Την ανάγκη να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, με καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και με τα κατάλληλα “εργαλεία” για να ανταποκρίνονται στις ευθύνες αυτές, επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής ‘Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου , στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.
«Πρέπει επιτέλους η Αυτοδιοίκηση να πάψει να αποτελεί το “βολικό φταίχτη” και το εξιλαστήριο θύμα της ανεπάρκειας άλλων μηχανισμών» τόνισε. Στη συνεδρίαση, εκτός του επίκαιρου θέματος της κακοκαιρίας συζητήθηκαν επίσης η υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας ΚΕΔΕ και υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, η έκδοση των πιστοποιητικών ΤΑΠ από τους Δήμους προς τους πολίτες για την αγοραπωλησία ακινήτων, οι καθυστερήσεις στην καταβολή από τους παρόχους ενέργειας στους Δήμους, των τελών καθαριότητας και φωτισμού κ.α.
Για το «Αντώνης Τρίτσης» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε καθυστερήσεις στην ένταξη των έργων των Δήμων και κάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών, «άμεσα να ασχοληθεί περισσότερο και πιο εντατικά, προκειμένου να ενταχθούν τα υπόλοιπα έργα. Είμαστε μακριά από τον στόχο του 50% που είχαμε βάλει. Υπάρχουν πολλοί Δήμοι που έχουν εντάξει πολύ λίγα έργα, προϋπολογισμού κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ποσό πολύ μικρό ακόμη και για τον πιο μικρό δήμο», είπε. ‘Αμεση συγκρότηση, ζήτησε και της κοινή ομάδας της ΚΕΔΕ με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για την εξεύρεση τρόπων κάλυψης του επιπλέον κόστους που επωμίζονται οι Δήμοι από το τέλος ταφής, την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους κ.α
Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή από τους παρόχους ενέργειας στους Δήμους των τελών καθαριότητας και φωτισμού ο κ. Παπαστεργίου, ζήτησε να νομοθετηθεί ότι «πέρα από το τρίμηνο, η μη καταβολή των χρημάτων, θα συνιστά υπεξαίρεση και θα πρέπει να λειτουργήσουμε και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον τους».