«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.
«Βιώνουμε μια κατάσταση, που ήταν αναμενόμενη, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την διάθεση εμβολίων σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε, έχοντας εμφατικά υπογραμμίσει ότι «το άλφα και το ωμέγα είναι η ψυχραιμία».
Αναφερόμενη στην Μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι το ιδιαίτερο σε αυτή την περίπτωση «είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που εμφανίζει στο γονίδιο της πρωτεΐνης της ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον οργανισμό», συμπληρώνοντας ότι «οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και χρειάζεται χρόνος για τις απαντήσεις».
Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι γνωστό σε αυτή τη φάση πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, «είναι όμως πιθανόν η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη». Πρόσθεσε δε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η εν λόγω νέα μετάλλαξη προκαλεί βαρύτερη νόσο, αναφέροντας ότι βάσει των όσων γνωρίζουμε από τις λοιμώξεις στη νότια Αφρική τα συμπτώματα «ήταν ήπια, με κακουχίες και μυαλγίες», ωστόσο στους ασθενείς που καταγράφηκαν ήταν και νεαροί.
«Έχει αυξηθεί ο φόβος, ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά το πρόβλημα αναμένεται να είναι μικρό», είπε και τόνισε: «Η εμφάνιση της Όμικρον μας υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών και τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού».
Αναφερόμενη στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, είπε: «Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες».