Στο μικροσκόπιο της δημοτικής αρχής Ρόδου αλλά και της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται η προσπάθεια για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων και των ζώων συντροφιάς (κυρίως σκυλιών) αλλά και ο τρόπος μεταχείρισής τους καθώς εδώ και πολλά χρόνια, καταγράφεται πλήθος περιστατικών κακοποίησης στο νησί μας.
Αυτό τονίστηκε κατά την χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ισότητας, Οικολογίας & Πρωτογενούς Ανάπτυξης, κα Κική Πάττα – Αποστολίδη, και η διευθύνουσα σύμβουλος του ‘ΚΕΚ Γεννηματάς’ κα Βάνα Αγγελοπούλου – Μανωλάκη.
Στην τοποθέτησή της, η κα Πάττα υπογράμμισε τα εξής:
«Αυτή τη φορά, ξεκινάμε μια καινοτόμα πρωτοβουλία, ώστε να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες του νησιού μας μιας και παρακολουθούμε ότι τα προβλήματα παραμένουν –όπως οι συνεχείς κακοποιήσεις, η παραμέληση ζώων και οι κακές συνθήκες διαβίωσής τους. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια μαζί με το ΚΕΚ Γεννηματάς, με τον τίτλο ‘Γνωρίζω, Μαθαίνω, Φροντίζω δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς’.
Καλούμε τους δημότες μας να συμμετέχουν σε δύο δράσεις: η πρώτη θα είναι μέσα από το ΚΕΚ Γεννηματάς με ένα διαδικτυακό σεμινάριο, όπου θα ενημερωθούν οι πολίτες και όσοι ενδιαφερθούν να συμμετέχουν. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην ιατρική πρόληψη (με επιμέλεια της κτηνιάτρου κας Αικατερίνης Βελώνη), στην εκπαίδευση των ζώων (με επιμέλεια του κ. Δημήτρη Κεμπάρη, αρχιφύλακα – εκπαιδευτή σκύλων της ΕΛΑΣ), τις συνθήκες διαβίωσης αδέσποτων ζώων (με επιμέλεια του εθελοντή και συνεργάτη του Δημοτικού Κυνοκομείου κ. Γιώργου Κρητικού που είναι ειδικός στις περισυλλογές αγρίων ζώων και ζώων συντροφιάς) καθώς και με τη νομική υποστήριξη της κας Γεωργίας Διμέλη (δικηγόρου και προέδρου του Συλλόγου Φιλοζωϊκής Ρόδου). Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε την υιοθεσία μέσω του Κυνοκομείου καθώς δεν είναι ο τόπος που αρμόζει στα ζώα που φιλοξενούμε».
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ‘ΚΕΚ Γεννηματάς’ κα Βάνα Αγγελοπούλου – Μανωλάκη αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου:
«Το ‘ΚΕΚ Γεννηματάς’ με μετόχους την ΠΝΑι, τον Δήμο Ρόδου, την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και το Περιφερειακό Φυτώριο, είναι σταθερά εδώ και χρόνια προσανατολισμένο στη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των ενηλίκων κατοίκων της περιφέρειάς μας μέσω του έργου Δράσεις Ενημέρωσης Επιμόρφωσης και Κατάρτισης στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Το ΚΕΚ Γεννηματάς, έχει ως αρχή του την εξωστρέφεια και τις συνέργειες με φορείς για την αποτελεσματικότερη συμβολή του στην σφαιρική και εξειδικευμένη εκπαίδευση όλων των κατοίκων της ΠΝΑι. Σε αυτό το πλαίσιο, της συνεργασίας με τον Δήμο Ρόδου, έχουμε προετοιμάσει με την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Ισότητας, Οικολογίας & Πρωτογενούς Ανάπτυξης, κα Κική Πάττα – Αποστολίδη, την υλοποίηση του σεμιναρίου ‘Γνωρίζω, Μαθαίνω, Φροντίζω δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς’ το οποίο χρηματοδοτείται από την ΠΝΑι. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με πρωτοποριακή και ολιστική προσέγγιση στα τοπικά ζητήματα διαχείρισης των ζώων συντροφιάς όπου θα γνωρίσουμε τις σωστές πρακτικές, βάσει των επιταγών της νομικής και της κτηνιατρικής κοινότητας. Επίσης, θα γνωρίσουμε τις αρχές εκπαίδευσης, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε μια αρμονική συμβίωση, ζώων και ανθρώπων. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΚΕΚ Γεννηματάς και αποτελείται από τέσσερις θεματικές υπο-ενότητες.
-Η πρώτη θεματική υπο-ενότητα θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου 2022.
-Η δεύτερη θα διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου 2022.
-Η τρίτη θα διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου 2022.
-Και η τέταρτη θα διεξαχθεί στις 29 Ιανουαρίου 2022.
Όλα τα σεμινάρια θα διεξάγονται από τις 6μ.μ. έως τις 8.30μ.μ.
Το πρόγραμμα έχει ανοίξει ήδη στην ιστοσελίδα του ΚΕΚ Γεννηματάς (https://kek-gennimatas.gr/) και μπορούν να το παρακολουθήσουν οι κάτοικοι από όλα τα νησιά, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν πιστοποιήσεις παρακολούθησης».
Η κα Μανωλάκη είπε ακόμη ότι ο Β’ Κύκλος των σεμιναρίων του ΚΕΚ Γεννηματάς, θα ξεκινήσει στις 24 Ιανουαρίου 2022.
Η κα Αικατερίνη Τσακμακίδου, γεωπόνος και στέλεχος της Διεύθυνσης του Πρωτογενούς Τομέα τόνισε τα εξής: «Από τον Σεπτέμβριο του 2021 υπάρχει ένα νέο νομοσχέδιο – πλαίσιο (το Άργος) για την ευζωία των ζώων συντροφιάς που εκχωρεί πολλές αρμοδιότητες στους δήμους αλλά και πολλές ευθύνες. Μια από αυτές είναι και η ενημέρωση του κοινού και των δημοτών πάνω σε όλα τα θέματα. Αυτή είναι μόνον η αρχή. Το 2022 ξεκινάμε με μια δράση που θα έχει όμως συνέχεια. Το πρόγραμμα ‘Αργος’ που είναι χρηματοδοτούμενο, θα βοηθήσει τον Δήμο Ρόδου να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές για την προστασία των ζώων –στειρώσεις, τσιπάρισμα κ.λπ.
Η δεύτερη δράση που θα ακολουθήσει μετά από το διαδικτυακό σεμινάριο, αφορά στη δημιουργία μια ομάδας εθελοντών φιλόζωων οι οποίοι θα ασχολούνται με τα αδέσποτα, καθώς χρειάζεται μια δυνατή ομάδα που θα μπορεί να προωθήσει τα προβλήματα που υπάρχουν (κακοποιήσεις, εγκαταλείψεις κ.λπ.)».
Επιπλέον, ξεκινούν οι στειρώσεις από τις 7 Φεβρουαρίου 2022 από την εθελοντική ομάδα FlyingCats στο Κυνοκομείο.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Κρητικός επεσήμανε το γεγονός πως στο νησί της Ρόδου καταγράφεται έξαρση εγκαταλείψεων και κακοποιήσεων ζώων συντροφιάς με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο Κυνοκομείο: «Σίγουρα είναι μια δύσκολη περίοδος με την πανδημία αλλά εμείς, θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε συντονισμένα για την ευαισθητοποίηση του κοινού –με σημείο αιχμής τους κυνηγούς».