Ξεσπιτώνονται οι γιαγιάδες από τα χωριά και τα προικώα για τις νύφες αλλάζουν χρήση, καθώς φαίνεται η ζήτηση κατοικιών για διακοπές αυξάνεται διαρκώς και η ιδέα του «εύκολου κέρδους» πλανάται στην ατμόσφαιρα όπως το τραγούδι των σειρήνων στις σκέψεις των συντρόφων του Οδυσσέα. Η Ρόδος βρίσκεται στο επίκεντρο της ζήτησης ανεξάρτητων κατοικιών, οι οποίες από τους μεγάλους ξενοδόχους θεωρείται ότι εμπλουτίζουν το τοπικό τουριστικό προϊόν και δεν δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού. Βέβαια, δεν έχουν την ίδια άποψη οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών, μικρών καταλυμάτων, όμως τα δικά τους προβλήματα είναι πολύπλευρα και θα αποτελέσουν το αντικείμενο ξεχωριστού ρεπορτάζ.
Επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των ανεξάρτητων κατοικιών (βίλες και μικρότερα σπίτια) που διατίθενται στη Ρόδο, δεν υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας απαιτεί περαιτέρω ρυθμίσεις.
Ωστόσο, αντιπροσωπευτική εικόνα της προσφοράς κατοικιών στο νησί της Ρόδου μπορούν άμεσα να δώσουν οι online tour operators μέσω των οποίων γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις. Από τον “Booking.com” στη Ρόδο σήμερα διατίθενται προς ενοικίαση:
– 677 κατοικίες που προσδιορίζονται ως βίλες.
– Οι 368 από αυτές είχαν κατασκευαστεί για ιδιοκατοίκηση και στη συνέχεια άλλαξαν χρήση.
– 260 διαθέτουν πισίνα
– 128 βρίσκονται πάνω στο κύμα
– Στις 202 από αυτές, η τιμή περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο για τις ημέρες της φιλοξενίας.
– Μόλις 32 από αυτές εφαρμόζουν κάποιο πρόγραμμα αειφορίας ή περιβαλλοντικής διαχείρισης.
– Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι βίλες και οι ανεξάρτητες σουίτες που διατίθενται εντός των οικοπέδων των πολυτελών ξενοδοχείων του νησιού.
– Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι κατοικίες που διατίθενται παράνομα προς ενοικίαση.
Από τα όσα περιέγραψαν στη «δημοκρατική» οι ιδιοκτήτες ορισμένων από τις πιο γνωστές βίλες που διατίθενται σήμερα προς ενοικίαση φαίνεται ότι «σήμερα υπάρχει περιορισμένος αριθμός κρατήσεων και ελάχιστες ακυρώσεις. Επικρατεί έντονη αίσθηση ότι από το τέλος του Φεβρουαρίου κι έπειτα η ζήτηση θα έχει τη μορφή καταιγίδας. Οι επισκέπτες με προορισμό τις μεγάλες βίλες έχουν ξεπεράσει πλήρως τον φόβο της πανδημίας, καθώς πρόκειται για πρόσωπα υψηλής εισοδηματικής στάθμης και στις πατρίδες τους έχουν επιχειρήσεις, συνεπώς γνωρίζουν καλά πως η τήρηση των υγειονομικών μέτρων ισοδυναμεί με ασφάλεια».
Ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών σε μια βίλα ή ανεξάρτητη κατοικία κυμαίνεται από μία εβδομάδα έως και τρεις εβδομάδες. Η μεγάλη αυτή διακύμανση αιτιολογείται και φαίνεται πιο κάτω στο ρεπορτάζ.
Λίγες οι εκ θεμελίων
παραθεριστικές κατοικίες
Τα στοιχεία διάθεσης κατοικιών μέσω του Booking δείχνουν ότι μόλις 209 ανεξάρτητα σπίτια έχουν κατασκευαστεί στη Ρόδο με προορισμό να χρησιμοποιηθούν ως παραθεριστικές κατοικίες. Το πλεονέκτημα αυτών των κατοικιών βρίσκεται στον τρόπο αξιοποίησης των χώρων, καθώς οι αρχιτέκτονες είχαν κατά νου τη βέλτιστη οικονομική απόδοση του ακινήτου κι όχι την άνεση του ιδιοκτήτη.
Βέβαια, ο αριθμός των σπιτιών που είχαν κατασκευαστεί ή είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται στο νησί με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, όμως στο πέρασμα των χρόνων αυτά είτε δεσμεύτηκαν από τις τράπεζες, είτε απλώς έμειναν ημιτελή. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν όλες οι «παροπλισμένες» τουριστικές κατοικίες του νησιού είναι σίγουρο ότι θα προστεθούν στη φαρέτρα του τοπικού τουριστικού προϊόντος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι στη Ρόδο που έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους, κατασκευάζοντας στα οικόπεδά τους μικρές βίλες ή ανεξάρτητες σουίτες με ιδιωτική πισίνα. Η ζήτησή τους είναι εντυπωσιακή, μιας και συνδυάζουν την αυτονομία μιας κατοικίας και τα facilities ενός ξενοδοχείου.
Δεν είναι όλες
οι βίλες… βίλες
Ο τίτλος τα λέει όλα. Είναι πολλοί εκείνοι που δηλώνουν στο Booking, στο Homeaway ή στις υπόλοιπες πλατφόρμες online κρατήσεων ότι διαθέτουν βίλα, όμως στην πραγματικότητα η κατοικία τους μπορεί να είναι ένα μικρό, ανεξάρτητο σπίτι στις Φάνες, στην Ψίνθο ή στην Αρνίθα. Οι φωτογραφίες και οι τιμές αποτελούν τα στοιχεία που δίνουν την πραγματική εικόνα στον δυνητικό επισκέπτη προτού κάνει την κράτησή του.
Όμως, είτε πρόκειται για υπερκατασκευή κάπου στη Νότια Ρόδο, είτε για ένα μικρό σπίτι σε κάποιο χωριό, για όλους υπάρχει ζήτηση. Το κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο των επισκεπτών τους είναι η διάθεση για αυτονομία και απομάκρυνση από το πλήθος. Όλοι τους απολαμβάνουν να περιηγούνται στα χωριά και να ενισχύουν τις μικρές τους οικονομίες. Οι κρατήσεις προέρχονται από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης, αρκετές από Ελλάδα και επίσης οι ομογενείς του εξωτερικού έχουν έντονη την παρουσία τους στις κρατήσεις κατοικιών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μιας οικογένειας ομογενών από τη Νότια Αφρική που πέρυσι διέμεινε τρεις εβδομάδες σε παραδοσιακή κατοικία στα Κοσκινού. Η συγκεκριμένη κατοικία είναι από τα στολίδια της περιοχής και ο ιδιοκτήτης του επιτυγχάνει σε αυτό τον κλάδο, καθώς αφοσιώνεται πλήρως σε αυτό που παρέχει.
Δεν είναι εύκολο κέρδος
Ένα σπίτι από μόνο του δεν μπορεί παράξει πλούτο, ούτε και εύκολο κέρδος (το οποίο στην εισαγωγή του ρεπορτάζ τέθηκε εντός εισαγωγικών). Όσο πιο υψηλό είναι το αντίτιμο της ενοικίασης, τόσο πολλαπλασιάζονται οι απαιτήσεις των επισκεπτών. Θέλουν τον ιδιοκτήτη να λειτουργεί ως μπάτλερ. Να βρίσκεται διαρκώς κοντά στις ανάγκες τους, χωρίς όμως η παρουσία του να γίνεται αισθητή.
Επιπρόσθετα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει υποχρεώσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων να ζητούν από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α), ή τα στοιχεία Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε) στην περίπτωση κατά την οποία η κατοικία έχει σήμα από τον ΕΟΤ. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, η νόμιμη και φορολογικά διάφανη λειτουργία τους. Συνεπώς, η τουριστική κατοικία δεν είναι η καλή αγελάδα που δίνει το γάλα της χωρίς να τρώει. Απεναντίας, απαιτεί φροντίδα, αφοσίωση για να αποδώσει κέρδος.
Βέβαια, υπάρχουν κατοικίες που λειτουργούν παράνομα, με παλιούς επαναλαμβανόμενους πελάτες και τις κρατήσεις να γίνονται αποκλειστικά μέσω των ιστοσελίδων τους. Όμως, η επιλογή μιας τέτοιας οδού ενέχει τον κίνδυνο υψηλών προστίμων και σοβαρής αστικής ευθύνης στην περίπτωση κατά την οποία κάτι πάει στραβά στη διάρκεια των διακοπών του επισκέπτη.
Είναι πολλά εκείνα που μπορούν ακόμα να γραφτούν για το όλο θέμα, γι’ αυτό και το ρεπορτάζ για τις παραθεριστικές κατοικίες θα έχει συνέχεια.
https://www.dimokratiki.gr/13-01-2022/stis-677-oi-viles-poy-diatithentai-sti-rodo-gia-enoikiasi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.