Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου εισάγεται για τελική κρίση η υπόθεση με κατηγορούμενους για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου τους ανεξάρτητους περιφερειακούς συμβούλους κ.κ. Παναγιώτη Κουνάκη και Άγγελο Ανανία.
Η υπόθεσή τους είχε εισαχθεί στο πινάκιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου την 26η Νοεμβρίου 2021 και αποσύρθηκε ενόψει κρίσεως επί της προσφυγής που άσκησαν κατά του κύρους του κλητηρίου θεσπίσματος, δια του γνωστού ποινικολόγου κ. Μιχάλη Καντιδενού.
Η προσφυγή τους έγινε δεκτή από τον αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, που εξέδωσε και κοινοποίησε χθες σχετική διάταξη για την εισαγωγή της υπόθεσης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου. Σχετικώς αναμένεται να αποφανθεί και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών που θα εισάγει την πρότασή του στο δικαστικό συμβούλιο.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», με διάταξη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, είχε συγκεκριμένα απορριφθεί και τέθηκε αμετακλήτως στο αρχείο, η μήνυση που άσκησαν πρώτοι οι κ.κ. Παναγιώτης Κουνάκης και Άγγελος Ανανίας κατά του περιφερειάρχη.
Ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου εκκρεμoύσε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που είχε παραγγελθεί και ανεστάλη, έως ότου κριθεί η πρώτη ως άνω μήνυση, η «αντίθετη» μήνυση, που είχε ασκήσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, εις βάρος τους για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδορκία.
Τελικώς, εκδόθηκε κλητήριο θέσπισμα για την παραπομπή τους σε δίκη για τις προαναφερόμενες δύο πράξεις, το οποίο προσέβαλαν με προσφυγή τους.
Θυμίζουμε ότι οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν υποβάλει, τον Οκτώβριο του 2017, μήνυση εις βάρος του περιφερειάρχη για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ήταν ψευδής ο ισχυρισμός ότι είχαν ζητήσει να καταλάβουν έμμισθες θέσεις και όταν δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους, αποχώρησαν από την παράταξη της πλειοψηφίας.
Πριν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφασή του, όπως υποστηρίζει ο περιφερειάρχης, καταφέρθηκαν με επιστολές τους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με τρόπο σκωπτικό, συκοφαντικό, ειρωνικό, απρόκλητα εναντίον του, ισχυριζόμενοι ότι υπήρχαν δήθεν προβλήματα στη συνεργασία τους από τις πρώτες μέρες της θητείας του “λόγω του αυταρχικού και του αντιδημοκρατικού τρόπου άσκησης της εξουσίας του”.
Αναφέρει παραπέρα, ότι το περιεχόμενο της μηνύσεως, που υπέβαλαν εις βάρος του, είναι ψευδές και συκοφαντικό.
Στο σκεπτικό της διάταξης του αντεισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι κ.κ. Κουνάκης και Ανανίας υπέβαλαν την κοινή έγκληση σε βάρος του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, θεωρώντας δικαιολογημένα ότι συγκεκριμένες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί που είχαν διατυπωθεί δημόσια από τον εγκαλούντα ονομαστικά εναντίον του προσώπου τους σε Δελτία Τύπου του γραφείου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν αυτούσια στον ημερήσιο τοπικό τύπο της Ρόδου, είναι προσβλητικά ως προς το πρόσωπό τους και μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή τους.
Περαιτέρω, όπως αναφέρεται, προέκυψε ότι ουδέν ψευδές γεγονός, με την έννοια του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο ως γεγονός που απαιτείται να συντρέχει, ως ψευδές, για την πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος της συκοφανπκης δυσφήμισης, ανέφεραν οι προσφεύγοντες κατηγορούμενοι σε βάρος του εγκαλούντος περιφερειάρχη, αντίθετα στην υποβληθείσα έγκλησή τους οι προσφεύγοντες περιορίστηκαν σε αναφορές, οι οποίες υπογράμμιζαν την αξιολογική και ηθική σημασία των εκφράσεων και χαρακτηρισμών που είχαν διατυπωθεί δημοσίως από τον εγκαλούντα.
Τονίζει παραπέρα, ότι οι προσφεύγοντες με την υποβολή της έγκλησης είχαν αποκλειστικό σκοπό να προστατέψουν την τιμή και την υπόληψή τους και όχι να πετύχουν τον ποινικό κολασμό του εγκαλούντος, αν και γνώριζαν ότι ουδέν αξιόποινο διέπραξε σε βάρος τους, ούτε επεδίωκαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του τελευταίου ως ανθρώπου και ως περιφερειάρχη.