Πώς το νέο κύμα της πανδημίας που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον ανεβάζει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και απειλεί να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε κρέας και αυγά, εξήγησε ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος θεωρείται ο «βασιλιάς των σούπερ μάρκετ» της Νέας Υόρκης.
Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Gristedes –μεταξύ άλλων- προέβλεψε ότι οι αυξημένες τιμές σε βασικά είδη θα επιμείνουν τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022.
«Η Όμικρον ‘χτυπά’ σε διαφορετικά επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας, είτε πρόκειται για τις αποθήκες, τους υπαλλήλους που εκτελούν τις παραγγελίες, τους οδηγούς, τους φορτωτές –καθώς παίρνουν αναρρωτική άδεια, υπάρχουν διαταραχές στο σύστημα», είπε ο Κατσιματίδης στην εκπομπή Fox & Friends First, σύμφωνα με τη New York Post. Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι διαταραχές αυτές θα συνεχιστούν για τις επόμενες έξι εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον Κατσιματίδη, οι τιμές των αυγών, των πουλερικών και του μοσχαριού ανεβαίνουν, λόγω της χαμηλής προσφοράς και της υψηλής ζήτησης.
«Ας πούμε ότι κανονικά πουλάνε 4,5 εκατ. κιλά κοτόπουλου. Σκέφτηκαν ότι εάν αυξήσουν την τιμή κατά 10 ή 20 σεντς, κάποιοι άνθρωποι θα αγοράσουν λιγότερο κοτόπουλο και εκείνοι που πραγματικά θέλουν να αγοράσουν το κοτόπουλο, θα υπάρχει διαθεσιμότητα για αυτούς», εξήγησε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.
Οι ανατιμήσεις και οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα επιτείνονται εξαιτίας της αυξανόμενης τιμής του πετρελαίου και της επίπτωσης που έχει στο κόστος μεταφορών, πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, η τιμή του μοσχαριού ήταν τον Νοέμβριο κατά 21% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ανατιμήσεις στο χοιρινό ήταν της τάξης του 16,8% και στο κοτόπουλο 9,2%.
Ο γιος του φαροφύλακα από τη Νίσυρο που ταΐζει τους Νεοϋορκέζους
Σύμφωνα με το Forbes, ο Τζον Κατσιματίδης διαθέτει αυτή τη στιγμή περιουσία 3,7 δισ. δολαρίων και είναι ο 310ος πλουσιότερος στον κόσμο.
Στα 73 του χρόνια, αποτελεί την ενσάρκωση του Αμερικανικού Ονείρου. Ήταν μόλις έξι μηνών όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του, που ήταν φαροφύλακας στη Νίσυρο, έπιασε δουλειά ως σερβιτόρος και εγκατέστησε την οικογένεια σε ένα τυφλό διαμέρισμα σε κάποια φτωχογειτονιά του Χάρλεμ.
«Ήμασταν φυλακισμένοι εκεί για 20 χρόνια. Στο γκέτο είσαι φυλακισμένος μέχρι να δραπετεύσεις. Εγώ δραπέτευσα», θα έλεγε σε κάποια συνέντευξή του.
Όταν μεγάλωνε, στο σπίτι του μιλούσαν μόνο ελληνικά και έτσι ο Τζον πήγε στο νηπιαγωγείο χωρίς να μιλά αγγλικά. Τις πρώτες του λέξεις τις έμαθε βλέποντας παιδικές σειρές σε μια μικρή τηλεόραση.
φωτ.: AP
Ο πατέρας του πίστευε πολύ στη μόρφωση και τον έστειλε στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ. Ο Κατσιματίδης αποφάσισε να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όμως τα παράτησε πριν να πάρει το πτυχίο του. Χωρίς να το γνωρίζει τότε, είχε ήδη βρει αυτό που θα τον έκανε δισεκατομμυριούχο.
Ως φοιτητής, δούλευε τα απογεύματα σε ένα σούπερ μάρκετ, βγάζοντας 1,10 δολάρια την ώρα. Όταν αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του για να μπει συνέταιρος στο σούπερ μάρκετ, οι γονείς του εξοργίστηκαν. «Δεν σε στείλαμε στο πανεπιστήμιο για να γίνεις χαμάλης», του είπε τότε η μητέρα του, και εκείνος θυμάται τη λέξη «χαμάλης» στα ελληνικά μέχρι και σήμερα.
Όμως, έως τα 25 του χρόνια είχε ήδη 10 σούπερ μάρκετ. Έδωσε στα καταστήματά του την ονομασία «Red Apple» γιατί ήθελε ένα όνομα που να θυμίζει αμέσως την Αμερική. Και αποδείχθηκε ικανός επιχειρηματίας εφαρμόζοντας καινοτομίες για την εποχή, όπως το ωράριο λειτουργίας έως αργά το βράδυ και η διανομή κατ΄ οίκον.
Σήμερα, λειτουργεί τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Gristedes και D’Agostino, διαθέτει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και μια εταιρεία πετρελαίου.
Έπειτα από την αποτυχημένη του προσπάθεια να εκλεγεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης (έλεγε ότι θα είναι δήμαρχος και για το Χάρλεμ και για τη Wall Street), διατηρεί το ενδιαφέρον του για την αμερικανική πολιτική σκηνή, με μεγάλες δωρεές στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και συχνά πολιτικά σχόλια. Έχει, άλλωστε, τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή, «The Cats Roundtable», στην οποία συχνά παίρνει συνεντεύξεις από πολιτικά πρόσωπα.
Όμως δεν ξεχνά ποτέ την Ελλάδα. Πριν από κάποια χρόνια, προσπάθησε να αγοράσει το Χίλτον της Αθήνας. Άλλωστε, όπως έχει πει σε μια παλιά του συνέντευξη, έχει πάντα στο κινητό του τη φωτογραφία του φάρου στον οποίο δούλευε ο πατέρας του, την οποία τράβηξε κατά τη διάρκεια κάποιων διακοπών του στην Ελλάδα.
Πηγή moneyreview.gr