Τοπικές Ειδήσεις

Έκθεση Ορκωτών Λογιστών. Η πραγματικότητα για τον Δήμο Καρπάθου είναι πολύ σκληρή

«Δεν εκφράζουμε γνώμη επί των ανωτέρω οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Καρπάθου. Εξαιτίας της σημαντικότητας των θεμάτων που μνημονεύονται στην παράγραφο της έκθεσής μας “Βάση για Αδυναμία Έκφρασης Γνώμης” δεν έχει καταστεί εφικτό να αποκτήσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση ελεγκτικής γνώμης.»

Πρόκειται για την δεύτερη παράγραφο στην Έκθεση Ελέγχου Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για το χρονικό διάστημα που αφορά το 2020. Ουσιαστικά στη βάση αυτής της πρότασης πραγματοποιήθηκε και το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Ιανουαρίου 2022 το οποίο παρακολουθήσαμε από το δημοτικό ραδιόφωνο της Καρπάθου.

Τρεις παρατηρήσεις που μας μεταφέρουν δημοτικοί σύμβουλοι. Υπήρξε καθυστέρηση μιας ώρας διότι δεν ήταν ενημερωμένος ο τεχνικός του Δήμου (έχει άραγε ενεργή σύμβαση με τον Δήμο Καρπάθου;). Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δεν υπήρχε θέρμανση και η τελευταία παρατήρηση, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν φορούσαν μάσκα για την αποφυγή μετάδοσης της πανδημίας.

Ας έρθουμε τώρα στο ζητούμενο. Το Δ.Σ. είχε απαρτία με την παρουσία 12 Δημ. Συμβ. (στους 21) και του Δημάρχου. Στη συνεδρίαση επίσης συμμετείχαν  στελέχη του Δήμου και οι Ορκωτοί Λογιστές απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να συμφωνήσουν και να πουν ΝΑΙ 6 Δημ. Σύμβουλοι και τρεις να επιλέξουν το ΟΧΙ.  Ωστόσο στο τραπέζι μπήκε ακόμη μια πρόταση από τον κ. Μανώλη Τσέρκη, ο οποίος πρότεινε αρνητική ψήφο και ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο από δημόσια αρχή, όπου πήρε 3 θετικούς ψήφους. Εδώ κάποιοι εκφράζουν εντονότατο προβληματισμό το κατά πόσο είναι σύννομο σε μια ειδική Συνεδρίαση να υπάρχει, πέρα από το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ, κάποια άλλη πρόταση. Και σε αυτό το ερώτημα θα δώσουν απαντήσεις οι νομικοί του Δήμου.

Ένα ερωτηματικό που γεννά η στάση των Δημοτικών Συμβούλων που ψήφισαν ΝΑΙ. Πως οι σύμβουλοι που το 2020 ασκούσαν αντιπολίτευση στην τότε ηγεσία του Δήμου, σήμερα με την θετική ψήφο τους δίνουν συγχωροχάρτι στην ελλειματική διοίκηση και διαχείριση του Δήμου από τον Δήμαρχο… Ίσως γιατί σήμερα αυτοί βρίσκονται σε συνεργασία με τον Δήμαρχο;

Ας ξαναγυρίσουμε στην ουσία που δεν είναι άλλη από την «αδυναμία έκφρασης γνώμης»  για τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου του 2020. Μια χρονιά κατά την οποία η κυβερνώσα παράταξη (ΝΕΑ ΠΝΟΗ) ήταν κάτι παραπάνω από ενωμένη. Ο Δήμαρχος και οι 5 Δημ. Σ., που σήμερα είναι απέναντι του, προχωρούσαν και σχεδίαζαν το μέλλον της Καρπάθου με άλλα λόγια τότε δε βιώναμε τις σημερινές καταστάσεις.

Η έκθεση των Ορκωτών Λογιστών, την οποία ήδη δημοσιεύσαμε, (https://www.karpathiakanea.gr/ekthesi-orkotou-logisti-dimos-karpthou/) απαντά μέσα από 17 παραγράφους για αυτή την «Αδυναμία Έκφρασης Γνώμης».

Σταχυολογώντας από την 5σέλιδη έκθεση σημειώνουμε:

Την ανυπαρξία συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στον Δήμο. Τη μη ολοκλήρωση δημιουργίας ενός επαρκούς περιουσιολογίου.

Ο Δήμος κατά παγία τακτική δεν παρακολουθεί τα αναλώσιμα, τα ανταλλακτικά και τα πάσης φύσεως αποθέματα σε λογιστική – διαχειριστική αποθήκη και δεν προβαίνει σε απογραφή και αποτίμηση των τελικών αποθεμάτων στο τέλος κάθε χρήσης. Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ελεγκτές δεν κατάφεραν να βρουν τα τεκμήρια που ζήτησαν.

Επίσης αυτό που έγινε ξεκάθαρο κατά την Συνεδρίαση είναι η αδυναμία των εργαζομένων να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο εργασιών. Οι φορολογικές υποχρεώσεις του Δήμου δεν έχουν εξετασθεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις 2016-2019 και δεν έχουν καταστεί οριστικές. Από τις απαντήσεις του Ορκωτού Λογιστή καταγράφουμε τη ξεκάθαρη θέση ότι δεν βρέθηκε καμιά οικονομική ατασθαλία στους συγκεκριμένους ελέγχους.

Οι Ορκωτοί Λογιστές, λοιπόν, συστήνουν στη παρούσα Διοίκηση του Δήμου τη άμεση διενέργεια Έκτακτου Διαχειριστικού Ελέγχου για από το 01η Ιανουαρίου 2020 έως 30η Σεπτεμβρίου 2021 από Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή.

Χθες το μεσημέρι, 27.1.21,  το μεσημέρι ο Δήμαρχος Καρπάθου σε ένα συντομότατο δελτίου τύπου ανακοίνωσε ότι «Το μόνο που έχω να δηλώσω είναι ότι, θα εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία κατά γράμμα και θα ακολουθήσω τις νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες».

Συμπερασματικά τα πράγματα είναι σίγουρα δύσκολα. Ο Δήμος πρέπει να κάνει άλμα στο χρόνο. Να βρει έναν μαγικό τρόπο και να ξεπεράσει τις απίστευτες εσωτερικές του εντάσεις στην παράταξη Δημάρχου, στη συνέχεια να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις. Ερμηνεύοντας τη δήλωση του Δημάρχου πάμε για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο, θα γίνει από ανεξάρτητο Ορκωτό ή από κάποια Δημόσια υπηρεσία; Και βέβαια όλα όσα σημειώνονται στην έκθεση δεν αφορούν την σημερινή διοίκηση. Ωστόσο για όλα όσα σημειώνονται θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές απαντήσεις-κινήσεις. Διαφορετικά πως περιμένουμε να λυθούν;

Η απόφαση για την ανάθεση του διαχειριστικού ελέγχου θα έρθει μέσα από την Οικονομική Επιτροπή, όπου ο Δήμαρχος έχει την πλειοψηφία, ή μέσα από το ανώτερο θεσμικό όργανο του Δήμου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο;

Η υποχρέωση εκ του νόμου για τον Δήμο, για την σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, δεν πρέπει να γίνει σε συσχέτιση με μια ριζική, σύγχρονη και αποτελεσματική αναδιάρθρωση του Ο. Ε. Υ. του Δήμου; Πόσο πραγματικά θέλει η διοίκηση να λειτουργήσει ορθολογικά και με υπακοή στα λογιστικά πρότυπα οι αποθήκες του Δήμου (αναλώσιμα υλικά, ανταλλακτικά, καύσιμα);

Μπορεί να βρεθεί η δύναμη για την παραδοχή της αστοχίας από τη διοίκησης του Δήμου;  Μπορεί να αποδεχτεί την ωμή πραγματικότητα και να δουλέψουν όλοι μαζί με μοναδικό κοινό στόχο την Κάρπαθο; Κι όχι μέσα από το πρίσμα των προσωπικών επιθυμιών, τότε μόνο θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με όραμα και ελπίδα.

Και κάτι τελευταίο, μπορούν οι εργαζόμενοι του Δήμου παράλληλα με την  καθημερινότητα, όσο φιλότιμοι κι αν είναι, να ασχοληθούν και να τρέξουν αυτή την υπόθεση;

Υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες για όλα αυτά… Θα προλάβουν άραγε;

Μανώλης Δημελλάς

Πηγή Καρπαθιακά Νέα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου