Τοπικές Ειδήσεις

«Θα επιτευχθούν οι στόχοι μας στους τομείς της καθαριότητας και καθημερινότητας»

Η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που επιβραδύνει την πορεία του διεθνούς διαγωνισμού για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών καθαριότητας, καλλωπισμού, πρασίνου και ευταξίας, δεν πτοεί τη δημοτική αρχή που θα προβεί στην επαναπροκήρυξή του, συνυπολογίζοντας τις αλλαγές που προβλέπονται, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αναπληρωτής Δημάρχου, κ. Στράτος Καρίκης, τονίζοντας ότι:
«Τίποτε δεν μας σταματά. Άμεσα θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Τη Ρόδο θα τη φτιάξουμε όπως ακριβώς την έχουμε οραματιστεί. Ας μη χαίρονται και ας μη θέλουν κάποιοι να πανηγυρίζουν για την καθυστέρηση ενός έργου που θα αλλάξει την εικόνα του νησιού μας».
Ο κ. Καρίκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρχαν το 2016 στον τομέα της Καθαριότητας, σημειώνοντας ότι ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου τότε δεν αρκέστηκε στην άσκηση στείρας πολιτικής, αλλά συνέθεσε δυνάμεις προτάσσοντας το όφελος του νησιού. Πριν τη λήξη της παρούσας θητείας της δημοτικής αρχής, θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι στον τομέα της Καθαριότητας και Καθημερινότητας σημείωσε ο κ. Καρίκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης το 2016 όταν όλη η Ρόδος ήταν βρώμικη, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, αποφάσισα να ενώσω τις δυνάμεις μου ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσα. Πριν τη λήξη της θητείας, θα φέρουμε ένα αποτέλεσμα όχι μόνο στην Καθαριότητα αλλά στην Καθημερινότητα και στο Πράσινο, κλάσεις ανώτερο από αυτό που ήταν πριν».
Η σύσκεψη με τους
αντιδημάρχους
Ο κ. Καρίκης αναφέρθηκε επίσης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχείου υπό τον κ. Καμπουράκη για την προετοιμασία του νησιού ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.
«Είχαμε με την παρουσία του Δημάρχου μια εποικοδομητική σύσκεψη με την παρουσία των χωρικών, θεματικών αντιδημάρχων και εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων για την προετοιμασία ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν που ανοίγει σε λίγες ημέρες. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Θανάσης Βυρίνης, οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ αναμένονται στις 27 Μαρτίου. Είναι κύριο μέλημα μας το νησί να είναι έτοιμο για την υποδοχή των πρώτων επισκεπτών. Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα σε όλα τα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως είναι η Καθημερινότητα», είπε ο κ. Καρίκης και συμπλήρωσε ότι:
«Η Δημοτική Αρχή έθεσε σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα έργα του νησιού. Παρόλα αυτά ο τομέας της καθημερινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όλους εμάς, για τον επισκέπτη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία καλή σεζόν πολύ κοντά στα δεδομένα του 2019. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα…, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του δημάρχου κ. Καμπουράκη. Στο επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη και ευρύτερα. Μέσα στον Απρίλιο θα τοποθετηθούν 30 σετ ντους, αποδυτηρίων και τουαλετών. Μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους θα προσπαθήσουμε να επεκταθεί η τοποθέτησή τους και στα υπόλοιπα σημεία. Επίσης θα φυτευτούν 7.500 πολύχρωμα καλλωπιστικά φυτά στις εισόδους της πόλης, στις νησίδες, επί του παραλιακού μετώπου, με τον αριθμό τους να ανανεώνεται κάθε μήνα», σημείωσε ο κ. Καρίκης.
Η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα έργα, παρά την αμφισβήτηση και τις συντονισμένες προσπάθειες υποτίμησης των επιτυχιών της τόνισε ο κ. Καρίκης, δηλώνοντας ότι μετά το Εθνικό Θέατρο η αποκατάσταση του οποίου θα προκηρυχθεί μέχρι τον Ιούνιο, παίρνει σειρά και η Νέα Αγορά.
«Η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, άγγιξε όλες τις πληγές του παρελθόντος που απαιτούσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για να κλείσουν. Να αναφέρω ενδεικτικά το Εθνικό Θέατρο που δημοπρατείται. Όσο για την Νέα Αγορά τις επόμενες μέρες εγκρίνονται οι μελέτες έπειτα από εμπεριστατωμένη δουλειά που έχει γίνει από τον αντιδήμαρχο κ. Δράκο και μέσα σε λίγους μήνες θα προκηρυχθεί το έργο. Τι είχαν κάνει όλοι όσοι προσπαθούν να μηδενίσουν τις προσπάθειές μας; Εμείς κάναμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, βρήκαμε τα χρήματα που δεν βρήκαν ή δεν διεκδίκησαν άλλοι δήμαρχοι. Μπορεί να ήθελαν αλλά να μη μπορούσαν, Εμείς αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε», είπε ο κ. Καρίκης, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι θα έρθει σύντομα στο δημοτικό συμβούλιο εισήγηση για την 12ετή παράταση των μισθώσεων στους καταστηματάρχες που ήδη δραστηριοποιούνται στο συγκρότημα της Νέας Αγοράς, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το δήμο. Επίσης, ο κ. Καρίκης είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση των κενών καταστημάτων, έπειτα από σχετικές οδηγίες και του δημάρχου.
Αποφάσεις
για την κρουαζιέρα
«Φέτος ο θαλάσσιος τουρισμός θα ανακάμψει σημαντικά. Είναι σχεδόν 500 οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις μέχρι στιγμής. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς και κινήτρων. Εξετάζεται η μείωση των τιμολογίων για τον ανεφοδιασμό των κρουαζιερόπλοιων σε σημαντικό ποσοστό, έπειτα από σχετική εισήγηση του δημάρχου. Θα έχουμε το φθηνότερο νερό στη Μεσόγειο για τα κρουαζιερόπλοια. Για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα», είπε ο κ. Καρίκης, σημειώνοντας ότι επανεξετάζεται η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού να έχουν ποιοτικό νερό στη σωστή και συμφέρουσα τιμή.

Η διάσπαση των δήμων
Τέλος ο κ. Καρίκης αναφέρθηκε και στην κοινή πρόταση των προέδρων δημοτικών κοινοτήτων για τη διάσπαση του ενιαίου δήμου Ρόδου, δηλώνοντας ότι δεν θα είχε κανένα όφελος το νησί εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ο κ. Καρίκης τάχθηκε υπέρ του ενιαίου δήμου Ρόδου που με συνετή και σωστή διαχείριση θα επιλύει τα σημαντικά προβλήματα και θα παράγει έργο.
Αναλυτικότερα ο κ. Καρίκης ανέφερε τα εξής:
«Είμαι πάντα υπέρ της συζήτησης και του διαλόγου. Σωστό είναι να συζητούνται όλα τα θέματα. Θέλω όμως να επισημάνω ότι ενωμένος ο δήμος Ρόδου φέρνει λύσεις στα μεγάλα θέματα. Δεν ξέρω πόσο εύκολο θα ήταν για τη Δημοτική Ενότητα Ροδίων να διασφαλίσει έργα εκατομμυρίων ευρώ όπως η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη. Να σας θυμίσω επίσης την εποχή των 10 καποδιστριακών δήμων και την ασυνεννοησία που υπήρχε σε διάφορα έργα όπως η χωροθέτηση βιολογικών, η συγκομιδή και εναπόθεση απορριμμάτων κοκ. Ένα τέτοιο σενάριο υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Προσωπικά είχα αναλάβει την συγχώνευση των 10 πρώην δήμων στον ενιαίο δήμο Ρόδου, που ξεπερνούσε τότε τους 2500 υπαλλήλους των οποίων η μισθοδοσία ανερχόταν σε 45 εκατομμύρια ευρώ. Οι παλιές δημοτικές ενότητες είχαν εκατοντάδες υπαλλήλους. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Από τότε αποχώρησαν 1400 υπάλληλοι και συνεπώς αν σπάσει ο δήμος δεν θα ενισχυθεί το εργατικό δυναμικό, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα διαμοιραστούν παντού.
Αν αυτή τη στιγμή ο δήμος είχε τους 2500 εργαζόμενους, δεν θα μπορούσε να τους πληρώσει. Βέβαια φτάσαμε στο άλλο άκρο. Έχουμε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και δεν λαμβάνουμε καμία έγκριση για νέες προσλήψεις. Συνεπώς θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε με το υπάρχουν προσωπικό σε συνεργασία με κάποιες συμβάσεις προκειμένου να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στους επιμέρους τομείς.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι 10 δήμοι άφησαν πολλές προβληματικές εταιρείες και πληρώνουμε για πρώτη φορά χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, προμηθευτές κοκ. Εν κατακλείδι, αυτό που έχω να πω είναι ότι με καλή διαχείριση μπορεί ο ενιαίος δήμος να λειτουργήσει σωστά, παραγωγικά και επωφελέστατα για τον τόπο. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση η διάσπαση του δήμου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου