Το ACI Europe (Airports Council International) και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) καλωσόρισαν την υιθέτηση της Σύστασης του Ευρωκοινοβουλίου για ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ και ζήτησαν περαιτέρω δράση, που θα βοηθήσει στην επανέναρξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας.
Το νέο καθεστώς ευθυγραμμίζεται με τη Σύσταση που εγκρίθηκε ήδη τον Ιανουάριο σχετικά με ταξίδια εντός της ΕΕ και έτσι ενισχύει περαιτέρω την αρχή των ταξιδιωτικών κριτηρίων με βάση την προσωπική υγειονομική κατάσταση των ταξιδιωτών και όχι την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ή της περιοχής αναχώρησης.
Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες επισήμαναν το σύνολο των στοιχείων που υποστηρίζουν αυτήν την προσέγγιση, με σαφή καθοδήγηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μαζί με ανεξάρτητη έρευνα από τρίτα μέρη, που καταδεικνύει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στην επιδημιολογική εξάπλωση.
Η Σύσταση που υιοθετήθηκε περιλαμβάνει τα ακόλουθα κριτήρια:
Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να δέχονται όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ, χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις.
Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να αποδέχονται όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με άλλα εμβόλια, τα οποία αναφέρονται στον ΠΟΥ και τους ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει, είτε χωρίς περιορισμούς / προϋποθέσεις είτε μόνο με την απαίτηση αρνητικού τεστ PCR πριν από την αναχώρηση.
Τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να δεχτούν πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που δεν είναι κάτοχοι έγκυρου EU DCC ή ισοδύναμό του, με την επιφύλαξη αρνητικού τεστ PCR πριν από την αναχώρηση.
Ενώ η Σύσταση είναι ένα αναμφισβήτητο βήμα προς τα εμπρός, η αεροπορική βιομηχανία κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να προχωρήσουν περαιτέρω, προς την άνευ όρων αποδοχή όλων των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ εμβολίων, και επίσης την αντικατάσταση των PCR με επιλογές rapid τεστ αντιγόνου.
”Γνωρίζουμε πλέον πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ένα καθεστώς που βασίζεται στην προσωπική κατάσταση της υγείας των ταξιδιωτών είναι σωστό για τα άτομα, τις οικονομίες και τις κοινωνίες. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση. Καθώς η ασφαλής επανέναρξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας επιταχύνεται, είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυτήν τη σύσταση, φέρνοντας ‘δομή’, προβλεψιμότητα και εναρμόνιση προς όφελος όλων. Τους προτρέπουμε να το κάνουν”, δήλωσε ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe.
“Υποδεχόμαστε αυτή την βάσει λογικής Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ένας εμβολιασμένος ταξιδιώτης από χώρες εκτός ΕΕ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από έναν ταξιδιώτη εντός της ΕΕ. Ενώ παροτρύνουμε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν αυτήν τη Σύσταση ως ένα σημαντικό βήμα προς την κανονική ζωή μαζί με αυτόν τον ιό, είναι σημαντικό η ΕΕ να εξετάσει μεγαλύτερη ευελιξία στον κατάλογο των εγκεκριμένων εμβολίων”, δήλωσε ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη.
Και το WTTC χαιρετίζει τη ‘λογική’ κατάργηση των τεστ πριν από την αναχώρηση για πλήρως εμβολιασμένους
Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Το WTTC χαιρετίζει τη λογική απόφαση της ΕΕ να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς πριν από το Πάσχα. Το συνονθύλευμα κανόνων και κανονισμών δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την εξάπλωση του COVID-19, αλλά προκάλεσε τεράστια ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης, με απώλεια θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων. Τώρα είναι ώρα να ‘οικοδομήσουμε’ και πάλι τα ταξίδια και τον τουρισμό και να συνδέσουμε την Ευρώπη με τον κόσμο”.
Πηγή traveldailynews.gr