Μπορεί ο πρωθυπουργός να μίλησε για τη σημασία που έχει το «να καθυστερήσουμε την έλευση της παραλλαγής Όμικρον» στη χώρα μας και για «παράθυρο στο χρόνο», ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως έρχεται «τσουνάμι» κρουσμάτων και αυτό το «παράθυρο» – στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης – μόνο διάπλατο δεν είναι
Τις αντιδράσεις για τα νέα μέτρα που περιμέναμε και δεν ήρθαν ποτέ, διαδέχθηκε ένα μούδιασμα, αλλά και μία σύγχυση ως προς τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πανδημία και, κυρίως, για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξήγγειλε.
Ειδικά, μάλιστα, από την ώρα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα χτυπάει «καμπανάκι» κινδύνου για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν ήδη λάβει πολύ πιο αυστηρά μέτρα για να προλάβουν τα χειρότερα.
Υπενθυμίζεται ότι ενώ όλοι περίμεναν την ανακοίνωση της υποχρεωτικής διενέργειας rapid test για ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους, ειδικά για τα ρεβεγιόν της εορταστικής περιόδου και, μάλιστα, με επιβάρυνση των πολιτών, τελικά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση κάνει «σύσταση» για τη διενέργεια δύο self tests, ένα κατά τη διάρκεια των εορτών και ένα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, από όλους τους πολίτες – εμβολιασμένους και μη.
«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid tests σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και, τελικά, θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως υπάρχουν δύο στόχοι: Ο πρώτος είναι να καθυστερήσουμε την έλευση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας και ο δεύτερος «να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στο χρόνο και να εμβολιαστούμε όλοι».
Επεσήμανε, μάλιστα, πως οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να γίνουν «εστίες μετάδοσης πόνου», ενώ συμπλήρωσε πως άμυνα είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις.
Τι το διαφορετικό ισχύει τώρα;
Να σημειωθεί ότι ήδη από τις 6 Δεκεμβρίου άρχισε η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία του πρώτου από τα δύο self test, που είχε και πάλι ανακοινώσει – στις αρχές του μήνα – η κυβέρνηση ότι συνιστά να κάνουν οι πολίτες.
Μάλιστα, και πάλι επρόκειτο για τη διενέργεια ενός τεστ πριν τα Χριστούγεννα και ένα μετά την Πρωτοχρονιά – για την ακρίβεια από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου 2022.
Με την σημερινή ανακοίνωση, λοιπόν, της «σύστασης» για διενέργεια δύο ακόμη self test για τις γιορτές, απλά τα δύο γίνονται τέσσερα, αν βέβαια υποτεθεί ότι οι πολίτες θα σπεύσουν να τα προμηθευτούν, αφού ουδείς τους υποχρεώνει…
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, εξάλλου, το πρώτο δωρεάν self test πήραν μόλις 3.050.000 δικαιούχοι, δίνοντας στα φαρμακεία τον ΑΜΚΑ τους, τη στιγμή που συνολικά οι δικαιούχοι ήταν περίπου 7.500.000 εκατομμύρια.
Δηλαδή, ούτε οι μισοί δεν προσήλθαν στα φαρμακεία, την ώρα που η κυβέρνηση ευελπιστεί πως όσο πλησιάζουν οι γιορτές η προσέλευση θα αυξηθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, στις σημερινές του ανακοινώσεις, ζήτησε από τους συμπολίτες μας «να μην περιοριστούν μόνο στα δύο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας».
Έρχονται και νέα μέτρα στις 3 Ιανουαρίου;
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα εξεταστούν με το νέο έτος και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής:
«Η δεύτερη φάση της άμυνάς μας αφορά στις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα, όμως – το τονίζω αυτό – θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, πάντως, τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν στις 3 Ιανουαρίου 2022 και θα αφορούν στα εξής:
– Ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση.
– Υποχρεωτικά μάσκες παντού.
– Αύξηση τηλεργασίας.
«Καμπανάκι ειδικών για την Όμικρον
Μπορεί ο πρωθυπουργός να μίλησε για τη σημασία που έχει το «να καθυστερήσουμε την έλευση της παραλλαγής Όμικρον» στη χώρα μας και «να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στο χρόνο», δεδομένου ότι πράγματι τα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κοροναϊού στην Ελλάδα είναι ακόμη λίγα, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως έρχεται «τσουνάμι» κρουσμάτων και αυτό το «παράθυρο» – στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης – μόνο… διάπλατο δεν είναι.
Ο Δρ. Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο – όπου μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε – αποκάλυψε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί και στη χώρα μας.
«Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, που είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες», όπως είπε, διευκρινίζοντας σχετικά: «Δηλαδή, είτε θα είναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες, δεν θα έχει τόση σημασία, γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να ‘χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων».
Με βάση αυτή την παραδοχή – το να διπλασιάζονται δηλαδή τα κρούσματα ανά τρεις ημέρες – τόνισε ο κ. Πρασσάς, «που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, αν προβλέψαμε την εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα μας, το μοντέλο μάς οδηγεί στο εξής:
Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρόν στην Ελλάδα. Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, την Πρωτοχρονιά θα είναι 416, στις 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1.664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παυλάκης: Κίνδυνος διπλής αναζωπύρωσης από Δέλτα και Όμικρον
«Υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας και από τα δύο στελέχη», την Δέλτα που ήδη κυριαρχεί και την Όμικρον που «έρχεται σαν πυρκαγιά», τόνισε ο καθηγητής-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επανέλαβε την δυσοίωνη πρόβλεψή του, ότι «έρχεται τσουνάμι», υπογραμμίζοντας εμφατικά την αναγκαιότητα «να αποφύγει η Ελλάδα ό,τι έγινε στην Πορτογαλία ένα χρόνο πριν», οπότε υπήρξε ένα τεράστιο κύμα της Δέλτα και πολλαπλασιάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κρούσματα και οι θάνατοι.
«Η χώρα πρέπει να πάρει σοβαρά την πιθανότητα ότι θα έχουμε ένα τεράστιο επιδημικό κύμα», είπε ενόψει των εορτών. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα ήδη «ταλανίζεται από την Δέλτα, δεν χρειάζεται και το Όμικρον», για να υπάρχει προσοχή και εγρήγορση.
Και προσέθεσε πως «είναι ανεύθυνο να καθησυχάσουμε τον κόσμο για την Όμικρον».
Ο κ. Παυλάκης επεσήμανε, μάλιστα, ότι «το σύστημα Υγείας είναι στα όριό του», προειδοποιώντας πως «όταν πέσουν όλα τα κρούσματα μαζί, θα χαθούν άνθρωποι άδικα και από διαφορετικές νόσους, όπως για παράδειγμα ένα έμφραγμα».
«Όσο γρηγορότερα παρθούν πιο ήπια μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε τους διασωληνωμένους σε διαδρόμους και το τεράστιο τσουνάμι», ανέφερε.
Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – ΣΥΡΙΖΑ: «Απόλυτο μπάχαλο»
Μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για «αλαλούμ» και «ανευθυνότητα».
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο ερήμην των επιστημόνων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αφού ο εκπρόσωπός του και ο υπουργός Υγείας χθες άφησαν τις εγκληματικές ανοησίες περί πανδημίας ανεμβολίαστων και προανήγγειλαν υποχρεωτικά ράπιντ τεστ και για τους εμβολιασμένους με επιβάρυνση των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε να τα μαζέψει μετά τη θύελλα αντιδράσεων», σημείωσε η Κουμουνδούρου.
Και κατέληξε πως «τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις γιορτές (σ.σ. ο πρωθυπουργός), δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ακόμη μία απόδειξη της προσωπικής του αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας».
ΚΙΝΑΛ: «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης βάζουν την κοινωνία σε μεγάλο κίνδυνο»
Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας, σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Σε αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές και ενόψει των εορτών, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι άτολμη» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «συνεχείς παλινωδίες», οι οποίες «κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα νέα μέτρα υγειονομικής προστασίας, βάζοντας την κοινωνία σε μεγάλο κίνδυνο».
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως η στήριξη του ΕΣΥ «παραμένει ανεπαρκής, όπως όλοι γνωρίζαμε, αλλά και επιβεβαίωσε η Έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα», ενώ προσέθεσε πως η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, «αυξάνοντας τον κίνδυνο για την κοινωνία και οδηγώντας σε τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές καθημερινά».
Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «χρειάζεται άμεσα ξεκάθαρο σχέδιο, μέτρα που θα εφαρμόζονται και έλεγχοι» και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής υπερβαίνει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος».
ΚΚΕ: «Κανένα μέτρο προστασίας η συνταγή Μητσοτάκη»
«Τη στιγμή που η πανδημία είναι σε έξαρση και μια νέα μεταδοτική μετάλλαξη βρίσκεται ‘προ των πυλών’, το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού ουσιαστικά συνοψίζεται στη φράση: ‘κανένα νέο μέτρο προστασίας’. Ούτε δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ παντού και για όλους, ούτε μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων, ούτε μέτρα αραίωσης σε κρίσιμους χώρους συγχρωτισμού, όπως τα σχολεία όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», τόνισε το ΚΚΕ.
«Αντίθετα», όπως προσέθεσε χαρακτηριστικά, «με ένα φτηνό τέχνασμα, όπου τη μια μέρα διέρρεε για υποχρεωτικά rapid test επί πληρωμή και την άλλη ανακοίνωνε συστάσεις για δωρεάν self test, η κυβέρνηση καλλιεργεί ψεύτικα και επικίνδυνα διλήμματα στο λαό – να επιλέγει ανάμεσα στην τσέπη του ή την υγεία του – νομίζοντας ότι έτσι μπορεί να πετάξει από πάνω της τη δική της ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας».
Ο Περισσός επεσήμανε πως πρόκειται για την ίδια πολιτική που, εδώ και περίπου δύο χρόνια, «θεωρεί ‘πολυτέλεια’ τα μέτρα προστασίας απ’ την πανδημία και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, οδηγώντας στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα».