Ρεπορτάζ

Προγραμματική σύμβαση για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Η προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, 6 Ιουνίου.

Αντικείμενο της σύμβασης που αναμένεται να εγκριθεί είναι η περιβαλλοντική προστασία του νησιού μας και η εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα η προστασία και αναβάθμιση των δασικών περιοχών της 
Ρόδου με συντονισμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Yπηρεσία 
με την χρήση μικρών πυροσβεστικών οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού κατάλληλου για τον σκοπό αυτό, καθώς και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, για την
 αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης αιγοπροβάτων.

Οι δράσεις αυτές 
περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας του νησιού, που έχει 
εκπονήσει ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ.

Στα πλαίσια της σύμβασης, η οποία θα έχει διάρκεια τέσσερις μήνες, ο Δήμος Ρόδου θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ για την υλοποίηση του έργου της, μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ για το έτος 2014. Θα της παραχωρήσει και τον εξοπλισμό που διαθέτει.
Η ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ θα διαθέσει το κατάλληλο προσωπικό που απαιτείται καθ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και τον εξοπλισμό της.

Η καταβολή του συμφωνηθέντος ποσού από το Δήμο Ρόδου στην ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ θα γίνει σε ποσοστό 10% με την έναρξη ισχύος της σύμβασης και το υπόλοιπο σε μηνιαίες δόσεις.
Για την παρακολούθηση της σύμβασης που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου θα συσταθεί τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη απο ένα εκπρόσωπο της ΕΤΑΙ. ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ και δύο εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου. Η επιτροπή είναι δυνατό να πλαισιώνεται από ειδικό προσωπικό, που έχει γνώση του αντικειμένου της σύμβασης.
Αρμοδιότητα της επιτροπής είναι η εποπτεία της εκτέλεσης των προβλεπόμενων όρων και η λήψη αποφάσεων για κάθε ζήτημα που δεν ρυθμίζεται με τη σύμβαση. Αναλυτικότερα η επιτροπή παρακολούθησης θα:
-Ελέγχει τη καλή και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος

– Εγκρίνει την εκτέλεση και τη δαπάνη των εργασιών που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος
– Εγκρίνει τους απολογισμούς δαπανών της ΕΤΑΙ ΠΡΟ ΦΥ ΚΑ που αφορούν την προγραμματική σύμβαση.
Για την υλοποίηση του προγράμματος πυροπροστασίας θα διατεθούν οχήματα με πυροσβεστικό εξοπλισμό, υδροφόρες, μοτοσικλέτες περιπολίας και ένα αυτοκίνητο μεταφοράς προσωπικού.

Κάθε όχημα θα εκτελεί δύο βάρδιες, μία πρωινή (08:00 – 15:00) και μία βραδινή (15:00 22:00). Υπάρχουν δύο (2) οχήματα που θα εκτελούν και νυχτερινή βάρδια (22:00 -05:00), στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και στους πρόποδες της Φιλερήμου. Κάθε όχημα θα στελεχώνεται με τέσσερα (4) άτομα, από δύο (2) σε κάθε βάρδια, εκ των οποίων το ένα θα εκτελεί χρέη οδηγού και το άλλο βοηθού. Η παρουσία και των δύο ατόμων κρίνεται απαραίτητη σε περίπτωση συμβάντος. Τα οχήματα θα βρίσκονται σε καθημερινή βάση στους τομείς τους, παρατηρώντας όλες τις σημαντικές δασικές περιοχές και μη, επεμβαίνοντας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από το συντονιστικό κέντρο της εταιρείας.

Στην περίπτωση που κάποιο πυροσβεστικό όχημα, μοτοσικλετιστής ή πυροφύλακας εντοπίσουν καπνό, ειδοποιείται το συντονιστικό κέντρο στην Ελεούσα μέσω ασύρματου δικτύου και τότε ο συντονιστής ειδοποιεί άμεσα το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου καθώς και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στεγάζεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις 700 τ.μ στον οικισμό Ελεούσας Ρόδου που περιλαμβάνουν τρεις ορόφους με γραφεία της εταιρείας,αίθουσα συνεδριάσεων, συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων με τις ηλεκτρονικές ασύρματες υποδομές επικοινωνιών VHF και πλήρως εξοπλισμένο μηχανουργείο για την συντήρηση των οχημάτων. Επίσης υπάρχει αποθήκη υλικού πυροσβεστικού εξοπλισμού.

Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ διαθέτει βάση χαρτογραφικών δεδομένων με το σύστημα 
G.I.S και το κατάλληλο λογισμικό, όπου απεικονίζονται α) οι τομείς ευθύνης 
β) οι περιοχές υψηλού κινδύνου γ) οι θέσεις των πυροφυλακίων δ) το οδικό δίκτυο του νησιού
 της Ρόδου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:
-Την πρόληψη πυρκαγιών σε δασικές περιοχές της Ρόδου με τη χρήση μικρών πυροσβεστικών οχημάτων και υδροφόρων καθώς και λοιπού εξοπλισμού κατάλληλου για το σκοπό αυτό.
-Την προστασία και αναβάθμιση των δασικών περιοχών και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου με συντονισμένες παρεμβάσεις (μελέτες, προγράμματα, έργα, υπηρεσίες) σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.

-Την προστασία των ακτών και της θάλασσας από τη ρύπανση και τη λήψη μέτρων πρόληψης της ρύπανσης. Πέρα από τα προαναφερόμενα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και πρόσθετες δράσεις όπως:
1. Το πότισμα των νεοφυτευθέντων φυταρίων κατά τα δύο πρώτα έτη από τη φύτευσή τους.
2. Καθαρισμό πρανών των ασφάλτινων και μη οδοστρωμάτων από πευκοβελόνες.
3. Υλοποίηση στόχων πρόληψης δασικών πυρκαγιών που είναι οι εξής:
-Πλήρης καταγραφή των υδροστομίων όλου του νησιού. Βάψιμο με κόκκινο χρώμα και τοποθέτηση διακριτικών που θα αναγράφουν «πυροσβεστικός κρουνός», για να είναι ευδιάκριτοι. Επίσης, ταυτόχρονα θα γίνεται έλεγχος για την πίεση του νερού που έχει ο καθένας.

-Δεξαμενές νερού (έλεγχος πληρότητας, πληρώσεις)
-Συνεργασία με τη Διεύθυνση Α’γενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης ιδίως στις δασικές περιοχές.
-Καταγραφή για αποκατάσταση των δρόμων όλου του δασικού οδικού δικτύου μετά το πέρας των βροχοπτώσεων της χειμερινής περιόδου.
-Χαρτογράφηση υδροστομίων & δασικών δρόμων με GPS
-Καθαρισμοί (κλαδεύσεις, θαμνεύσεις) εντός των δασών, όπου κρίνεται αναγκαίο σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών.
-Καταγραφή σημείων εντός των δασών όπου επιβάλλεται τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης κυκλοφορίας τη θερινή περίοδο.
– Καταγραφή προβλημάτων (δίκτυο ύδρευσης, σκουπίδια εντός δασών).

– Επικοινωνία και συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών, Πυροσβεστική
 Υπηρεσία, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου και της
Περιφέρειας.
-Διοργάνωση εκστρατειών καθαρισμού των δασών και των ακτών του νησιού.
-Εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία με στόχο
την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών στό θέμα
«δάσος και πυρκαγιές».
-Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σημασία διατήρησης του δασικού μας πλούτου. Έκδοση διαφημιστικού ενημερωτικού φυλλαδίου που θα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες και τους στόχους της εταιρίας.

Το προσωπικό που θα απασχοληθεί στο πρόγραμμα θα διατεθεί από την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και είναι κατά ειδικότητα το ακόλουθο:
Οδηγοί οχημάτων 24
Βοηθοί οδηγών 24
Πυροφύλακες 10
Διοικητικό Προσωπικό 3
Επιστημονικό Προσωπικό – Δασοπόνος 1
Πολιτικός Μηχανικός 1
Λογιστής 1
Μηχανικός Αυτοκινήτων 1

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου