Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικου προκάλεσε αναφορά της υπεύθυνης συντονισμού επιστημονικής λειτουργίας στο Κέντρο Υγείας Έμπωνας για τα όσα απίθανα συμβαίνουν καθημερινά για την κάλυψη των αναγκών των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων με ιατρικό προσωπικό.
Η υπεύθυνη συντονισμού επιστημονικής λειτουργίας στο Κέντρο Υγείας του Έμπωνα, το οποίο υπάγεται απευθείας στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων και συνεπικουρείται στο έργο του μέχρι και το τέλος του έτους, για ορισμένες υπηρεσίες από το Νοσοκομείο Ρόδου, ενημέρωσε εγγράφως με αναφορά της ότι στην αρμοδιότητα του ανήκουν διοικητικά τα ακριτικά νησιά Σύμη, Χάλκη, Τήλος και Μεγίστη, τα οποία και καλύπτονται με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από τη δύναμή του και σπάνια και σε ελάχιστο βαθμό από γιατρούς του ΚΥ Αρχαγγέλου Ρόδου.
Ενας ιατρός που υπηρετεί στο περιφερειακό ιατρείο Τήλου αποσπάσθηκε εκεί για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε μετά την απόσπαση, με απόφαση της 2η ΥΠΕ στο Νοσοκομείο Λάρισας της διευθύντριας του ίδιου ιατρείου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κέντρου Υγείας Εμπωνας.
Η υπεύθυνη συντονισμού τονίζει ότι η γνώμη της ζητήθηκε αλλά τελικά αγνοήθηκε.
Ο ιατρός της Τήλου ζήτησε προ 20ημέρου άδεια για να υποβληθεί σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση στη Ρόδο. Το Κέντρο Υγείας Έμπωνας έχοντας επιφορτισθεί εδώ και αρκετούς μήνες με την κάλυψη της Μεγίστης και της Χάλκης και μετακινώντας (ανά 10ήμερο) συνολικά 5 γιατρούς από τη δυύναμή του κάθε μήνα και έναν από το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, δήλωσε στη 2η ΥΠΕ αδυναμία κάλυψης και του ΠΠΙ Τήλου.
Κατέστησε σαφές ότι το Κέντρο Υγείας Έμπωνας αδυνατεί πλέον να συντάξει με τους εναπομείναντες γιατρούς, ακόμα και το στοιχειωδέστερο ασφαλές πλαίσιο εφημέρευσης και αφού παρά τις εκκλήσεις των ιατρών δεν παρέχεται από οπουδήποτε αλλού βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η 2η ΥΠΕ, όπως ανέφερε, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους αυτό καθώς και στο αίτημα για επαναφορά της ιατρού, αναγκάζοντας τη συντονίστρια να απευθυνθεί στη διοίκηση του Νοσοκομείου Ρόδου, όπου διαφάνηκε κάποια λύση με την απόφαση μετακίνησης νοσοκομειακού γιατρού στο ΠΠΙ Τήλου.
Ο ιατρός αυτός όμως επικαλέστηκε, την Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014, λόγους υγείας της μητέρας του και ζήτησε να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση. Σε συνεννόηση με την προϊσταμένη πάντα αρχή, αποφασίσθηκε η μετακίνηση αγροτικού γιατρού από το ΠΠΙ Σύμης στο ΠΠΙ Τήλου, την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014 ως έσχατη λύση στο πρόβλημα της αντικατάστασης του εκεί ιατρού, προκειμένου να τύχει της ιατρικής περίθαλψης που επικαλέσθηκε, ενώ το ΠΠΙ Σύμης θα συνέχιζε να καλύπτεται από τον μόνιμο γιατρό ΕΣΥ, ειδικό παθολόγο και με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενό του.
Ο δήμαρχος Σύμης κ. Λ. Παπακαλοδούκας φέρεται, όμως, την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, να κάλεσε την συντονίστρια στο κινητό της τηλέφωνο για να της δηλώσει ότι δε θα επέτρεπε στον ιατρό να μεταβεί στην Τήλο για να αντικαταστήσει τον αποχωρούντα γιατρό και ότι αυτός με 5-6 άλλα άτομα θα τον εμπόδιζαν να επιβιβαστεί στο πλοίο, αδιαφορώντας, όπως ισχυρίζεται η συντονίστρια, για το γεγονός ότι το άλλο νησί θα έμενε ακάλυπτο.
Αφού η προϊσταμένη της συντονίστριας αρχής δεν έλαβε θέση, αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην Εισαγγελέα Υπηρεσίας η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Σύμης.