Γ. ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ: Μειωμένοι Συντελεστές ΦΠΑ και Ρήτρα Νησιωτικότητας, για τις επιχειρήσεις μας και τις κοινωνίες μας!
Φ.ΣΠΑΝΟΥ: Τα Δωδεκάνησα, Φάρος για την ολοκλήρωση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ταυτότητας!
Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων του Επετειακού Επιστημονικού Συνεδρίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) με θέμα: «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας τα τελευταία 200 χρόνια. 1821-2021», το οποίο διεξήχθη από τις 11-13 Νοεμβρίου 2021 στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Αντώνογλου και την Γενική Γραμματέα κ. Φαίδρα Σπανού.
Στο συνέδριο, συμμετείχαν περισσότεροι από 60 εισηγητές από τους θεσμικούς φορείς της οικονομίας και επιχειρηματικότητας, από την επιστημονική κοινότητα, από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση, τους κοινωνικούς εταίρους και από τα 21 νησιωτικά Επιμελητήρια της χώρας.
Οι θεματικές ενότητες επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στους τομείς των Μεταφορών και της Συνδεσιμότητας- Προσβασιμότητας, της Ενέργειας, της Νησιωτικής Πολιτικής,, στη Γαλάζια Οικονομία και Καινοτομία, στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό και στην Αξιοποίηση της πράσινης και κυκλικής οικονομίας.
Στην εισήγησή του ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Αντώνογλου ανέλυσε το θέμα: «Προκλήσεις & Προοπτικές των ΜμΕ Επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου», επισημαίνοντας τη συμβολή του νομού μας στην χώρα, στα δημογραφικά, οικονομικά, εθνικά θέματα, την δυναμική των ΜμΕ στα Δωδεκάνησα και την συνεισφορά στο ΑΕΠ ,τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε νησιού ξεχωριστά αλλά και το έντονο φαινόμενο της νησιωτικότητας, τη γεωγραφική ασυνέχεια, την άνιση κατανομή υποδομών υγείας, εκπαίδευσης, δημόσιας διοίκησης και αρκετές άλλες πτυχές της νησιωτικής ζωής.
«Στο Νομό Δωδεκανήσου, το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας έχει εισαγάγει την έννοια της δικτύωσης ήδη από πολύ παλιά. Μία ακόμη πρόκληση, η πανδημία του κορωνοϊού,
μπορεί να μετατραπεί σε καταλύτη αλλαγής και μετασχηματισμού των ΜμΕ προς μία βιώσιμη και ψηφιακή οικονομία. Ήδη έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα από την υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών. Όλα αυτά ανοίγουν νέους δρόμους σε πολλούς κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Στην παρέμβασή του, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε την ανάγκη επαναφοράς των Μειωμένων Συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, αλλά και την εφαρμογή της Ρήτρας Νησιωτικότητας, σε όλα τα νομοθετήματα και πρόσθεσε… «Η κύρια πρόκληση των επιχειρήσεων μας είναι–καταρχάς- η επιβίωση (οικονομική, ψυχολογική). Οι επιχειρήσεις μας βγήκαν εξαντλημένες από τη 10ετή και πλέον οικονομική κρίση, σε αυτήν προστέθηκαν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο φυσικό, αστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή βιώνουμε την ανεπάρκεια φυσικών πόρων και πρώτων υλών γενικότερα καθώς και τις αλυσιδωτές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και διανομής αγαθών που προκαλεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Οι κοινωνίες μας βάλλονται. Οι κοινωνίες μας χρειάζονται στηρίγματα».
Η Γενική Γραμματέας κ. Φαίδρα Σπανού στην ομιλία της ανέπτυξε το θέμα: «H πολυπολιτισμικότητα της Δωδεκανήσου, προϊόν τουριστικής ανάπτυξης», τεκμηριώνοντας ιστορικά την πολυπολιτισμικότητα του νομού μας, που είναι απόλυτα μοναδική για τον ελληνικό χώρο. Τόνισε το αποτέλεσμα αυτής της ιστορικής διαδικασίας και πώς αποτυπώνεται στο σήμερα, πώς αφήνει τη σφραγίδα του στην Αρχιτεκτονική και στην ποικιλομορφία του τοπικού Πολιτισμού, πως δημιουργεί το πλέον σύνθετο πολιτισμικό μωσαϊκό εντός της σύγχρονης ελληνικής επικράτειας, πως αποτυπώνεται στο συλλογικό υποσυνείδητο των κατοίκων και συνολικότερα πως η πολυπολιτισμική αυτή ιδιαιτερότητα θα «εγγραφεί»: Στα ήθη και στα έθιμα των κατοίκων, στην Αρχιτεκτονική και την Τέχνη εν γένει, στις θρησκευτικές παραδόσεις, στις «ιστορικές» και λαογραφικές παραδόσεις, στην μαγειρική Τέχνη, στα παραμύθια…κλπ.
«Σαφής προϋπόθεση είναι το πολιτισμικό προϊόν της περιοχής (το οποίο είναι και το πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα) να αποδεσμευτεί από τις αγκυλώσεις και την ταυτότητα του παρελθόντος. Προϋπόθεση είναι πλέον ένας επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας της περιοχής και ιδιαίτερα του πολιτισμικού προϊόντος με βάση τα ιδιαίτερα τοπικά αυτά χαρακτηριστικά»
«Σε μία Ευρώπη η οποία προσπαθεί εδώ και τρείς δεκαετίες να οικοδομήσει έναν νέο παγκόσμιο Πολιτισμό ισορροπώντας ανάμεσα σε διαφορετικές εθνικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές Παραδόσεις, τα Δωδεκάνησα δύνανται να λειτουργήσουν ως Φάρος και καθοδηγητής στην προσπάθεια αυτή. Η πολυπολιτισμικότητα των Δωδεκανήσων δύναται να συμβάλει όχι μόνο στην οικονομία των νησιών αλλά και στην εθνική επιβίωση της χώρας μας καθώς και στην ολοκλήρωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας σε μία εποχή ρευστότητας και αντιπαραθέσεων», τόνισε κατά την ομιλία της η κ. Σπανού.
Στην παρέμβασή της, η Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των λιμενικών εγκαταστάσεων και την άμεση και έγκαιρη στελέχωση των πυλών εισόδου των νησιών μας.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης και παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας
Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, εκπρόσωποι κομμάτων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κ.ά.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στην κεντρική του ομιλία του, ανέπτυξε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το νησιωτικό χώρο, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και της νησιωτικής οικονομίας, τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική πρόοδο και ανάπτυξη.