Την 21η Ιανουαρίου 2022 έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου υπόθεσης με κατηγορούμενο για ηθική αυτουργία σε απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης αλλοδαπό εργολάβο οικοδομών που ενεπλάκη σε σκάνδαλο με εικονικές ασφαλίσεις «δανεικών» εργαζομένων.
Ο συγκατηγορούμενός του και φερόμενος ως αυτουργός έχει αποβιώσει.
Η υπόθεση αφορά πτυχή μιας σοβαρής υπόθεσης φοροδιαφυγής και εικονικής ασφάλισης εργαζομένων μέσω ΕΠΕ, που χαρακτηρίστηκε ανύπαρκτη.
Εκπρόσωπος μονοπρόσωπης εταιρείας της Ρόδου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας υποστήριξε ότι το έτος 2009 ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα με τη λειτουργία εστιατορίου, και τον επόμενο χρόνο επέκτεινε τον κύκλο των εργασιών του και σε κατασκευαστικές εργασίες επί ακινήτων.
Με έναν αλλοδαπό εργολάβο, όπως είπε, είχε επαγγελματική συνεργασία που συνίστατο στην ανάληψη και εκτέλεση διαφόρων κατασκευαστικών έργων κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο, έργα τα οποία εκτελέστηκαν εις το ακέραιον και τα εργολαβικά αυτών με τις αντίστοιχες και απαιτούμενες επιμετρήσεις βρίσκονται κατατεθειμένα στην αρμόδια ΔΟΥ Ρόδου.
Ο εργολάβος, όπως υποστήριξε, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους και κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των έργων που είχαν αναλάβει σε διάφορα ξενοδοχεία της Ρόδου του ζήτησε, επειδή είχε ήδη ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΦΚΑ, να ασφαλίσει στην δική του εταιρεία για χρονικό διάστημα 4-5 μηνών, περίπου 62 εργαζομένους προκειμένου να είναι εξασφαλισμένος στην ενδεχόμενη περίπτωση ελέγχου από τον ΕΦΚΑ.
Ο 73χρονος διατείνεται ότι τον συνέδραμε και από τον μήνα Φεβρουάριο 2016 έως και τον Ιούνιο 2016 ασφάλισε 62 εργαζομένους τους οποίους είχε απολύσει ήδη ο εργολάβος, προκειμένου να μην χάσουν την ασφάλισή τους.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι αντίστοιχες συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων λόγω λάθους του τότε απασχολούμενου στην επιχείρησή του λογιστή, δεν αναρτήθηκαν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά καταρτίσθηκαν.
Διατείνεται πιο πέρα ότι οι 62 εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά στα χρονικά διαστήματα που ήταν ασφαλισμένοι στην εκτέλεση των έργων ανακατασκευής διαφόρων ξενοδοχείων, ενώ το γεγονός ότι 23 από αυτούς δήλωσαν ότι δεν εγνώριζαν εκείνον αλλά τον εργολάβο, χαρακτηρίζει απολύτως λογικό αφού επρόκειτο για εργασίες που εκτελούσαν υπό τις εντολές και οδηγίες του εργολάβου.
Υποστηρίζει ακόμη ότι ο ΕΦΚΑ, καθότι προχώρησε σε πράξεις ακύρωσης των ασφαλίσεων όλων των ως άνω εργαζομένων, δεν υπέστη καμία απολύτως ζημία από τις υποτιθέμενες εικονικές ασφαλίσεις
Λόγω ασθένειάς του, όπως είπε, φαίνεται ασυνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο.
Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έγιναν εικονικές ασφαλίσεις, τονίζοντας ότι η ασφάλιση ήταν πραγματική και αντιστοιχούσε στις εργασίες που προσέφεραν οι εργαζόμενοι σε εκτέλεση των εργολαβιών που είχαν συνάψει με τον εργολάβο για 3 ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια του έτους 2016.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», επιθεωρητές του ΕΦΚΑ Ρόδου, που έχουν επιληφθεί της υποθέσεως, έχουν καταθέσει αρμοδίως στοιχεία σύμφωνα με τα οποία εμπλοκή στην υπόθεση έχει λογιστής του νησιού από τον υπολογιστή του οποίου, μετά από αναζήτηση των ηλεκτρονικών ιχνών, έχουν αποσταλεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ταμείου ψευδείς δηλώσεις ΑΠΔ. Το ύψος της εισφοροδιαφυγής ανέρχεται σε 54.957,01 ευρώ.
Η ως άνω εταιρεία έχει υποβάλει 6 δηλώσεις ΦΠΑ το έτος 2016 και 4 συμπληρωματικές δηλώσεις το ίδιο έτος, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει υποβάλει ποτέ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Πριν την υποβολή των 10 συνολικά δηλώσεων ΦΠΑ το έτος 2016 είχε υποβάλει ξανά μόνο δύο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2012.
Ο ΦΠΑ που δήλωσε το έτος 2016 και μόνο για 6 μήνες, αντιστοιχεί σε 662.000 ευρώ περίπου, γεγονός που χτύπησε «καμπανάκι» στους επιθεωρητές της ΔΟΥ Ρόδου καθώς τα ποσά που δηλώθηκαν δεν δικαιολογούντο από τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Σημειώνεται μάλιστα ότι τα ποσά αυτά βεβαιώθηκαν ως χρέος της συγκεκριμένης ΕΠΕ χωρίς να έχει εισπραχθεί τίποτε από το ελληνικό δημόσιο.
Ακολούθησαν κι άλλες έρευνες από τις οποίες προέκυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει ως εμφανή δραστηριότητα, τη λειτουργία συνοικιακού εστιατορίου έχει παύσει από τον Οκτώβριο του 2016 τη λειτουργία της.
Ο ίδιος εργολάβος έχει καταδικαστεί εξάλλου σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με 3ετή αναστολή από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου διότι κρίθηκε ένοχος με δύο ελαφρυντικά (πρότερου σύννομου βίου και ειλικρινούς μεταμέλειας) για την ίδια υπόθεση.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.