Ειδήσεις

Δήμοι σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω του ενεργειακού κόστους

Στο όριο κατάρρευσης είναι οι προϋπολογισμοί των Δήμων δεδομένων των μεγάλων αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος.  Το θέμα απασχόλησε την ΚΕΔΕ σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στην οποία αποτυπώθηκε η αγωνία των δημάρχων και το αίτημα της αυτοδιοικητικής οικογένειας προς την πολιτεία για στήριξη των οικονομικών της. Επίσης, κυριάρχησε και στην 1η Συνάντησης της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, που έχει ως αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ. Στη συνάντηση σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε πως η ραγδαία αύξησή του θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα των Δήμων. Τα δε στοιχεία που συλλέγει η ΚΕΔΕ τόσο και από μικρούς και μεγαλύτερους Δήμους όσο και από τις ΔΕΥΑ της χώρας, δείχνουν ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μεσοσταθμικά κινείται σε ένα ποσοστό αύξησης τουλάχιστον +100% ενώ αυτό του πετρελαίου/αερίου στο +75%.

Ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε την πρόταση της Αυτοδιοίκησης που εστιάζεται σε εξής σημεία:

Άμεση κάλυψη του 100% των επιπλέον δαπανών των σχολικών επιτροπών, Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΚΕΔΕ, για να βγει η σχολική χρονιά θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμη μία (πέμπτη) δόση σχολικής ΚΑΠ ή 31% αύξηση των σχολικών ΚΑΠ. Άμεση απόδοση μίας (1) δόσης ΚΑΠ προκειμένου να καλύψουν οι Δήμοι τα κενά που δημιουργούνται ήδη στους προϋπολογισμούς τους, με πρόβλεψη καταβολής άλλων δύο (2) δόσεων ΚΑΠ μέσα στη χρονιά, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Στήριξη των ΔΕΥΑ της χώρας όπως ακριβώς πρόκειται να στηριχθούν και οι λοιπές επιχειρήσεις, με δέσμευση από την πλευρά των ΔΕΥΑ για διατήρηση του σημερινού τιμολογίου Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε οι έκτακτες αυτές χρηματοδοτήσεις, να μπορέσουν να κατευθυνθούν σε ανταποδοτικές και άλλες έκτακτες δαπάνες των Δήμων.

“Καταρρέουν” οι προϋπολογισμοί των Δήμων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους

Σε στενή παρακολούθηση μπαίνουν όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα και σύγχυση σε διεθνές επίπεδο λόγω της κατακόρυφης αύξησης στα τιμολόγια της ενέργειας. Αυτή η αβεβαιότητα και η σύγχυση δεν αφήνουν βέβαια ανεπηρέαστο το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του διμήνου Δεκεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022 κυμαίνονται από 90% έως 120%, ενώ για τα σχολεία η αύξηση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αγγίζει το 75%. Έτσι λοιπόν η επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους πιθανόν να οδηγήσει στην κατάρρευση των προϋπολογισμών των Δήμων και σε χρεοκοπία τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι προ των πυλών με τις Διοικήσεις των Δήμων αλλά και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων να “σηκώνουν τα χέρια” ψηλά, καθώς δεν ξέρουν πως θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις “δυσβάσταχτες” αυτές οφειλές που θα επιβαρύνουν κατά πολύ τα ταμεία τους. Η ΚΕΔΕ ήδη έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή της διά στόματος του Προέδρου της ενώ αναμένεται να ξεσπάσει μπαράζ αντιδράσεων και από τους ίδιους τους Δημάρχους, οι οποίοι βλέπουν το τσουνάμι των αυξήσεων να έρχεται και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε βασικές λειτουργίες τους. Κάποιοι μάλιστα ήδη έχουν κάνει λόγο ακόμη και στην αδυναμία καταβολής των μισθών του εργατικού τους δυναμικού. Το ενεργειακό κόστος αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που αγγίζει τον πυρήνα της βιωσιμότητας όλων των Δήμων, και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών αλλά και των τιμολογίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι οι δυναμικές αντιδράσεις των Διοικήσεων των Δήμων ζητώντας από την Κυβέρνηση λύσεις με πιθανότερη αυτή της μείωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σε δημοτικά κτίρια και σχολεία

Η οικονομική ασφυξία των δήμων εξαιτίας των τιμών ενέργειας

Ασκήσεις ψυχραιμίας προσπαθούν να κάνουν οι Δήμαρχοι με τους Αντιδημάρχους Οικονομικών, καθώς βλέπουν οι προϋπολογισμοί τους να τινάζονται στον αέρα, εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων στην ενέργεια. Η εικόνα αυτή βέβαια ήταν πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, γιατί μετά από την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, το σκηνικό αλλάζει και σίγουρα οι Δήμοι θα αναζητούν από την κεντρική ηγεσία το «φιλί της ζωής»! Ήδη υπήρξε στην ενέργεια μία αύξηση της τάξης του 20-25%, ενώ αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να είναι πολλαπλάσια. Τα έξοδα των δήμων σε ότι αφορά το κομμάτι της ενέργειας είναι συγκεκριμένα. Ρεύμα και αέριο σε σχολεία και δημοτικά κτίρια, φωτισμός των δρόμων, πετρέλαιο ή βενζίνη για τα οχήματα, καλούνται να καλυφθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι. Οι διοικήσεις που μείωσαν τα δημοτικά τους τέλη και ήταν ευτυχείς που τα κατάφεραν, τώρα ίσως αναθεωρήσουν, ενώ εκείνες που το έκαναν με «βαριά καρδιά», γιατί έβλεπαν λίγο πιο μακριά, τώρα θα νιώσουν και αυτές το μαχαίρι στο κόκκαλο. Και κάπου εδώ οι πολίτες, που θα πληρώσουμε το «μάρμαρο» θα πρέπει να σκεφτούμε, εάν μας ενδιαφέρει η πολιτική ή ο λαϊκισμός.

Πηγή myportal.gr

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική” (5-2-2022)

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου