Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Τα θλιβερά ρεκόρ του Ιανουαρίου και οι εκτιμήσεις

Ο μήνας των θλιβερών ρεκόρ της πανδημίας ήταν ο Ιανουάριος 2022. Τον πρώτο μήνα του έτους 2.710 ασθενείς με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό απωλειών από τις αρχές της πανδημίας έως σήμερα. Επιπλέον, προχθές ο κυλιόμενος μέσος όρος επταημέρου θανάτων ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας: 103 θάνατοι ημερησίως κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υψηλός αυτός αριθμός εκτιμάται ότι οφείλεται στο ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είτε δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου είτε δεν έχει λάβει την αναμνηστική δόση. Επιπλέον, τονίζουν ότι η παραλλαγή «Δέλτα» φαίνεται να συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα στη χώρα μας, με τις εκτιμήσεις να είναι ότι σε αυτή τη φάση υπάρχουν περίπου 4.000-5.000 ενεργά κρούσματα που οφείλονται σε αυτή την παραλλαγή. Και όπως σημειώνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης) Γιώργος Ατσαλάκης, σε περίπτωση που η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων αφορά ασθενείς με «Ομικρον» και όχι με «Δέλτα», τότε ο αριθμός των θανάτων θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και το επόμενο διάστημα.

Η παραλλαγή «Δέλτα» φαίνεται να συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα στη χώρα μας.
«Ολες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει την προστασία σε ό,τι αφορά την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19 έως και 95%», επισημαίνει ο  κ. Ατσαλάκης και συνεχίζει, «στη χώρα μας σήμερα το 45% του πληθυσμού έχει κάνει την αναμνηστική δόση, όταν τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση έχουν συμπληρωθεί για το 62%, που σημαίνει ότι ένα 18% των πολιτών αν και εμβολιασμένοι έχουν περιορισμένη προστασία. Παράλληλα, το 31% του πληθυσμού δεν έχει κάνει ούτε τις δύο δόσεις του εμβολίου. Και το σπουδαιότερο είναι ότι περισσότερα από 300.000 άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του SARS-CoV-2».

Ενας άλλος παράγοντας έχει να κάνει με την παραλλαγή «Δέλτα». «Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα της “Δέλτα” είναι της τάξης των 4.000-5.000. Δεν είναι σίγουρο ότι η “Δέλτα” εκτοπίζεται από την “Ομικρον”. Η επιδημία της “Δέλτα” ήταν σε υψηλά επίπεδα όταν έφτασε η παραλλαγή “Ομικρον” στη χώρα μας, τη στιγμή που σε άλλες χώρες υποχωρούσε. Η επιμονή των θανάτων δείχνει ότι δεν μειώθηκε σημαντικά η “Δέλτα”». Ο κ. Ατσαλάκης και οι συνεργάτες του σε αυτή τη φάση συλλέγουν δεδομένα προκειμένου να υπολογίσουν πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μειωθεί ο αριθμός των θανάτων. Αναφορικά με την πορεία της επιδημίας, ο καθηγητής σημειώνει: «Υπολογίζουμε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν θα πέσει στα προ της “Ομικρον” επίπεδα αλλά θα κάνει ένα πλατό σε υψηλά επίπεδα. Η αρχική πρόβλεψή μας ότι η πανδημία δεν θα ελεγχθεί σε σημαντικό βαθμό νωρίτερα από τον Μάιο δεν έχει αλλάξει. Και αυτό εφόσον δεν θα έχουμε κάποια δυσάρεστη εξέλιξη από κάποια νέα μετάλλαξη».

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου