Ερευνα του Πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η παραλλαγή «Ομικρον», τα κρούσματα της οποίας διπλασιάζονται πλέον κάθε 36 ώρες στο Λονδίνο, προξενεί, πιθανώς, το ίδιο σοβαρή νόσηση όπως και η παραλλαγή «Δέλτα», που κυριαρχούσε έως τώρα. «Η μελέτη δεν βρήκε ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η “Ομικρον” είναι λιγότερο σοβαρή από τη “Δέλτα”, με βάση είτε το ποσοστό ατόμων με θετικό τεστ που αναφέρουν συμπτώματα είτε το ποσοστό κρουσμάτων που αναζητούν νοσοκομειακή φροντίδα», ανέφερε η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Νιλ Φεργκιουσον, συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης και ειδικού στη μοντελοποίηση λοιμωδών νόσων. Η έρευνα βασίζεται σε προκαταρκτικά στοιχεία. Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία χθες έφθασαν τις 86.000, καταρρίπτοντας το προχθεσινό ρεκόρ των 78.000.
Την πιθανότητα να είναι η «Ομικρον» το ίδιο σοβαρή με τη «Δέλτα» εξετάζουν και οι Αρχές της Δανίας, όπου τα κρούσματα έφθασαν τις 11.000, ενώ οι νοσηλείες αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο.
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, προειδοποίησε τον πληθυσμό να περιμένει ένα «γιγάντιο πέμπτο κύμα» κορωνοϊού στη χώρα και επανέλαβε την καίρια σημασία του εμβολιασμού με τρίτη δόση για την αποτροπή σοβαρών συμπτωμάτων από την «Ομικρον».
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας προειδοποίησε για ένα «γιγάντιο πέμπτο κύμα» κορωνοϊού στη χώρα και επανέλαβε την καίρια σημασία του εμβολιασμού με τρίτη δόση.
Τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα στη Γερμανία μειώνονται, σημάδι ότι η «Ομικρον» δεν έχει ακόμη κυριαρχήσει. Ομως, ο Λάουτερμπαχ σημειώνει ότι είναι ζήτημα χρόνου και ότι η κατάσταση στη Γερμανία θα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι στη Βρετανία, γιατί το ποσοστό των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών είναι πολύ μεγαλύτερο στη Γερμανία από ό,τι στη Βρετανία. «Πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι το πέμπτο κύμα, το οποίο δεν θεωρώ ότι μπορούμε να αποφύγουμε, θα είναι μια τεράστια πρόκληση για τα νοσοκομεία μας, για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της», υπογράμμισε ο Λάουτερμπαχ, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν η «Ομικρον» είναι ηπιότερη «δεν θα κάνει διαφορά».
Στη Γαλλία σημειώνεται καθημερινά νέο ρεκόρ κρουσμάτων, αν και η γονιδιωματική επιτήρηση στη χώρα είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι στη Βρετανία, με αποτέλεσμα ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων «Ομικρον» να εμφανίζεται πολύ μικρότερος.
Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική είναι πιο αισιόδοξα, δείχνοντας ότι η «Ομικρον» οδηγεί στο μισό ποσοστό νοσηλειών σε σχέση με τη «Δέλτα», αλλά οι δημογραφικές συνθήκες (μόλις 4% του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών), η έκθεση του πληθυσμού στις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, καθώς και το γεγονός ότι στη Νότια Αφρική είναι καλοκαίρι, δεν προσφέρονται για συγκρίσεις.
Πηγή kathimerini.gr