Με απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο Δωδεκανήσου αποκλείσθηκαν από τη νόμιμη μοίρα της διαθήκης του εκλιπόντος, την 18η Iανουαρίου 2007, ιδρυτή της εφημερίδας «Πρόοδος» Γεωργίου Διαμαντίδη, οι οικείοι της εκλιπούσης χήρας του!
Πιο συγκεκριμένα, το Εφετείο εξέτασε την υπόθεση των καλούντων κ.κ. Σβετλάνας Γκαλίμοβα του Κιομίλ, Μαρσέλ Καντίροβ του Ραήλ και Ελίρας Καντίροβα του Μαγκσούν ως νόμιμης εκπροσώπου του ανηλίκου τέκνου της Τιμούρ Καντίροβ του Ραήλ, κατοίκων Ρωσίας, ως καθολικών διαδόχων της αποβιωσάσης την 12η Μαρτίου 2020 Ζαιτούνα Μιργκαλέγιεβα του Μπατυργκάρει, χήρας Γεωργίου Διαμαντίδη, οι οποίοι παραστάθηκαν δια της πληρεξούσιας δικηγόρου τους Ελένης Αποστολάκη και των καθ’ ών η κλήση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και Κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «Δημοσιογραφικό Ιδρυμα Γεωργίου Διαμαντίδη», εκ των οποίων ο μεν πρώτος παραστάθηκε δια της παρέδρου του ΝΣΚ κ. Μαρίας Ελευθερίου, ο δε δεύτερος δια του πληρεξούσιου του δικηγόρου κ. Δήμου Μουτάφη.
Η ενάγουσα Ζαιτούνα Μιργκαλέγιεβα του Μπατυργκαρει, χήρα Γεωργίου Διαμαντίδη, άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αγωγή εναντίον του ιδρύματος, επί της οποίας εκδόθηκε η με αρθ. 227/2017 απόφαση του ως άνω Δικαστηρίου, που ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης, προκειμένου μεταξύ άλλων να κληθεί και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης η ενάγουσα άσκησε κλήση – ανακοίνωση και προσεπίκληση σε άσκηση παρέμβασης κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου του Κεντρικού Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών και του εναγόμενου ιδρύματος, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο και ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου άσκησαν κύρια παρέμβαση.
Μετά από συνεκδίκαση των δύο δικογράφων εκδόθηκε η με αριθ. 113/2019 απόφαση του ως άνω Δικαστηρίου, με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή και απορρίφθηκε η παρέμβαση. Κατά της αποφάσεως αυτής άσκησε ο πρώτος των καθ’ ων η κλήση, έφεση. Οι καλούντες – εφεσίβλητοι επανέφεραν έφεση προς συζήτηση.
Με αγωγή, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, η ενάγουσα, Ζαιτούνα Μιργκαλέγιεβα του Μπατυργκάρει, χήρα Γεωργίου Διαμαντίδη, εκθέτοντας ότι ο ήδη αποβιώσας σύζυγός της, του οποίου είναι νόμιμη κληρονόμος, με την υπ’ αριθμό 36.867/18.01.2007 δημόσια διαθήκη Συμβολαιογράφου, η οποία δημοσιεύθηκε νόμιμα στα βιβλία διαθηκών του Πρωτοδικείου Ρόδου κατέστησε κληρονόμους του, την ίδια και το εναγόμενο κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Δημοσιογραφικό Ίδρυμα Γεωργίου Διαμαντίδη», στα περιουσιακά του στοιχεία συνολικής αξίας, κατά τον χρόνο θανάτου του, ποσού 5.594.256 ευρώ, κατέλειπε στην ίδια μόνον τα αναφερόμενα στην αγωγή ακίνητα συνολικής αξίας 265.862,83 ευρώ, αποκλείοντας την κατ’ αυτό τον τρόπο από το δικαίωμα νόμιμης μοίρας της, ανερχόμενο σε ποσοστό 25% της συνολικής περιουσίας του (ήτοι σε ποσό 1.398.564,00 ευρώ) ζήτησε να αναγνωριστεί η ιδιότητά της ως νόμιμης μεριδούχου του αποβιώσαντος συζύγου της, να αναγνωριστεί το κληρονομικό της δικαίωμα επί ποσοστού 25% επί της καταληφθείσας κληρονομιάς, να υποχρεωθεί το εναγόμενο να της αποδώσει το 25% επί των αναλυτικά στην αγωγή περιγραφόμενων κινητών.
Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαδίκων υπεγράφη, την 31-3-2016 πρακτικό συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την 227/2017 απόφασή του, ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και διέταξε την επανάληψη της συζήτησης στο ακροατήριο, προκειμένου να κληθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 69 παρ.2 Ν. 4182/2013 η αρμόδια αρχή να συμμετάσχει στη δίκη και να προσκομιστούν, σε νέα δικάσιμο, στο Δικαστήριο, σχετικές αποφάσεις/εγκρίσεις του ανωτέρω πρακτικού συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς από τα αρμόδια κατά το νόμο όργανα, καθώς και σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών.
Η ενάγουσα ζήτησε την έκδοση της αναφερόμενης στην ανωτέρω απόφαση, έγκρισης και γνωμοδότησης.
Η αρμόδια αρχή, με την από 27-7-2018 απόφασή του, απάντησε αρνητικά, κατά την προηγουμένως εκδοθείσα, από 2-7-2018, γνωμοδότησή του του Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δωδεκανήσου περί μη έγκρισής του από 31-3-2016 πρακτικού συμβιβασμού.
Η ενάγουσα επανέφερε την αγωγή της προς περαιτέρω συζήτηση ενώπιον του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, συνοδεύοντας την με ανακοίνωση δίκης και προσεπίκληση των υπουργού Οικονομικών, ως νομίμου εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και ήδη Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, και Κεντρικού Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών.
Κατά τη συζήτηση άσκησαν κύρια παρέμβαση οι πρώτος και δεύτερος από τους προσεπικληθέντες, ζητώντας να απορριφθεί η αγωγή.
Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, αφού συνεκδίκασε την αγωγή και την παρέμβαση, την οποία χαρακτήρισε, ως αυτοτελή πρόσθετη, με την 113/2019 απόφαση, δεχόμενο ότι δεσμεύεται από το περιεχόμενο του πρακτικού συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, δέχθηκε την αγωγή και απέρριψε, κατ’ ουσία την παρέμβαση.
Το Εφετείο έκρινε ότι η αγωγή της αποβιώσασας χήρας Διαμαντίδη τυγχάνει απαράδεκτη ως εκπρόθεσμη καθ’ ότι η διαθήκη του θανόντος συζύγου της, Γεωργίου Διαμαντίδη δημοσιεύθηκε νόμιμα στα βιβλία διαθηκών του Πρωτοδικείου Ρόδου, την 25.01.2007, ενώ η αγωγή ασκήθηκε την 9-10-2014, μετά την παρέλευση πενταετίας, εντός της οποίας αποκλειστικά είχε δικαίωμα, να επιδιώξει τη μερική ακύρωσή της.