Την ανιούσα έχουν πάρει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 στη Ρόδο καθώς επίσης και οι νοσηλείες ασθενών στο ΓΝΡ. Συνολικά 30 ασθενείς, 19 έως 85 ετών νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ενώ τα ενεργά κρούσματα υπολογίζεται ότι έχουν υπερβεί πλέον τα 650!
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην πλειοψηφία τους οι νοσηλευόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, χωρίς, όμως, κανείς από αυτούς να νοσεί βαριά. «Σταδιακά αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλειών. Από τα 15 άτομα που είχαμε μέχρι πρότινος, φθάσαμε στα 30.
Η αύξηση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω των περισσότερων κρουσμάτων της Covid-19 που καταγράφονται σε ημερήσια βάση. Χρειάζεται συνεπώς μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση από όλους μας. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καλό είναι να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο και όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, να προγραμματίσουν την αναμνηστική τους δόση», δήλωσε στη «δ» ο διοικητής του ΓΝΡ, Γρηγόρης Ρουμάνης, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορεί να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές στη Ρόδο.
To ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στη Ρόδο, είναι πλέον ικανοποιητικό. Συνολικά 84.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ περισσότερα από 12.000 έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
Υπολογίζεται, επίσης, ότι ένα ποσοστό γύρω στο 7% έχει νοσήσει, οπότε μένει να εμβολιαστούν κοντά στα 20.000 άτομα που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου.
Και όντως, το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία είναι μεγαλύτερο από ποτέ.
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με την παραλλαγή “Ο” του κορωνοϊού συμβάλλουν, όπως φαίνεται, στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, πολίτες των οποίων το ραντεβού αργεί, ζητούν να το αλλάξουν και να εμβολιαστούν νωρίτερα. Προσέρχονται στο εμβολιαστικό κέντρο ζητώντας να λάβουν το εμβόλιο την ίδια στιγμή, εάν υπάρχει διαθέσιμη δόση.
Το μεγαλύτερο βάρος της εμβολιαστικής εκστρατείας, σηκώνει αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας Ρόδου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, όπου χορηγείται το σκεύασμα της Pfizer. Συνολικά 580 ραντεβού πραγματοποιούνται καθημερινά.
Στο μεταξύ, με οδηγία του υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιούνται στο εξής οι εμβολιασμοί και την Κυριακή και μέχρι το απόγευμα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες έως το τέλος του χρόνου.
Και ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά και το κέντρο Υγείας Ρόδου καλείται να λειτουργεί πλέον επτά ημέρες την εβδομάδα, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα υποστελέχωσής του.
Δύο από τις νοσηλεύτριες βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια και μία σε κατ’ οίκον περιορισμό γιατί είχε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.
Η διοίκηση του Κ.Υ. έχει επανειλημμένως αιτηθεί την ενίσχυση του με επιπλέον προσωπικό, χωρίς ποτέ να υπάρξει η προσδοκώμενη ανταπόκριση. Παράλληλα, έχει απορριφθεί το αίτημα για τη διάθεση δύο οπλιτών μέσω της 95 ΑΔΤΕ, που θα εκτελούσαν χρέη γραμματειακής υποστήριξης.
Το υπάρχον προσωπικό του Κ.Υ. Ρόδου, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες όμως τα όρια αντοχής τους, όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, εξαντλούνται.
Εξίσου πιεστική είναι η καθημερινότητα και στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, όπου πραγματοποιούνται καθημερινά 100 εμβολιασμοί (χορηγείται το σκεύασμα της Pfizer).
Παράλληλα με τις εφημερίες και τους εμβολιασμούς στο εμβολιαστικό κέντρο, πραγματοποιούνται εμβολιασμοί κατ’ οίκον και στο γενικό πληθυσμό σε χωριά της Νότιας Ρόδου.
Με αυταπάρνηση, οι εργαζόμενοι του Κ.Υ. Αρχαγγέλου διεκπεραιώνουν τον αυξημένο όγκο δουλειάς, ώστε να ενισχυθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί. Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα.
Ισως αντι οπλιτων, να μπορουσαν να στελεχωσουν καποιοι πολιτες εθελοντες.