές κύρος.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν τον ρόλο διπλωματών και υπουργών χωρών της Ευρώπης και συνεδριάζουν στο πλαίσιο ενός περιφερειακού διεθνούς οργανισμού, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης ή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, μαθαίνουν από πρώτο χέρι πως λειτουργεί το διεθνές σύστημα, εξασκούνται στην διπλωματία, τις νομικές διαδικασίες και φυσικά στο δημόσιο διάλογο σε ένα αγγλόφωνο περιβάλλον.
Η μεγάλη σημασία του συνεδρίου αναγνωρίσθηκε από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης, Χρήστο Μπάρδο, ο οποίος στο χαιρετισμό του επιβεβαίωσε τη διαχρονική στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη διοργάνωση, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το MRC αποτελεί ισχυρό θεσμό και μια μοναδική εμπειρία για τους νέους μαθητές που έχουν και την ευκαιρία να γνωρίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη Ρόδο.
«Οι συμμετέχοντες έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε πως λειτουργεί η διεθνής διπλωματία, να ερευνήσετε και να μελετήσετε ενδιαφέροντα θέματα και φυσικά να γνωριστείτε και να ανταλλάξετε απόψεις με συμμαθητές/συμφοιτητές σας. Επιπλέον η διοργάνωση είναι μία μοναδικής τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας σε ένα δημιουργικό, ανταγωνιστικό και διεθνές περιβάλλον, καθώς οι συνεδριάσεις σας δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστείτε άμεσα στη διεθνή γλώσσα της διπλωματίας, στα αγγλικά. Το MRC πέρα από το τυπικό πιστοποιητικό που θα ενταχθεί στο βιογραφικό σας, δίνει και σε μας -στην Περιφέρεια- τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πολιτικές πάνω στα θέματα που απασχολούν τις θεματικές σας συνεδριάσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Χ. Μπάρδος.
Τα θέματα που απασχόλησαν φέτος τους «αντιπρόσωπους» ήταν η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, η ένταξη των προσφύγων στην εκπαίδευση, η ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην πολιτική και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και μία ειδική
συνεδρίαση για το μέλλον της Ευρώπης, ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη γειτονιά της.
Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, με προσεκτικούς ελέγχους και αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονες συνεδριάσεις στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στις δύο αίθουσες του ξενοδοχείου «Πλάζα» και στην αίθουσα «Γιώργος Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Συμμετείχαν οργανωμένα μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Ρόδου, το 3ο Γενικό Λύκειο Ρόδου, το 4ο Γενικό Λύκειο, το Γενικό Λύκειο Κρεμαστής, το Κολλέγιο Ρόδου, το «Ροδίων Παιδεία», το Πανορμίτειο Γυμνάσιο-Λύκειο Σύμης, το 1ο Γενικό Λύκειο «Ιπποκράτειο» Κω και μεμονωμένοι μαθητές από άλλα σχολεία, ενώ σε πανεπιστημιακό επίπεδο, εκπροσωπήθηκαν πέντε πανεπιστήμια