Eνας στους δύο πρώην γιατρούς των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ είχε δηλώσει έως χθες πρόθεση να συμβληθεί με τον Οργανισμό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συγκυρία των τριπλών εκλογών, οδήγησε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να δώσει παράταση έως και την ερχόμενη Παρασκευή 30 Μαΐου στους γιατρούς προκειμένου να ενταχθούν (μέσω του λογισμικού της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική «πρόσκληση» αφορά τους 3.000 γιατρούς που επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΠΕΔΥ-Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, καθώς και αυτούς των οποίων έληξαν οι συμβάσεις στις 31/12/2013. Εως και χθες το μεσημέρι σχετική δήλωση για ένταξη στο δίκτυο των συμβεβλημένων είχαν υποβάλει 1.350 από τους 3.000 γιατρούς.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για το οκτάωρο συνεχόμενο ωράριο καθημερινής εργασίας που ισχύει για το ιατρικό προσωπικό των μονάδων ΠΕΔΥ. Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, με την οποία ζητεί να προσαρμοστεί ο ανώτατος ημερήσιος χρόνος εργασίας τους σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο ΕΣΥ (επτάωρο). Το υπουργείο Υγείας απάντησε ότι το οκτάωρο ισχύει με βάση όσα ισχύουν και για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, και ότι είναι προσωρινό έως ότου ενταχθούν οι γιατροί των μονάδων ΠΕΔΥ στο ΕΣΥ.
Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε χθες ο πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό ότι επιβάρυνε τους Ελληνες ασθενείς με 200.000.000 ευρώ ως συμμετοχή τους στα φάρμακα. Ο κ. Σαλμάς σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο ίδιος παρέδωσε στον κ. Γεωργιάδη σταθμισμένη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα 21,2% «και σήμερα έχει ξεπεράσει το 28%, πλησιάζοντας προς το 30%». «Την αύξηση αυτή της συμμετοχής την προκάλεσε αποκλειστικά με αποφάσεις του ο σημερινός υπουργός Υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς.
Επιπλέον, ο πρώην υφυπουργός Υγείας αμφισβητεί ευθέως τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει «ισχυρισμούς». Οπως σημειώνει στην ανακοίνωση, ο ίδιος παρέλαβε τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη στα 279 εκατ. ευρώ και την παρέδωσε τον Ιούνιο του 2013 στα 194 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη επί θητείας του κύριου Αδωνι Γεωργιάδη κυμάνθηκε από 230 εκατομμύρια ευρώ (Ιούλιο 2013) έως 185 εκατομμύρια ευρώ (Φεβρουάριο 2014). (kathimerini)