Τοπικές Ειδήσεις

«Τέσσερα προαπαιτούμενα για να πάρουν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα ελάφια οι αγρότες στη Νότια Ρόδο»

Σε μια τεκμηριωμένη παρέμβαση προχώρησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναλύοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μπορούν να αποζημιώνονται οι αγρότες της Νότιας Ρόδου για τις ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειες τους από τα ελάφια.

Αναφέρεται σε συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, μέσα από ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό, κ. Λιβανό.

Παράλληλα, για το ίδιο ζήτημα είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι η τροπολογία που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις καλές προθέσεις που υπήρχαν, ήταν ανεφάρμοστη αφού υπήρχαν προαπαιτούμενα που δεν είχαν υλοποιηθεί και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Απόδειξη αποτελεί η τροπολογία κατατέθηκε το 2016, αλλά έως σήμερα δεν μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες για τις ζημιές στις καλλιέργειες τους από τα ελάφια στη Νότια Ρόδο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις αφού:

α) Δεν είχαν προϋπολογιστεί πόροι για τις αποζημιώσεις.

β) Έπρεπε να προσδιοριστούν στο θεσμικό πλαίσιο οι ζημιές που αποζημιώνονται.

γ) Έπρεπε να γίνει εξειδίκευση και κατηγοριοποίηση εξειδίκευση των καλλιεργειών που πλήττονται σε : 1. Μονοετείς Καλλιέργειες, 2. Πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, 3. Αγροτικές καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου τις οποίες οι παραγωγοί ασφαλίζουν στον ΕΛΓΑ.

δ) Έπρεπε να υπάρχει νέος υπολογισμός και προσδιορισμός της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ώστε να καλύπτονται και από τον κίνδυνο των ελαφιών DAMA DAMA οι παραγωγοί.

Ο κ. Κόνσολας ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει λύση σε αυτά τα τέσσερα ζητήματα, προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες της Νότιας Ρόδου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις όσων ήθελαν και θέλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Πρέπει, όμως, να λειτουργούμε συγκροτημένα. Αυτά τα τέσσερα προαπαιτούμενα που έθεσα είναι η προϋπόθεση για να μπορούν να αποζημιώνονται οι αγρότες της Νότιας Ρόδου για τις ζημιές από τα ελάφια.

Το Υπουργείο γνωρίζει, πλέον, τι πρέπει να κάνει και πιστεύω ότι θα υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες, ενώ και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ.Λυκουρέντζος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: «Χορήγηση αποζημιώσεων στους αγρότες της Νότιας Ρόδου για τις ζημιές από τα ελάφια»

 

Kύριε Υπουργέ,

 

Οι αγρότες στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν ένα σοβαρότατο πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών, αλλά και τις πυρκαγιές στην περιοχή που κατέστρεψαν δασικές εκτάσεις και αναγκάζουν τα ελάφια να αναζητούν τροφή σε αγροτικές καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές.

Οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες είναι μεγάλες και εύλογα οι αγρότες και οι παραγωγοί της Ρόδου ζητούν αποζημιώσεις στα πρότυπα των αποζημιώσεων που δίνονται, με βάση το κανονισμό του ΕΛΓΑ, για τις ζημιές από αρκούδα, τις ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR και τις ζημιές από άγρια κουνέλια όπως και στη φυτική παραγωγή της νήσου Λήμνου.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε τροπολογία το 2016 στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3877/2010 (Α´ 160): «Aσφαλιζόμενοι φυσικοί κίνδυνοι, παθήσεις,

και ασθένειες», προσθέτοντας και την περίπτωση των ζημιών που προκαλούνται από άγρια ελάφια (Dama dama) στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου.

Με τη διαφορά, όμως, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν ανεφάρμοστη γιατί:

α) Δεν είχαν προϋπολογιστεί πόροι για τις αποζημιώσεις.

β) Έπρεπε να προσδιοριστούν στο θεσμικό πλαίσιο οι ζημιές που αποζημιώνονται.

γ) Έπρεπε να γίνει εξειδίκευση και κατηγοριοποίηση των καλλιεργειών που πλήττονται σε:1. Μονοετείς Καλλιέργειες, 2. Πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, 3. Αγροτικές καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου τις οποίες οι παραγωγοί ασφαλίζουν στον ΕΛΓΑ.

δ) Έπρεπε να υπάρχει νέος υπολογισμός και προσδιορισμός της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ώστε να καλύπτονται και από τον κίνδυνο των ελαφιών DAMA DAMA οι παραγωγοί.

Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να δώσει λύση προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες της Νότιας Ρόδου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Δεδομένης της ατελούς αυτής τροπολογίας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα ή προτίθενται να προβούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ σε ό, τι αφορά:

α) στον προϋπολογισμό πόρων για τη χορήγηση αποζημιώσεων για τις ζημιές από τα ελάφια στους αγρότες της Νότιας Ρόδου,

β) στον προσδιορισμό του κανονισμού των ζημιών που δικαιούνται αποζημίωσης,

γ) στην εξειδίκευση των καλλιεργειών που πλήττονται,

δ) στον υπολογισμό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, ώστε να καλύπτονται και από τον κίνδυνο καταστροφών από ελάφια DAMA DAMA οι παραγωγοί της Νότιας Ρόδου.

2. Ποιος είναι ο αριθμός των δηλωθέντων καλλιεργειών ανά καλλιέργεια και πόσα τα έσοδα του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά που πληρώνουν οι παραγωγοί για τα έτη 2020 και 2021 ανά καλλιέργεια;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου