Η άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη μπορεί να γίνει στόχος διακινητών ανθρώπων
Ένας άνδρας συνελήφθη στην Πολωνία ως ύποπτος για τον βιασμό μιας 19χρονης που πέρασε τα σύνορα από την Ουκρανία, δελεάζοντάς την αφού της προσέφερε κατάλυμα.
«Συνάντησε το κορίτσι προσφέροντας τη βοήθειά του μέσω του διαδικτύου», ανέφερε η αστυνομία σε δήλωση. «Δραπέτευσε από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, δε μιλούσε πολωνικά. Εμπιστεύτηκε έναν άντρα που της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει και να τη στεγάσει. Δυστυχώς, όλα αυτά αποδείχθηκαν δόλια χειραγώγηση».
Ένας άλλος άνδρας φέρεται να υποσχέθηκε σε 16χρονο κορίτσι «να του βρει δουλειά», αν και στην προκειμένη περίπτωση, οι αρχές παρενέβησαν άμεσα. Σε μια άλλη περίπτωση μέσα σε καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα της Πολωνίας, ένας άνδρας πρόσφερε βοήθεια μόνο σε γυναίκες και παιδιά, δημιουργώντας υποψίες για τα κίνητρά του και τραβώντας την προσοχή των αρχών.
Καθώς εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά φεύγουν από τα σύνορα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, αυξάνονται οι ανησυχίες για το πώς θα προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες από το να γίνουν στόχοι διακινητών ανθρώπων ή να γίνουν θύματα άλλων μορφών εκμετάλλευσης.
«Προφανώς όλοι οι πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Τζουνγκ-αχ Γκέντινι Γουίλιαμς, επικεφαλής της παγκόσμιας επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο οποίος έχει επισκεφθεί τα σύνορα στη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία. «Πρέπει να ανησυχούμε για τυχόν πιθανούς κινδύνους για την εμπορία ανθρώπων αλλά και τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Αυτά είναι τα είδη των καταστάσεων που οι άνθρωποι όπως οι διακινητές […] προσπαθούν να εκμεταλλευτούν», είπε.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη που αποτελεί τη μαζικότερη φυγή ανθρώπων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων κρατών της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας, ιδιώτες πολίτες και εθελοντές προσφέρουν βοήθεια σε όσους Ουκρανούς φεύγουν από τη χώρα. Από δωρεάν καταφύγιο έως δωρεάν μεταφορά, ευκαιρίες εργασίας και άλλες μορφές βοήθειας.
Ωστόσο, η αστυνομία στο Βερολίνο προειδοποίησε τις γυναίκες και τα παιδιά σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ουκρανικά και ρωσικά να μην αποδεχτούν προσφορές διανυκτερεύσεων και τα προέτρεψε να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο.
Το Migration Data Portal σημειώνει ότι ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με συγκρούσεις, «μπορούν να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες τάσεις εμπορίας και να δημιουργήσουν νέες». Επιπλέον, τονίζεται ότι οι διακινητές μπορούν να ευδοκιμήσουν στην «αδυναμία των οικογενειών και των κοινοτήτων να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους».
Αξιωματούχοι ασφαλείας στη Ρουμανία και την Πολωνία δήλωσαν ότι αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών με πολιτικά είναι σε επιφυλακή για εγκληματικά στοιχεία στην υποδοχή των προσφύγων.
Με πληροφορίες από Associated Press