Ειδήσεις

Τον Απρίλιο ξεκινά η κούρσα του τουρισμού στην Ευρώπη – Πόσο απέχει από τα νούμερα του 2019

Το ερχόμενο Πάσχα οι κρατήσεις στους ευρωπαϊκούς προορισμούς καταγράφουν αύξηση πάνω από 250%.

Την ανυπομονησία τους να ταξιδέψουν μετά από δύο και πλέον χρόνια εγκλεισμού δείχνουν οι ευρωπαίοι, αφού οι κρατήσεις για το καθολικό Πάσχα έχουν ήδη απογειωθεί, ενώ και το καλοκαίρι δείχνει ισχυρή ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC), τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια κατά την περίοδο του Πάσχα έχουν αυξηθεί πάνω από 250%, ενώ οι καλοκαιρινές κρατήσεις είναι αυτή τη στιγμή 80% πάνω από τα επίπεδα του 2021. Τη σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι καταγράφει ο συνεργάτης του Συμβουλίου, η ForwardKeys, εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων και αναλύσεων, την οποία υποδέχονται με ανακούφιση οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Με τη χρονιά ρεκόρ για τον Ευρωπαϊκό τουρισμό, αυτή του 2019 να «καραδοκεί», τα στοιχεία των κρατήσεων δείχνουν ότι, τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια το Πάσχα και το καλοκαίρι το 2022 αναμένεται να φτάσουν στο 38% και 45% αντίστοιχα, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ωστόσο, καθώς οι χώρες σε όλη την ήπειρο συνεχίζουν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ανάκαμψη κερδίζει δυναμική και θα μπορούσε να φτάσει ακόμη πιο κοντά στα επίπεδα του 2019 καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι.

Επιπλέον, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια παρουσίασαν άνοδο 275% στις κρατήσεις, ενώ τα τελευταία στοιχεία κρατήσεων δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις σε ευρωπαϊκούς προορισμούς θα σημειώσουν αύξηση άνω του 280% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Η Ισπανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες και να αναδειχθεί ο πιο δημοφιλής προορισμός, με τις ενδοευρωπαϊκές αφίξεις στη χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 να αυξάνονται αυτή τη στιγμή κατά 320% (σε ετήσια βάση), ακολουθούμενη από την Τουρκία.

Το 2019, ο παγκόσμιος τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού συνεισέφερε σχεδόν 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία και αντιπροσώπευε το 10,6% του συνόλου των θέσεων εργασίας (334 εκατομμύρια).

Σύμφωνα με την έρευνα του WTTC, το 2020, όταν η πανδημία οδήγησε τα διεθνή ταξίδια σχεδόν σε αδιέξοδο, χάθηκαν 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η συνεισφορά του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,5 τρισ. δολάρια. Αυτές οι απώλειες έχουν επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC Julia Simpson, δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία κρατήσεων δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι θετικοί στο να ταξιδέψουν ξανά. «Οι κρατήσεις για το Πάσχα και το καλοκαίρι φαίνονται δυνατές. Η Όμικρον επηρέασε την αρχή του έτους, αλλά καθώς η πορεία της κορυφώνεται και τα συμπτώματα παραμένουν ήπια, οι άνθρωποι κάνουν κράτηση ξανά».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε τα προβλήματα εμφανίζονται όταν οι κυβερνήσεις αντιδρούν με ταξιδιωτικούς περιορισμούς. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι άσκοπο όταν η Όμικρον είναι ήδη διαδεδομένη στην κοινωνία. Το μόνο που κάνει είναι να βλάψει την οικονομία», λέει η κα. Simpson και καλεί τις κυβερνήσεις να μειώσουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Πηγή news247.gr

Βίκη Βαμιεδάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου