Τοπικές Ειδήσεις

«Το αναθεωρητικό δόγμα Ερντογάν βρίσκει επικίνδυνα πρόσφορο έδαφος»

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Αιγαίο, προβαίνει σήμερα στη «δημοκρατική» ο διεθνολόγος, ερευνητής τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ κ. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναφέροντας ότι «το αναθεωρητικό δόγμα του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει επικίνδυνα πρόσφορο έδαφος».
Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, ο Τούρκος Πρόεδρος παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις της Δύσης προς τη Μόσχα και ζυγίζει τα περιθώρια της δικής του αναθεωρητικής πολιτικής στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο.
«Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης αγγίζουν και την Ελλάδα. Η επάρκεια φυσικών πόρων, το ενεργειακό κόστος και η άνοδος πληθωρισμού – επιτοκίων είναι προκλήσεις που καλούνται ήδη να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη σπουδαιότητα των κινδύνων αυτών και την απειλή εκτροχιασμού των οικονομικών και κοινωνικών ακόμη σχεδιασμών της ελληνικής κυβέρνησης. Ένας άλλος κίνδυνος, σπουδαιότερος και συστημικός, ελλοχεύει για την Αθήνα. Η εμπέδωση ανοχής της διεθνούς κοινότητας έναντι αναθεωρητικών πολιτικών ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου. Η πτώση του τοίχους του Βερολίνου συνοδεύτηκε με νέους σχεδιασμούς συνόρων: Γιουγκοσλαβία, Γεωργία, Ουκρανία, Κόσσοβο. Στη σημερινή εποχή, ο αναθεωρητισμός επιβεβαιώνεται εκ νέου με το δόγμα του ισχυρού, που γίνεται πλέον καθεστώς. Στο όνομα του “Διεθνούς Δικαίου” η Μόσχα καταλαμβάνει ουκρανικό έδαφος και χαράσσει νέα σύνορα, αυτοανακηρυσσόμενη ως δύναμη ειρήνης, που έσπευσε να αποκαταστήσει τη διεθνή νομιμότητα σε δύο ανεξάρτητα κράτη. Μήπως στο όνομα του ίδιου δικαίου και για την ανάγκη προστασίας των ομοεθνών της αυτόνομης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου” δεν εισέβαλε, παρανόμως φυσικά, η Τουρκία στην Κύπρο; Διαμορφώνεται, λοιπόν, μία συνθήκη όπου κάθε κράτος δύναται πλέον να προωθεί και να επιβάλλει με την ισχύ συνοριακές αλλαγές, όταν και όπου θεωρεί ότι δεν θα συγκρουστεί με σημαντικά συμφέροντα ισχυρότερων”, αναφέρει στη «δημοκρατική» ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ταγίπ…
όπως Βλαντιμίρ;
Παράλληλα, αναφέρεται στις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και πως μπορεί δυνητικά να επηρεάσει τη στάση του Τούρκου Προέδρου απέναντι στην Ελλάδα με το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της δικής του αναθεωρητικής πολιτικής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο: «Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το αναθεωρητικό δόγμα του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει επικίνδυνα πρόσφορο έδαφος. Είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις της Δύσης προς τη Μόσχα και ζυγίζει τα περιθώρια της δικής του αναθεωρητικής πολιτικής στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο. Ο συνδυασμός της κυνικής απάθειας της διεθνούς κοινότητας έναντι των αναθεωρητικών πολιτικών και του τουρκικού νέο-οθωμανισμού δημιουργεί ήδη ένα άκρως επικίνδυνο πλαίσιο για τα ελληνικά εθνικά θέματα. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσει η ελληνική διπλωματία κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου ακλόνητα να στηρίξει την πολιτική μη αλλαγής συνόρων στην Ευρώπη, συνδυάζοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε συμβολή της σε κάθε σχετική δράση των διεθνών οργανισμών που συμμετέχει (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ) με το αξίωμα αυτό».
Μάλιστα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά του κ. Δεσποτόπουλου, η οποία έγινε μετά τον 64ο γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθη την Τρίτη στην Αθήνα και είχε ως επίκεντρο τη διερεύνηση της δυνατότητας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και παρότι οι προσδοκίες δεν ήταν υψηλές, καθώς η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό έχει κλιμακώσει την ένταση με προκλητικές δηλώσεις για τα στρατωτικοποιημένα νησιά και το casus belli. Ο δίαυλος επικοινωνίας πάντως, θεωρείται ζωτικής σημασίας.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πολύπειρος πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με τις διερευνητικές από το 2010. Μαζί του ήταν ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Θεοχάρης Λαλάκος και η διπλωμάτις Ευαγγελία Γραμματίκα.
Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ ήταν ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, ενώ μαζί του βρισκόταν ο Μπαρίς Καλκαβάν και ο Τσαγαπτάι Έρτζιγες, γνωστός και ως «γκουρού» των θαλασσίων ζωνών της τουρκικής διπλωματίας. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε κτήριο του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Η συνάντηση έγινε σε χρονική περίοδο, κατά την οποία προηγήθηκαν οι απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας για τα νησιά, ενώ στο Όσλο ο Τούρκος πρεσβευτής είχε ένα «θερμό» επεισόδιο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Αιγαίο και το casus belli.
Πάντως, όπως αναφέρθηκε, η τρίτη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Θετικής Ατζέντας, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου