Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε χτες ο Δήμος Ρόδου με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Climate Neutral & Smart Cities.
Για το θέμα δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νέων Τεχνολογιών & Πληροφορικής κ. Σπύρο Σπυρόπουλο που εκπροσωπεί το Δήμο Ρόδου και τον Διευθυντή του ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ κ. Ευάγγελο Μπεκιάρη, που υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας.
«Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στο πρόγραμμα Climate Neutral & Smart Cities (κλιματικά ουδέτερες και ευφυείς πόλεις), στο οποίο φιλοδοξούμε σαν υπηρεσία, να εντάξουμε το νησί μας. Το πρόγραμμα έχει σαν βασικό στόχο να πετύχουμε ένα ‘μηδενικό’ περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Την τελευταία εβδομάδα, βιώσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να μας υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε ήδη στην κλιματική κρίση. Η παγκόσμια κοινότητα και η Ε.Ε. έχουν προσανατολιστεί σε λύσεις τεχνολογίας και εφαρμογής, οι οποίες θα εφαρμοστούν στις πόλεις από τις τοπικές αρχές, προκειμένου να φτιάξουμε τα εργαλεία εκείνα που θα ενημερώνουν εγκαίρως τους πολίτες ενώ θα προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες για την καλύτερη διαβίωση των πολιτών.
Το πρόγραμμα αυτό, ανήκει σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα Horizon Europe που έχει ως στόχο να επενδύσει 360εκ. ευρώ σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η δική μας αίτηση υποβλήθηκε από τον Δήμο Ρόδου και περιμένουμε την αξιολόγησή της. Στόχος μας, είναι να περιληφθεί η Ρόδος στις 100 πρώτες πόλεις που θα προσπαθήσουν να προσανατολιστούν για ‘μηδενικό’ περιβαλλοντικό αποτύπωμα» ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος.
Για το πρόγραμμα αυτό έχουν δηλώσει υποψηφιότητα και άλλες ελληνικές πόλεις όπως η Καστοριά, τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη. Τα προγράμματα αυτά προσανατολίζονται προς μια βιώσιμη αστική κινητικότητα, με ενεργειακά ουδέτερα και βιοκλιματικά, σπίτια, γραφεία και επιχειρήσεις, σε ένα πιο βιώσιμο αστικό περιβάλλον και βιοποικιλότητα, στον πιο βιώσιμο τουρισμό, σε επιχειρηματικά μοντέλα πιο ευφυών και σύγχρονων πόλεων με σημείο αιχμής την συμμετοχή του δημότη – πολίτη.
Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο κ. Μπεκιάρης, υπογράμμισε τα εξής:
«Το ΕΚΕΤΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, πρώτο σε προσέλκυση χρημάτων στην Ελλάδα και 10ο ευρωπαϊκά. Το ΕΚΕΤΑ έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε 1.300 ερευνητές και καλύπτουμε τις περιοχές έρευνας, ενέργειας, βιοτεχνολογία, αεροτεχνολογία, τηλεματική και βεβαίως, μεταφορές και Logistics. Έχουμε την μεγάλη χαρά να στηρίξουμε τον Δήμο Ρόδου –την υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίξαμε και στην κατάθεση του σχετικού φακέλου αλλά και στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, για να μπορέσουμε να δίνουμε κατευθύνσεις για κάθε υλοποίηση (σε ό,τι εκκρεμεί).
Με αυτό τον τρόπο θα έχει μεγάλες πιθανότητες για επιτυχία και για υλοποίηση των έργων με βέλτιστο τρόπο. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως διατηρούμε ήδη γραφεία στην Ρόδο (στην Μεσαιωνική Πόλη) με συνεργάτες μηχανικούς από την τοπική κοινωνία. Εδώ συνδυάζουμε την καλή τεχνογνωσία για τις ‘ευφυείς πόλεις’ με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που γνωρίζουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, θα γνωρίζουμε εάν η Ρόδος θα μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, εάν δεν τα καταφέρει θα μπορέσει να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Συνεπώς, η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι δεδομένη κι ευελπιστούμε ότι η Ρόδος θα τα καταφέρει».
Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει θέσεις φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις.
https://www.dimokratiki.gr/02-02-2022/ypografi-mnimonioy-synergasias-metaxy-dimoy-imet-kai-eketa/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.