Τοπικές Ειδήσεις

Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων τάσσονται υπέρ της διασπάσεως του ενιαίου Δήμου

Θετικοί στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων της Ρόδου, στην πρόταση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκου Διμέλη, για να ανοίξει πάλι, και μάλιστα επιτακτικά, το μεγάλο κεφάλαιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά στην διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου.
Ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν κάποιοι πρόεδροι που περιμένουν να εξετάσουν με προσοχή την πρόταση, να την συζητήσουν στα Τοπικά Συμβούλια με τους άλλους συμβούλους και κατόπιν, να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Στους προέδρους τέθηκε από τη «δημοκρατική» η ακόλουθη ερώτηση:

• Η μετατροπή του νησιού σε ενιαίο δήμο ωφέλησε ή έβλαψε την κοινότητά σας; Πρέπει να μείνει ως έχει, ο δήμος Ρόδου ή να αυξηθούν οι δήμοι;

Βασίλης Νικολίτσης, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Φανών:
«Κατ’ αρχάς είμαι θετικός.
Η μετατροπή του νησιού σε ένα ενιαίο δήμο, δεν ωφέλησε ουσιαστικά την κοινότητά μας. Δεν υπάρχει αποκέντρωση και δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που είναι αναγκαία για τους δημότες μας.
Συμφώνησα με τον κ. Διμέλη κι αφού το φέρω το θέμα στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, θα ζητήσω μια συνάντηση όλων των προέδρων προκειμένου να αποφασίσουμε από κοινού, να υπογράψουμε και να φέρουμε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου».

Μιχάλης Δράκος, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής:
«Ο ενιαίος Δήμος Ρόδου, δεν ωφέλησε καθόλου τα χωριά.
Στην πράξη, είδαμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Είναι απαραίτητο να θέσουμε το θέμα ξανά στο τραπέζι.
Η Ρόδος είναι πολύ μεγάλο νησί για να είναι ένας, ενιαίος δήμος.
Έχει πολλά χωριά απομακρυσμένα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα. Θα φέρω το θέμα στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου για να δούμε εάν υπάρχει ομοφωνία και θα προχωρήσουμε.
Στην πλειοψηφία μας όμως, είμαστε σύμφωνοι. Ωστόσο πρέπει να ληφθεί απόφαση, να συναντηθούμε όλοι οι πρόεδροι και αφού συμφωνήσουμε, να φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να είναι επίσημο».

Παναγιώτης Αντωνάς, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών:
«Προσωπικά, συμφωνώ με το σπάσιμο του ενιαίου Δήμου.
Τρεις ή τέσσερις δήμοι, νομίζω ότι θα λειτουργήσουν καλύτερα σε σχέση με τώρα.
Ο ενιαίος Δήμος δεν βοηθάει να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που έχουν τα χωριά. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, δεν είναι καινούργιο.
Ο Δήμος μπορεί να μας δίνει υλικά κ.λπ. αλλά δεν αρκούν.
Χρειαζόμαστε προϋπολογισμούς και αρμοδιότητες για να μπορέσει να κάνει ο καθένας έργα, για τις τοπικές κοινωνίες. Σε κοινότητες που δέχονται πολύ τουρισμό, όπως οι Καλυθιές, τα Κοσκινού κι έχουν πολλές χιλιάδες κλίνες, οι ανάγκες είναι τεράστιες.
Και η δική μας περιοχή συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία του νησιού.
Προσωπικά, ως πρόεδρο της Δ.Κ. με βρίσκει σύμφωνο να γίνουν περισσότεροι δήμοι –όχι δέκα αλλά λιγότεροι- για μια καλύτερη λειτουργία».

Σταύρος Ακκούρης, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Γενναδίου:
«Προσωπικά, συμφωνώ με το σπάσιμο του ενιαίου δήμου σε περισσότερους.
Ο ενιαίος δήμος όχι μόνον δεν ωφέλησε τις κοινότητες (χωριά) στο νησί της Ρόδου, αλλά δημιούργησε πολλά προβλήματα στην πράξη.
Ειδικά για τις κοινότητες που είναι απομακρυσμένες από το αστικό κέντρο, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα και μη λειτουργικά.
Στο ξεκίνημα είχαμε πολλά προβλήματα στην ύδρευση και άρδευση για τις αγροτικές περιοχές.
Επίσης, μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι δεν εκτελούνται τα απαραίτητα έργα που χρειάζονται τα χωριά μας. Συμφωνούμε με την πρόταση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Διμέλη.
Κι εμείς θα το συζητήσουμε στο δικό μας Τοπικό Συμβούλιο και μετά εφόσον συμφωνηθεί, θα συναντηθούμε όλοι οι πρόεδροι για να συμφωνήσουμε στις λεπτομέρειες και να το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παλαιότερα είχαμε συναντηθεί και για μία σειρά από άλλα ζητήματα, αλλά ειδικά το σπάσιμο του ενιαίου Δήμου δεν μας άφησε αδιάφορους. Είναι η ώρα να το ξανασυζητήσουμε σοβαρά».

Γιώργος Σταυριάς, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Θεολόγου:
«Κατ’ αρχάς είμαι θετικός. Η μετατροπή του νησιού σε έναν ενιαίο Δήμο δεν λειτούργησε ουσιαστικά στην πράξη.
Οι Δημοτικές Κοινότητες έχουν πολλές ανάγκες και πολλά προβλήματα. Η δική μας Δημοτική Ενότητα, δεν έχει ούτε και τα απαραίτητα μηχανήματα.
Στο θέμα των προμηθειών υπάρχουν ελλείψεις, αλλά εάν σπάσει ξανά σε περισσότερους δήμους, πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και περισσότερο λειτουργικά. Τα χωριά έχουν ανάγκες και σε προϋπολογισμό και σε αρμοδιότητες και σε έργα».

Μάνθα Ζιώγου, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου:
«Σε αυτό το ενδεχόμενο, η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση. Τόσο μεταξύ των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο και εφόσον συμφωνήσουμε, να ζητήσουμε και την γνώμη των πολιτών.
Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στις Τοπικές Κοινότητες και μάλιστα στις απομακρυσμένες.
Από την δική μου πλευρά, βλέπω ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα με σημείο αιχμής την καθημερινότητα.
Οι δημότες απευθύνονται στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας για να ζητήσουν λύσεις στα προβλήματά τους, καθώς είναι ο πιο κοντινός τους άνθρωπος. Όμως δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Δεν έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, οχήματα κ.λπ.
Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να καταθέσουν οι αιρετοί τις προτάσεις τους, να συζητήσουν αλλά θα πρέπει να ακούσουμε και την άποψη των πολιτών. Σίγουρα πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργικότητα στο νησί».

Μανώλης Μπονιάτης, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής:
«Προσωπικά, συμφωνώ με το σπάσιμο του ενιαίου Δήμου. Οι Δημοτικές Κοινότητες και μάλιστα οι πιο απομακρυσμένες, έχουν πάρα πολλά προβλήματα. ωστόσο θα πρέπει να φέρω το θέμα στο Τοπικό Συμβούλιο για να τοποθετηθούν όλοι επί του θέματος και να εξετάσουμε τι θα κάνουμε μετά».

Νεκτάριος Μουστακέλλης, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μαλώνας:
«Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και επιβάλλεται να σπάσει ξανά ο ενιαίος Δήμος!
Εάν δεν σπάσει, θα διαλυθούν τα χωριά μας. Στο δικό μας χωριό, τη Μαλώνα, εδώ και δώδεκα χρόνια περίπου δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο. Αυτό είναι έγκλημα.
Εμείς ήδη το συζητήσαμε στο Τοπικό Συμβούλιο και θα το συζητήσουμε ξανά. Όλοι εμφανίζονται θετικοί. Όπως είπα, επιβάλλεται να σπάσει ο ενιαίος Δήμος».

Νίκος Διμέλης, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου
«Εμείς λάβαμε την απόφαση αυτή, διότι ναι μεν σε επίπεδο έργων όλα είναι δρομολογημένα, αλλά για προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και θα έπρεπε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε, δεν έχουμε ούτε την αρμοδιότητα ούτε τους πόρους να το κάνουμε.
Ο πολίτης για παράδειγμα του Αρχαγγέλου, απαιτεί λύσεις από τον πρόεδρο γιατί με αυτόν συναναστρέφεται, αυτόν βλέπει στο δρόμο και σε εκείνον μπορεί να απευθυνθεί, όμως δυστυχώς τα χέρια μας είναι δεμένα.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε υλικά, προμήθειες για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, όμως οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν.
Είναι δυνατόν λίγο πριν τις εκλογές του 2019 να “σπάνε” ενιαίοι Δήμοι με μικρότερο μόνιμο πληθυσμό από τη Ρόδο και το δικό μας νησί να παραμένει ένας Δήμος;
Μετά την πρότασή μας, το 90% των συναδέλφων προέδρων, είναι υπέρ. Περιμένουμε να συνεδριάσουν όλα τα συμβούλια, να λάβουν τις αποφάσεις τους και μετά να συντονιστούμε για τα επόμενα βήματα».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου