Συνεντεύξεις

Γιάννης Καμπούρης: «Αυτή η δημοτική αρχή έβαλε το νερό στο αυλάκι»

Για την εμπειρία του σε μια από τις πλέον νευραλγικές αντιδημαρχίες, την οποία όταν ανέλαβε δεν περίμενε κανείς πώς θα εξελιχθεί και ποιες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει στον πολίτη αλλά και στον επισκέπτη της Ρόδου, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Καμπούρης.
«Αυτή η δημοτική αρχή έβαλε το νερό στο αυλάκι», λέει, και ταυτόχρονα τονίζει ότι ήδη ξεκίνησαν οι λύσεις σε χρόνια προβλήματα του νησιού.
• Κύριε Καμπούρη, αναλάβατε μια αντιδημαρχία η οποία δεν ήταν αρκετά προβεβλημένη και θεωρείτο μάλλον παρεξηγημένη. Πώς θα περιγράφατε σήμερα, δύο χρόνια μετά, την εμπειρία σας;
Τον Σεπτέμβριο του 2019, πέρα από την αντιδημαρχία της Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, μού ανέθεσε και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ειλικρινά το λέω, παρέλαβα ένα χαρτοφυλάκιο… κενό. Οι συνεργάτες μου, μοίραζαν εκτυπωτές και μελάνια. Καταφέραμε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, αρκετά πράγματα.
Η Ρόδος μετέβη πλέον σε μία νέα εποχή, με την εγκατάσταση και λειτουργία του σύγχρονου ασύρματου δικτύου Wi-Fi 6ης γενιάς (smart Rhodes free wifi, όταν κάνει κάποιος αναζήτηση δικτύου). Πρόκειται για το πρώτο δημοτικό δίκτυο 6ης Γενιάς στην Ελλάδα που λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους. Σε αυτό το δίκτυο, μπορούν να έχουν πρόσβαση οι δημότες του νησιού, οι επισκέπτες, οι επιχειρήσεις κ.λπ., ενώ έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης συσκευών ‘smart’ υποστήριξης μεγάλου αριθμού χρηστών ταυτόχρονα. Είναι σημαντικό για μία σύγχρονη δημοτική αρχή, να καλύπτει τις ανάγκες πρόσβασης όλων των χρηστών, των ξένων επισκεπτών της πόλης μας, των επαγγελματιών και επιχειρήσεων, των δημοτών, ενώ στα πλάνα μας, είναι η επέκταση αυτού του διαδικτύου και σε άλλες περιοχές με ταυτόχρονη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών μας. Εχει σημασία, ότι για το ασύρματο δίκτυο δεν χρειάζονται κωδικοί πρόσβασης (μπαίνει κάποιος αυτόματα) και μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση δωρεάν.
Σας θυμίζω ότι ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε νέες εφαρμογές για να διευκολύνουμε τους πολίτες (εγγραφή στους β/ν σταθμούς, την απαλλαγή των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, τα ηλεκτρονικά αιτήματα πολιτών κ.λπ.), ενώ με την τοποθέτηση καμερών ολοκληρώθηκε και η εφαρμογή για τον ΧΥΤΑ. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης του ΧΥΤΑ ήταν πολύ πρόχειρος. Όλα γίνονταν με χαρτάκια και σημειώματα στο χέρι, χωρίς καταγραφές, χωρίς POS κ.λπ. Αυτό που παρελάβαμε ήταν μια απίστευτη κατάσταση. Με την νέα λειτουργία του ΧΥΤΑ όλα είναι υπό πλήρη έλεγχο σε 24ωρη βάση: οι λογαριασμοί, οι πληρωμές, τα τιμολόγια, τα οχήματα, οι συναλλασσόμενοι, οι ζυγίσεις, ενώ τα στοιχεία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται εξονυχιστικά.
Θα σας αναφέρω, ακόμη, ότι έχουμε τοποθετήσει 80 GPS σε όλα τα οχήματα του Δήμου (Τροχαίο Υλικό) που είναι πρωτοποριακό: από το Call Centre που υπάρχει στο Δημαρχείο, οι συνεργάτες μου παρακολουθούν σε ‘πραγματικό χρόνο’ (real time) την θέση του κάθε οχήματος. Με το νέο έτος θα προμηθευτούμε κι άλλα GPS ώστε να γνωρίζουμε πού βρίσκεται το κάθε όχημα του Δήμου (όλων των υπηρεσιών) πάνω στο νησί!
Ακόμη μία καινοτομία είναι το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα που δίνει τη δυνατότητα συστηματικής παρακολούθησης όλων των κτηρίων στην πόλη και το υπόλοιπο νησί.
Επιπλέον, αποτυπώσαμε σε ψηφιακή μορφή τα Κοιμητήρια του Αη Δημήτρη, του Ταξιάρχη, στον Αρχάγγελο και ακολουθούν, η Ιαλυσός και τ’ Αφάντου. Με αυτό τον τρόπο, γνωρίζουμε ακριβώς την κατάσταση σε κάθε μνήμα, εάν είναι πληρωμένο, πόσα άτομα έχει μέσα, πότε πρέπει να γίνει εκταφή κ.λπ.
Ο δήμαρχος, θέλει επίσης να υπάρχουν ειδικές οθόνες για να βρίσκει ο καθένας τη διαδρομή για κάθε μνήμα.
• Προχωρά η Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Τρικκαίων, και τι θα γίνει με τις ‘έξυπνες διαβάσεις’;
Βρισκόμαστε σε μία συζήτηση για το τελικό σχέδιο των διαβάσεων, αλλά κυρίως για τη λειτουργικότητά τους σε καίρια σημεία του κέντρου της πόλης της Ρόδου προκειμένου να προειδοποιεί τα ΑΜΕΑ, τους τυφλούς, τους πεζούς και φυσικά τους οδηγούς όλων των οχημάτων. Θέλουμε να γίνει η καλύτερη δυνατή δουλειά για τη Ρόδο, καθώς οφείλουμε να αναδείξουμε τη λειτουργικότητα της πόλεως. Επιπλέον, εγκαταστήσαμε τρεις φορτιστές για ηλεκτροκίνητα οχήματα, τεσσάρων θέσεων (απέναντι από το κτήριο της ΠΝΑι) κι ακόμη έναν στην παραλιακή της Ιαλυσού. Αυτά σε πρώτη φάση θα είναι δωρεάν για τους δημότες της Ρόδου.
• Είχατε αναφερθεί στην «ΕΞΥΠΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ – SMART PARKING» στην πόλη της Ρόδου. Πού βρίσκεται το σχέδιο;
Μετά τη λεπτομερή καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση των 1847 υφιστάμενων διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης στο αστικό κέντρο της Ρόδου (1.290 θέσεις στάθμευσης με πληρωμή, 232 θέσεις φορτοεκφόρτωσης οχημάτων και εμπορευμάτων, 70 θέσεις στάθμευσης μοτοποδηλάτων, 24 Θέσεις ΑΜΕΑ, 231 θέσεις ελεύθερες), η ανατολική πλευρά του αστικού κέντρου της πόλης χωρίστηκε σε δυο ζώνες. Το ολοκληρωμένο σύστημα διαρκούς και έξυπνης διαχείρισης (SMART PARKING) έχει ως στόχο τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της διαθεσιμότητας των θέσεων, περιορίζοντας έτσι την άσκοπη επιβάρυνση του αστικού κέντρου με περιττές κυκλοφοριακές κινήσεις. Ολες αυτές οι δράσεις προσβλέπουν στην μετατροπή του αστικού κέντρου της πόλης μας σε ένα ελκυστικά επισκέψιμο και ασφαλές κέντρο, τόσο για τον κάτοικο και τον επαγγελματία, όσο και για τον επισκέπτη του.
• Ο Δήμος Ρόδου πρωτοπορεί στις νέες τεχνολογίες. Θα διεκδικήσετε χρηματοδοτήσεις γι’ αυτό το κομμάτι;
Το νησί της Ρόδου, έχει πλέον παρουσία στην Κοινωνία της Πληροφορίας (μία ΑΕ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) που θα διαχειριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Η παρουσία της Ρόδου μεταξύ των δήμων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν η καλύτερη, καθώς πήγαμε οργανωμένα και παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να απορροφήσουμε τα 3,3 εκ. ευρώ που αναλογούν στις Νέες Τεχνολογίες. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η τιμή που μου έκανε η ΚΕΔΕ να με συμπεριλάβει στη νεοσύστατη Επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ανακοινώθηκε μόλις πρόσφατα!
• Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για εσάς;
Αυτή την περίοδο, είναι το σύστημα των αποθηκών που πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Σε κάθε διεύθυνση, τμήμα, στις υπηρεσίες, πρέπει να βρεθεί ο αντικριστής, ο οποίος θα χρεώνει ό,τι πηγαίνει. Υπάρχει ακόμη μια περίπλοκη κατάσταση, αλλά είναι βούληση του δημάρχου μας να ολοκληρωθεί, διότι είναι αναγκαίο.
• Μιλήστε μας και για τον τομέα που έχετε αναλάβει στην Κοινωνική Πολιτική.
Σε ό,τι αφορά στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, θα σας αναφέρω μόνον τα εξής:
• Οι αιτήσεις για τις θέσεις parking AMEA γίνονται πλέον με ηλεκτρονική εφαρμογή με αίτηση του ενδιαφερόμενου και επισύναψη όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών εξασφαλίζοντας διαφάνεια και αξιοκρατία.
• Παρόλο που το ΤΕΒΑ μετά από υπηρεσιακή ολιγωρία χάθηκε, θα συνεχίσουμε με τη βοήθεια συνδημοτών μας (Πρόσκοποι, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, supermarket, ξενοδόχοι), να μοιράσουμε για τα Χριστούγεννα τρόφιμα στους ωφελούμενους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, και όχι μόνο.
• Το Παράρτημα Ρομά έχει μπει σε μια εντατική προσπάθεια εύρεσης κατοικιών, διάσπαρτα σε όλο το νησί για τους Ρομά της Ρόδου, μόνιμους και δημότες με πόρους που κατόπιν συνεννόησης θα μας δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Γενικού Γραμματέα κ. Γ. Σταμάτη.
• Με ασταμάτητες κοινωνικές έρευνες εκτελούμε εισαγγελικές παραγγελίες, καθώς επίσης και για τα επιδόματα που δικαιούνται οι συνδημότες μας.
• Για να κλείσουμε: από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, πιστεύετε ότι έχει βρει τον βηματισμό της;
Μπορώ να πω ότι παρόλο που βιώσαμε πρωτόγνωρα πράγματα με την πανδημία, η δημοτική αρχή έβαλε το νερό στ’ αυλάκι. Κάποια πράγματα που ήταν χρόνια ‘βαλτωμένα’, όπως η κατάσταση στα παλιά σφαγεία, βρήκε την λύση της.
Βλέπετε ότι ακολουθούν τα μεγάλα έργα όπως το Εθνικό Θέατρο (σε συνεργασία με την ΠΝΑι), η Νέα Αγορά, τα σχολικά κτήρια. Είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε έργα υποδομής, στην καθαριότητα –που είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική αρχή- τόσο στην πόλη όσο και σε κάθε κοινότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου