Ειδήσεις

Παπαευαγγέλου: Τι να κάνετε όταν το παιδί έχει ύποπτα συμπτώματα Covid-19

Οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς, των οποίων το παιδί έχει συμπτώματα “ύποπτα” για κορωνοϊό, έδωσε την Πέμπτη η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σημείωσε πως όταν το παιδί έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, θα πρέπει να μένει στο σπίτι του. “Δεν χρειάζεται να προσέρχονται στο νοσοκομείο όλα τα παιδιά, εφόσον μπορούν να έχουνε μία καθημερινή παρακολούθηση από τον παιδίατρο τηλεφωνικά. Αυτό αρκεί”, υπογράμμισε η καθηγήτρια, για να σημειώσει:

“Δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος με αντιγονικό τεστ, με self-test αρχικά και να επιβεβαιώνεται με rapid. Και βέβαια δεν χρειάζεται να προσέρχονται όλα τα παιδιά με λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού στο νοσοκομείο, ούτε καν στον παιδίατρο”.

Όπως ανέφερε, εφόσον υπάρχει κάποιος παιδίατρος, ο οποίος παρακολουθεί το παιδί, σωστό είναι να έρθει σε επαφή ο γονιός να ενημερώσει, ιδιαίτερα αν το self-test είναι θετικό. Από εκεί και πέρα, αρκεί η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, εφόσον το παιδί είναι καλά. “Κάθε μητέρα ξέρει να αξιολογήσει καλά το παιδί της. Παρακολούθηση καθημερινή για τη σωστή λήψη υγρών, να τρώει καλά, να είναι ζωηρό το παιδί και όλα αυτά που ξέρουμε πολύ καλά από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού”, τόνισε.

Μεγαλύτερη ανίχνευση
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, με το άνοιγμα των σχολείων και του επακόλουθου αυξημένου testing των παιδιών θα έχουμε μεγαλύτερη ανίχνευση θετικών παιδιών ηλικίας 4 έως 18 ετών. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όταν λειτουργούσαν τα σχολεία και οι ανεμβολίαστοι μαθητές ελέγχονταν σταθερά δυο φορές την εβδομάδα με self-test, είχαμε το 25% με 28% των κρουσμάτων καθημερινά να αφορά σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών στο 15& έως 16%. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν κόλλαγαν στην διάρκεια των διακοπών. Απλά επειδή τα παιδιά και ιδιαίτερα τα παιδιά του Δημοτικού, νοσούν συχνά ασυμπτωματικά και αφού απουσίαζε αυτός ο τακτικός έλεγχος, που συμβαίνει κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, εμείς δεν τα βλέπαμε αυτά τα παιδιά”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τις αρχές της εβδομάδας, οπότε και διενεργήθηκε μαζικός έλεγχος των παιδιών σχολικής ηλικίας, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός. Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη της εβδομάδας αυτής, δηλώθηκαν τα αποτελέσματα από περισσότερα από 2 εκατομμύρια self-test και ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά 4 ως 18 ετών ήταν μόλις 1,4%.

Όπως είπε η καθηγήτρια, με την αναγνώριση των παιδιών, που κόλλησαν πριν την ανάπτυξη συμπτωμάτων, θα μειώσουμε σημαντικά την διασπορά στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, αφού θα διαγνώσουμε και εμβολιασμένους γονείς τους που το περνάνε με ήπια συμπτώματα ή εντελώς ασυμπτωματικά και συνέχιζαν τις δραστηριότητες τους κανονικά.

Πηγή iatronet.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου