Την πεποίθηση ότι η νέα δυναμική που έχει αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής προκαλούν φόβο και αγωνία, τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος ανακοινώνει σήμερα μέσω της συνέντευξής του στη «δημοκρατική» ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής, όχι όμως στα Δωδεκάνησα.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δηλώνει ότι η νέα δυναμική που έχει αποκτήσει το κίνημα προκαλεί φόβο και αγωνία, τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και όπως λέει, επιχειρούν και οι δύο με τρόπο επιδερμικό να αναστείλουν την προοπτική ριζικής ανασυγκρότησης του χώρου.
Απαντώντας στις επικρίσεις για «ίσες αποστάσεις» ο κ. Μ. Χριστοδουλάκης τονίζει πως «όπου εντοπίζουμε ανεπάρκεια, προβληματική διαχείριση, κενά, ή παραλείψεις, όχι δε θα βάλουμε νερό στο κρασί μας», ενώ σε ό,τι αφορά τη φημολογία για πιθανή υποψηφιότητά του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σήμερα τις επιβεβαιώνει ξεκαθαρίζοντας: «η απάντησή μου, λοιπόν, είναι ναι, θέλω να δώσω τη μάχη των επόμενων βουλευτικών εκλογών, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της παράταξης, από την πρώτη γραμμή. Αγαπώ την Κάλυμνο και φυσικά τα Δωδεκάνησα, όμως θα αφήσω την αγάπη αυτή εκτός πολιτικής».
• Κύριε Χριστοδουλάκη, η επικαιρότητα είναι τέτοια που επιβάλλει να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας από τις θλιβερές εξελίξεις στην Ουκρανία…
Οι τελευταίες εξελίξεις είναι πραγματικά δραματικές. Κανείς δεν περίμενε ότι στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, θα βιώναμε μία πολεμική σύρραξη και μάλιστα τέτοιας ευρείας κλίμακας όπως αυτή στην Ουκρανία.
Ζούμε μέρες σκοτεινές, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μια καθαρή αποτυχία της Ένωσης αλλά και της Δύσης συνολικά, οι οποίοι «φωνάζοντας» για ειρήνη παρακολουθούν τον πόλεμο. Στην καθαρά ελληνική «σκοπιά» των γεγονότων, υπάρχουν τρία πολύ κρίσιμα συμπληρωματικά ζητήματα, πέραν του προφανούς ανθρωπιστικού, που πρέπει να μας απασχολήσουν.
Το πρώτο αφορά στις απαιτούμενες άμεσες διπλωματικές ενέργειες για την προστασία των περίπου 100.000 ομογενών που βρίσκονται σήμερα στην Ουκρανία. Το δεύτερο αφορά στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας και στην επαρκή της προετοιμασία για τη διαφαινόμενη επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και κατά συνέπεια των επιπτώσεων των ραγδαίων ανατιμήσεων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Στο μέτωπο αυτό απαιτούνται κινήσεις εμπροσθοβαρείς και παρεμβατικές, πάντα σε συνεννόηση με την κεντρική πολιτική και οικονομική στρατηγική της Ευρώπης. Και το τρίτο, που αφορά στα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα, σχετίζεται με την εγρήγορση που απαιτεί η νομιμοποίηση της αναθεωρητικής στρατηγικής, οι ρητορικές διατυπώσεις του Πούτιν περί «ιστορικών λαθών», που αμφισβητούν ευθέως τις διεθνείς συνθήκες, ακόμα και την χάραξη των συνόρων.
Με ένα γείτονα, όπως είναι η Τουρκία, που επιδεικνύει διαρκώς τη δική του αναθεωρητική και επεκτατική στρατηγική, απαιτείται η αυτονόητη ομοψυχία, η θωράκιση της άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, και η ενεργητική διπλωματία απέναντι στις υφιστάμενες απειλές. Ας είναι, λοιπόν, πιο προσεκτικοί όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο, όταν μιλούν για σκοπούς και αυτοσκοπούς.
• Στο εσωτερικό της χώρας τώρα, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, αγροτικό, πανδημία, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό που καθιστά δύσκολη την καθημερινότητά μας. Θα ήθελα το σχόλιό σας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Είναι απόλυτα σαφές, πλέον, πως η κυβέρνηση επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανεπάρκεια στη διαχείριση οποιασδήποτε κρίσης – μικρότερης ή μεγαλύτερης – βιώνει η χώρα σήμερα.
Στο μέτωπο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες στον αριθμό θανάτων κατά αναλογία κρουσμάτων και πληθυσμού σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Με καθαρές ευθύνες για τη μη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των λειτουργών του, γιατρών και νοσηλευτών, τη δημιουργία νοσοκομείων δύο ταχυτήτων με την καταφανή υποβάθμιση των νοσοκομείων της περιφέρειας. Με αδυναμία πειθούς για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, με αντιφατικά μηνύματα και «μπρος-πίσω» στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκαλώντας σύγχυση και αλλοιώνοντας την κυβερνητική αξιοπιστία κατά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Στο μέτωπο της οικονομίας, η διαχείρισή της απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας είναι απλώς επιδερμική, με σοβαρές καθυστερήσεις στα απαιτούμενα μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων, των ασθενέστερων εισοδημάτων και των λαϊκών νοικοκυριών.
Διακηρύσσουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη στήριξη των αδυνάτων, την ώρα που καταργούν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ και μειώνουν τη φορολογία για τις γονικές παροχές άνω των 800.000 ευρώ.
Μέτρα που σίγουρα δεν αφορούν τους πολλούς, δεν αφορούν τους φτωχούς. Την ίδια ώρα δεν κάνουν τίποτα για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού, δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα.
Δεν λαμβάνουν τις πρωτοβουλίες που εμείς προτείνουμε για την στήριξη των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού τους κόστους και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, δεν λαμβάνουν μέριμνα για την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Τίποτα για τους συνταξιούχους, όταν με δημοσιονομικό χώρο αντίστοιχο με τα μέτρα στήριξης των λίγων που έχουν λάβει, θα μπορούσαν να θεσπίσουν μία νέα μορφή ΕΚΑΣ που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα για τους αγρότες που συμπληρωματικά με την υπέρογκη φορολογία και το ύψος των εισφορών τους έρχονται πλέον αντιμέτωποι με το δυσθεώρητο κόστος του ρεύματος για την άρδευση, και τις πολύ υψηλές τιμές σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα και εξοπλισμό. Είναι προφανές ότι ο τρόπος υπάρχει. Είναι προφανές επίσης ότι με την κυβέρνηση διαφέρουμε στις πολιτικές προτεραιότητες.
• Από τα εσωτερικά της χώρας να περάσουμε στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Συμπληρώνονται τρεις μήνες με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ηγεσία, το κίνημα φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις να ενισχύεται διατηρώντας την δυναμική των εσωκομματικών εκλογών. Είναι αυτά αρκετά για να εδραιωθεί η παράταξη ως ισχυρός παίκτης όπως λένε και τα ίδια τα στελέχη σας στις επόμενες εκλογές;
Είναι γεγονός ότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την κοινωνία όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με την πορεία της παράταξης, είναι μηνύματα αισιοδοξίας και επανάκαμψης. Αυτά δεν εδράζονται μόνο στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και στη μεγάλη πολιτική εικόνα.
Σε αυτήν, όπως ανέφερα και πριν, η ΝΔ φαντάζει ανεπαρκής να διαχειριστεί τις πολυσύνθετες κρίσεις που βιώνει η χώρα. Και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει παραγωγικά την απογοήτευση και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Αυτό το πολιτικό κενό που διαμορφώνεται, θέλουμε, μπορούμε και θα το καλύψουμε εμείς. Πρωταρχικό στοιχείο η ενότητα και η συστράτευση που είναι και το κυρίαρχο αίτημα της βάσης μας στη μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά της η παράταξή μας.
Και μαζί με αυτό να συνεχίσουμε τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας, της αξιόπιστης και υπεύθυνης στάσης, της δυναμικής αντιπολίτευσης, πάντα με τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, με προτάσεις και αντιπροτάσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.
• Θα λέγατε ότι αυτά σηματοδοτούν και τα συνεχή «χτυπήματα» της κυβέρνησης κατά της Χαρ. Τρικούπη;
Είναι προφανές ότι η νέα δυναμική που έχει αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής προκαλεί φόβο και αγωνία, τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό επιχειρούν και οι δύο με τρόπο επιδερμικό να αναστείλουν την προοπτική ριζικής ανασυγκρότησης του χώρου μας.
Μάλλον βολεύει την κυβέρνηση η διαρκής αντιπαράθεση με ένα ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικά απαξιωμένο, ο οποίος υπό το βάρος της πρόσφατης δικής του διακυβέρνησης δεν μπορεί να αποτυπωθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική αντιπρόταση απέναντι στη ΝΔ. Και φυσικά βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω ενός ετεροπροσδιορισμού, χωρίς περιεχόμενο στο αφήγημά του, να αναπροσδιορίζεται σε ένα χώρο που δεν πιστεύει και δεν ανήκει ιδεολογικά, χάριν ενός διαιρημένου, δυνητικού, εκλογικού ακροατηρίου. Η συζήτηση στην πρόταση μομφής ήταν ενδεικτική για το πώς το ένα χέρι νίβει το άλλο. Ό,τι και να κάνουν δε θα ανακόψουν αυτή την πολιτική δυναμική μας.
• Σας κατηγορούν πολλοί για ίσες αποστάσεις, η ΝΔ σας θέλει πιο συναινετικούς και ο ΣΥΡΙΖΑ πιο αντιδραστικούς. Μήπως τελικά κινδυνεύει ο χώρος να συμπιεστεί;
Ίσες αποστάσεις δεν υπάρχουν, δεν μετράμε με το υποδεκάμετρο τις τοποθετήσεις των πολιτικών μας αντιπάλων προκειμένου να ετεροπροσδιοριστούμε. Συνεχίζουμε τη δική μας αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική, υπηρετώντας την εντολή του ελληνικού λαού να είμαστε εμείς η χρήσιμη αντιπολίτευση της χώρας. Και ειδικά όταν τα προβλήματα της κοινωνίας εντείνονται, τότε είναι που ο ρόλος της αντιπολίτευσης αναδεικνύεται ακόμα πιο κρίσιμος.
Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος που επιλέγεις να την ασκείς. Όταν εντοπίζουμε ανεπάρκεια, προβληματική διαχείριση, κενά, ή παραλείψεις, όχι δε θα βάλουμε νερό στο κρασί μας. Θα τα αναδείξουμε, θα ασκήσουμε σκληρή κριτική αλλά πάντα θα συνοδεύουμε τις διαφωνίες και τις διαφοροποιήσεις μας με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις και θέσεις προς όφελος της κοινωνίας και αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μακριά από οποιαδήποτε μορφή στείρας αντιδραστικότητας και οριζόντιας καταστροφολογίας όπως αυτή που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που το μόνο που πετυχαίνει είναι να συντηρεί ένα απολιτικό, πολιτικό και διχαστικό, δίπολο που βολεύει και τους δύο. Εμείς επιλέγουμε να είμαστε δίπλα στους Έλληνες και δίπλα στις καθημερινές τους ανάγκες. Να χτίσουμε με αξιοπιστία και σοβαρότητα μία νέα σχέση εμπιστοσύνης που θα βάλει τα γερά θεμέλια για το καινούριο μας ξεκίνημα.
• Μιας και κάναμε αναφορά στις εκλογές κ. Χριστοδουλάκη μού δίνεται η ευκαιρία να σας ρωτήσω αν θα είστε υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές όπως εντόνως φημολογείται και μάλιστα κάποια από τα σενάρια σας θέλουν στην εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσου λόγω της καταγωγής σας από την Κάλυμνο.
Η πολιτική και η ενασχόληση με τα κοινά είναι πάντα συνδεδεμένη με την κοινωνία, τις αγωνίες και τα προβλήματά της. Άρα και η δύναμή σου να παρεμβαίνεις, να αναδεικνύεις, να προτείνεις, να λύνεις, πρέπει να πηγάζει από αυτήν.
Να εκτεθείς, να κριθείς, να αξιολογηθείς και να δώσεις εκεί τη μάχη της κοινωνικής και της λαϊκής νομιμοποίησης. Αυτό θέλω να κάνω και εγώ, συστρατευόμενος παράλληλα στους αγώνες της παράταξης, να ενισχύσει τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και διεκδικούμε τη δύναμη για να το καταφέρουμε. Η απάντησή μου, λοιπόν, είναι ναι, θέλω να δώσω τη μάχη των επόμενων βουλευτικών εκλογών, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της παράταξης, από την πρώτη γραμμή. Αγαπώ την Κάλυμνο και φυσικά τα Δωδεκάνησα, όμως θα αφήσω την αγάπη αυτή εκτός πολιτικής.