Για τη λειτουργία του Κτηματολογίου και για τις δραστηριότητες του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρός του κ. Βασίλης Περίδης.
Ξεκινώντας από τις επιτροπές, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι επιτροπές θα λειτουργήσουν κανονικά. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκρότησης των επιτροπών οι οποίες θα συνεχίσουν το έργο των προηγούμενων. Στους στόχους είναι το εκ νέου άνοιγμα του Κτηματολογίου (με πλήρη λειτουργία) αφού ακόμη δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Προσπαθούμε με κάποιες προγραμματικές συμβάσεις, να προσληφθούν μερικοί δικηγόροι προκειμένου να βοηθήσουν, αφενός στην αποπεράτωση των εκκρεμών πράξεων στο Κτηματολόγιο Ρόδου, που ανέρχονται στις 40.000 περίπου, αφετέρου στην πιο εύρυθμη λειτουργία του. Κατόπιν τούτου, θα προσπαθήσουμε να ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο έχει καταρτιστεί και είναι έτοιμο από τον Μάρτιο του 2021 αλλά δεν έχει αναρτηθεί και δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση για να ψηφιστεί. Εάν προχωρήσει και καταφέρουμε να ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο εκτιμούμε ότι θα αλλάξει και η… τύχη του, διότι το Εθνικό Κτηματολόγιο σαν οργανισμός, έχει περισσότερους πόρους και με δικά του συνεργεία θα βοηθήσει να προχωρήσει και η μεταγραφή των πράξεων ταχύτερα. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει η Ρόδος να αποκτήσει ένα πιο σύγχρονο Κτηματολόγιο –από τεχνολογικής πλευράς, καθώς από πλευράς ασφάλειας συναλλαγών είναι πρωτοποριακό. Θέλουμε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο ώστε θα μπορεί να εξυπηρετεί τον πολίτη και θα είναι πιο αποτελεσματικό, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τις επενδύσεις».
Όσον αφορά στη μεταφορά, ο κ. Περίδης είπε ότι έχει ολοκληρωθεί, αλλά όχι και η τοποθέτηση όλου του αρχειακού υλικού: «Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, το Κτηματολόγιο υπολειτουργούσε ενώ από την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, άνοιξε και το Πρωτόκολλο. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι χορηγούνται πιστοποιητικά ή σχεδιαγράμματα ή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε άλλη πράξη. Δεν χορηγούνται αυτά, ακόμη. Αυτό θα γίνει –πιθανόν- στο επόμενο διάστημα, όταν θα το κρίνει η διοίκηση του Κτηματολογίου. Αυτήν τη στιγμή, μετά από 14 σχεδόν μήνες, είμαστε κοντά στην έναρξη της ομαλής χορήγησης εγγράφων. Στην πράξη πάντως, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι εάν κάποιος ενδιαφερόμενος θέλει ένα πιστοποιητικό, μπορεί να κάνει μια αίτηση για να πάρει σειρά. Το πότε θα υλοποιηθεί αυτό, απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα. Μέχρι πρότινος δεν γινόταν αυτό. Γίνονταν καταθέσεις μόνο συμβολαίων, αποφάσεων κ.λπ. για καταχώρηση. Όχι για λήψη πιστοποιητικών ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΡ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα μοντέλο το οποίο θα βοηθήσει να εναρμονιστεί το Κτηματολόγιο Ρόδου με το Εθνικό, με τρόπο που να μην θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των Ροδίων και χωρίς να χρειάζεται ξανά ‘κτηματογράφηση’ –χωρίς αιτήσεις κ.λπ: «Το μόνο πρόβλημα που ενδεχομένως να προκύψει, είναι να σημειωθούν κάποιες αποκλίσεις μεταξύ των παλαιών μετρήσεων από την εποχή της Ιταλοκρατίας και των σημερινών. Ωστόσο και γι’ αυτή την περίπτωση υπάρχει πρόβλεψη. Εφόσον συμφωνούν οι όμοροι συνιδιοκτήτες, θα μπορέσει να βρεθεί λύση. Σε άλλη περίπτωση οι διαφορές θα μπορούν να λυθούν με κάποια αίτηση καθορισμού ορίων από τα δικαστήρια. Υπάρχουν λύσεις και προβλέψεις για όλα. Πότε θα γίνουν όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει…».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με το παλαιό κτήριο του Κτηματολογίου, το οποίο ιδιοκτησιακά ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Περίδης ήταν κατηγορηματικός:
«Το παλαιό κτήριο -σύμφωνα και με τον διευθυντή του Κτηματολογίου- από την στιγμή που θα εκκενωθεί πλήρως, θα αναλάβει την επισκευή του, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εμείς, είχαμε ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης, να μετατραπεί σε χώρο των διοικητικών δικαστηρίων. Όπως είναι γνωστό, τα γραφεία των διοικητικών δικαστηρίων είναι υπό έξωση, ενώ μάλιστα επρόκειτο να εκδικαστεί σχετική αγωγή εξώσεως. Επομένως, πρέπει να βρούμε μία λύση –πέραν του κόστους- για να αξιοποιηθεί αυτό το κτήριο ενώ θα μπορέσουν να μεταφερθούν και κάποια αρχεία ή άλλα τμήματα του Πρωτοδικείου. Ίσως να είναι ένα βήμα που θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι θα το καταλάβουν και οι αρμόδιοι.
Υπάρχει βέβαια και η λύση της επαναφοράς του Κτηματολογίου στο αρχικό κτήριο –που όμως, θα πρέπει να οργανωθεί διαφορετικά και απαιτεί χρόνο και χρήμα. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούν να μεταφερθούν εκεί τα διοικητικά δικαστήρια για να λειτουργήσουν σαν μια ενότητα».
Μιλώντας τέλος για το Δικαστικό Μέγαρο, ο κ. Περίδης είπε ότι πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση με τον Πρόεδρο Εφετών ο οποίος έχει ενημερωθεί κι έδειξε κατανόηση: «Είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Θα ξεκινήσουμε μερικές επισκευές στον εσωτερικό χώρο αλλά και στον εξωτερικό. Δυστυχώς, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς και υπηρεσίες κι εμείς, σαν σύλλογος δεν έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε τη δική μας άποψη. Αυτό, δυστυχώς, καθιστά τον συντονισμό λίγο… δύσκολο».