Ρεπορτάζ

Δημοπρατείται σύντομα το Εθνικό Θέατρο Ρόδου

Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα παραδοθεί σε χρήση η νέα γέφυρα στον Κρεμαστενό ποταμό – Εγκρίθηκε η εκτέλεση 7 οδικών έργων στα Δωδ/νησα – Μετατίθεται για τις 13 Μαρτίου ο εορτασμός της Ενσωμάτωσης της Δωδ/νήσου

 

Στην μετατόπιση των εορταστικών εκδηλώσεων της 7ης Μαρτίου για την 13η Μαρτίου 2022 -καθώς η φετινή επέτειος συμπίπτει με την Καθαρά Δευτέρα- αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γιώργος Χατζημάρκος (σχετικά έγραψε χθες η «δ»).
«Σύμφωνα με την νομοθεσία μας, όταν μια τοπική εορτή συμπίπτει με μια άλλη εθνική ή θρησκευτική εορτή (εθνικού επιπέδου) τότε με πρόταση του εκάστοτε νομάρχη –παλαιότερα- και περιφερειάρχη, τώρα, προς τον υπουργό Εσωτερικών, μετατίθεται ο εορτασμός. Παρά την μεγάλη σημασία της εορτής αυτής, παραμένει… τοπική καθώς αφορά μόνον στα Δωδεκάνησα (!) Γι αυτό κάναμε μια συζήτηση με όλους τους φορείς για το θέμα.
Η αρχική σκέψη ήταν να προτείνω στον ΥΠΕΣ για την 6η Μαρτίου, αλλά θα είναι ένα τριήμερο που πολύς κόσμος ενδεχομένως να το αξιοποιήσει για μετακινήσεις στο εσωτερικό. Αυτό τονώνει την οικονομία των περιοχών που δεν είναι αστικά κέντρα και γι αυτό καταλήξαμε για την 13η Μαρτίου, ημέρα Κυριακή και είναι μια καλή ευκαιρία να τονωθεί η τοπική αγορά.
Μαζί με το γεγονός ότι η τοπική αγορά παρέμεινε κλειστή αρκετές ημέρες λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και με δεδομένο ότι επέρχεται κι άλλη αργία (25η Μαρτίου που είναι καθημερινή), αποφασίσαμε να προτείνουμε την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Με αφορμή αυτή τη φετινή συγκυρία θα μπορούσαμε να προτείνουμε την 31η Μαρτίου –που είναι η ημέρα της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα αλλά καταλήξαμε στην σχετική πρόταση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα που προχωρούν στα νησιά της Δωδεκανήσου, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία:
«Το 2021 μπορέσαμε και βγάλαμε μια σειρά από έργα τα οποία έφτασαν στη δημοπράτηση και τώρα, σιγά – σιγά έρχεται η ώρα της ολοκλήρωσης των σχετικών διαγωνισμών.
Το σημείο στο οποίο θεωρείται περατωθείσα η διαγωνιστική διαδικασία είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο για πλήρη έλεγχο. Ήδη ήρθαν οι εγκρίσεις για 7 οδικά έργα στα Δ/σα: στην Ρόδο είναι 12εκ. ευρώ (3 μεγάλα έργα).
Την επόμενη εβδομάδα θα καλέσουμε τους αναδόχους να υπογράψουμε τις συμβάσεις για να ξεκινήσουν τα έργα. Το ένα έργο είναι 7εκ. ευρώ και αφορά τον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού και 5εκ ευρώ για όλο το υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο. Για την Κω ένα έργο 2,5εκ. ευρώ (ενώ επίκειται ακόμη ένα μαζί με της Νισύρου), για την Πάτμο 1.850.000 ευρώ, για την Κάλυμνο 2,235.000 ευρώ, για την Λέρο 1.120.000 ευρώ και για την Σύμη 620.000 ευρώ –από το δικό μας Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τις δομές του ΕΣΠΑ για ένα έργο στη Σύμη 2,4εκ. ευρώ».
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις αφού τα οδικά αυτά έργα περνούν στην φάση της υλοποίησης.
«Αυτά τα έργα, είναι η νέα φιλοσοφία της δικής μας παρέμβασης στο οδικό δίκτυο με συμβάσεις τριετίας, όπου εγκαθιστούμε αναδόχους για 36 μήνες. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι αυτό, καθώς κάναμε μια πολύ μεγάλη προεργασία σε τεχνικό αλλά και σε νομικό στάδιο» ανέφερε.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Η ΓΕΦΥΡΑ
ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ
Μιλώντας για την εξέλιξη των έργων στην Γέφυρα της Κρεμαστής, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εργασίες είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα και ότι θα παραδοθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου!
«Οι εργασίες εξελίσσονται πολύ καλά και είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Ένας μεγάλος αριθμός με πασσάλους σε 20 μέτρα βάθος, ολοκληρώθηκε και (παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες) και πιστεύω πως θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, για να παραδώσουμε την γέφυρα μέχρι τις 15 Ιουλίου. Θα είναι μια πολύ σύγχρονη γέφυρα κι έτσι θα κλείσουμε μια ακόμη, πολύ μεγάλη…. πληγή», είπε ο Περιφερειάρχης.

ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ
ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Μιλώντας για …. ‘πληγές’ ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε πως προχωρά με γοργούς ρυθμούς και η προετοιμασία για το Εθνικό Θέατρο: «Πολύς κόσμος ασχολείται πλέον σοβαρά με το έργο αυτό. Ο Δήμος Ρόδου (που είναι ο ιδιοκτήτης και φορέας υλοποίησης), το ΥΠΠΟ που θα είναι ο φορέας χρηματοδότησης και εποπτείας.
Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο και μέχρι τον Ιούνιο θα είμαστε σε θέση να το δημοπρατήσουμε. Θα δημοπρατήσουμε πρώτα τα κτηριακά και πολύ αργότερα τον εξοπλισμό, αφού μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα χρειαστεί χρόνος».
-Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχουν εντοπιστεί οι δράστες που αφαίρεσαν τα καλώδια από τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Εθνική Οδό, ο περιφερειάρχης αντέδρασε έντονα, λέγοντας τα εξής: «Δεν πρόκειται για απλή κλοπή! Δεν μπορεί να έγινε από ένα άτομο, έγινε συντονισμένα και σε πολλά σημεία.
Για να αφαιρέσεις τέτοια καλώδια, θα πρέπει να έχεις γνώσεις, να έχεις ειδικό εξοπλισμό και μάλιστα απαιτείται χρόνος! Συνεπώς, δεν μιλάμε για μια απλή κλοπή. Εμείς σαν Περιφέρεια και η ΕΛΑΣ προσπαθήσαμε πάντως…»
-Τέλος, σχολιάζοντας την βράβευσή του από τον υπουργό Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα της μετανάστευσης στα νησιά μας έχει σαφώς βελτιωθεί μέχρι σήμερα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια:
«Η βράβευση στο πρόσωπό μου είναι για όλους τους νησιώτες που κράτησαν την λογική, έμειναν μακριά από ακραίες θέσεις, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με σεβασμό στις αξίες της χώρας. Είχαμε πρόσφυγες και μετανάστες.
Είχαμε την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο –ένα μεγάλο ιστορικό φαινόμενο που κλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη. Εμείς στο Νότιο Αιγαίο, δεχτήκαμε το 1/3 των ατόμων αυτών.
Σήμερα, μερικά χρόνια μετά, επικρατεί ηρεμία. Στην Κω σήμερα φιλοξενούνται 227 άτομα και στην Λέρο 20 άτομα –στα νησιά που έχουν δομές». =

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου