Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η αγορά στην Ρόδο αν και δεν απέχουμε πολύ από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ηλίας Οικονομίδης, οι έλεγχοι ξεκίνησαν πάντως κανονικά.
«Η προετοιμασία ξεκίνησε από τους ελέγχους στα σφαγεία. Φέτος υπολογίζουμε ότι περίπου 1.000 – 1.200 χοιρινά θα σφαχτούν στην Ρόδο (ενώ άλλες εποχές σφάζονταν περίπου… 10.000) ενώ όσον αφορά στον αριθμό των αμνοεριφίων, αυτός είναι πολύ περιορισμένος. Από τα σφαγεία που θα λειτουργήσουν φέτος στη Ρόδο είναι μόνον εκείνο στο Τσαΐρι, ενώ το άλλο στον Έμπωνα, που ανήκει στον Δήμο Ρόδου δεν αναμένεται να λειτουργήσε. Συνήθως, ανοίγει την περίοδο των εορτών του Πάσχα» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.
Οσον αφορά στα άλλα κρέατα, οι καταναλωτές επικεντρώνονται στα πουλερικά και κυρίως στις γαλοπούλες, οι οποίες όμως, δεν είναι ντόπιας παραγωγής.
Οι τιμές στα κρεατικά και στα πουλερικά, αναμένεται να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι (στα ντόπια) σε μια προσπάθεια να έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές με τα εγχώρια και τα εισαγωγής.
«Η γαλοπούλα θα είναι εγχώρια αλλά και εισαγωγής. Πάντως πριν από χρόνια, υπήρχε πολλαπλάσια παραγωγή στα χοιρινά ενώ λειτουργούσαν και τα δύο σφαγεία. Η παραγωγή μειώνεται συνεχώς…», ανέφερε ο κ. Οικονομίδης.
Σημειώνεται πως έλεγχοι θα γίνονται και στα άλλα νησιά, όπως η Κως και η Κάλυμνος, αν και η υπηρεσία Κτηνιατρικής παραμένει υποστελεχωμένη (με μόνον τέσσερα άτομα για όλη την περιφέρεια).
ΣΤΑ “ΥΨΗ”
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ
ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Την ίδια ώρα, στα ύψη έχουν ανέβει οι τιμές σε οπωροκηπευτικά, φρούτα και ζαρζαβατικά. Οι περισσότεροι καταναλωτές στη Ρόδο, προτιμούν τις λαϊκές αγορές καθώς στις υπεραγορές και σε άλλα καταστήματα, οι τιμές παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αύξηση. Αυτό δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος των παραγωγών στις λαϊκές αγορές κ. Νίκος Δημήτρας αναφέροντας τους λόγους:
«Οι τιμές στις λαϊκές αγορές δεν είναι τόσο αυξημένες όσο στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα. Π.χ. η ντομάτα ξεκινάει από 0,50 – 1 ευρώ το κιλό, τα λεμόνια από 0,80 – 0,90 ευρώ, τα μανταρίνια από 1 – 1,30 ευρώ, τα πορτοκάλια από 0,70 – 1 ευρώ. Οι ντόπιες πατάτες εμφανίζουν αυξήσεις αυτές τις ημέρες για δύο λόγους: αφενός είναι πολύ μεγάλο το κόστος παραγωγής και αφετέρου, δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Οι παραγωγοί μας δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν σπόρους (που επίσης έχουν αυξηθεί πάρα πολύ). Βλέπετε, η πατάτα δεν έχει μεγάλη απόδοση τους χειμερινούς μήνες.
Ευτυχώς, στις λαϊκές αγορές υπάρχει κίνηση και οι τιμές είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές. Τα προϊόντα μας είναι ντόπιας παραγωγής (πλην ελαχίστων, όπως οι μπανάνες κ.λπ.) και βεβαίως, είναι πολύ φρέσκα.
Ευελπιστούμε, την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να ανέβει η κίνηση και στη λαϊκή αγορά και οι καταναλωτές να μας προτιμήσουν!»
Στις λαϊκές αγορές της Ρόδου διαθέτουν τα προϊόντα τους 140 – 160 άτομα (παραγωγοί και έμποροι) και τον τελευταίο καιρό, η παραγωγή έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρα, οι τιμές στα γεωργικά εφόδια έχουν κυριολεκτικά ‘εκτοξευτεί’ στα ύψη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τους παραγωγούς.
Οπως έγραψε η «δ» την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και πριν από την Πρωτοχρονιά, τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή η λαϊκή αγορά θα γίνεται μόνον στον Άγιο Δημήτριο. Και αυτό επειδή ο χώρος είναι επαρκής, είναι πιο προσβάσιμος και ενισχύονται οι παραγωγοί της Ρόδου ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο, για να μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους προς πώληση.