Πριν κλείσει το κεφάλαιο της πανδημίας ανοίγει ταυτόχρονα ένα νέο, με τον πόλεμο και τις διεθνείς οικονομικές επιπτώσεις του. Ήδη το αποτύπωμα στα ξενοδοχεία είναι μεγάλο, σημειώνει μιλώντας στο Capital.gr ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, και όπως αναφέρει 4.000 ξενοδοχεία λειτουργούν με τρόπο που δοκιμάζει την επιβίωσή τους. Πληρώνουν, όπως εξηγεί, το τεράστιο ενεργειακό κόστος, δεν λαμβάνουν κρατήσεις, κινούνται με πληρότητες 20-25% είτε λειτουργούν στις πόλεις είτε σε ορεινούς προορισμούς.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, το πώς θα κινηθεί η φετινή σεζόν είναι συνάρτηση του σεναρίου με βάση το οποίο θα εξελιχθεί η πολεμική κρίση.
Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη
– Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις για την προσεχή σεζόν, καθώς φάνηκε πως αφήνουμε πίσω μας της πανδημία. Όμως ο ρωσοουκρανικός πόλεμος άλλαξε και πάλι τα δεδομένα. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να διατηρηθεί η αισιοδοξία για μια καλή τουριστική περίοδο;
Κατ’ αρχάς η πανδημία δεν έχει φύγει. Μπορεί να βελτιώνονται ως ένα βαθμό τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να μην εφησυχάσουμε διακινδυνεύοντας να έχουμε περαιτέρω δυσάρεστες εκπλήξεις. Επιπλέον οι οικονομικές επιπτώσεις της είναι ακόμη εδώ και δυστυχώς θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια.
Πριν λοιπόν κλείσει το κεφάλαιο της πανδημίας ανοίγει ταυτόχρονα ένα νέο κεφάλαιο με τον πόλεμο και τις διεθνείς οικονομικές επιπτώσεις του. Σε όλη την Ευρώπη νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται μέσα στη δίνη ενός πληθωριστικού κυκλώνα που εκτοξεύει τα κόστη ενέργειας, μεταφορών, πρώτων υλών, ειδών διατροφής κλπ. Πυροδοτούνται ανασφάλειες και αβεβαιότητες, αλλάζουν προτεραιότητες, επανέρχεται η αίσθηση πως βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά.
Μένει να δούμε αν και κατά πόσο αυτό το κλίμα μπορεί να επηρεάσει και πόσο, την εκφρασμένη επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει μετά τους περιορισμούς της διετίας και τη ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Αλλά δεν πρέπει να περιορίζουμε την οπτική μας μόνο στη σεζόν. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε λειτουργούν 4.000 ξενοδοχεία με τρόπο που δοκιμάζει την επιβίωσή τους. Πληρώνουν το τεράστιο ενεργειακό κόστος, δεν λαμβάνουν κρατήσεις, κινούνται με πληρότητες 20-25% είτε λειτουργούν στις πόλεις είτε σε ορεινούς προορισμούς. Ήδη λοιπόν μια κατηγορία ξενοδοχείων που δεν πρέπει να την ξεχνάμε, δέχεται πλήγματα από τις συνέπειες του πολέμου. Από κει και πέρα το πόσο θα επηρεάσει τη σεζόν και τους θετικούς οιωνούς που πράγματι υπήρχαν για το ελληνικό καλοκαίρι, είναι συνάρτηση του σεναρίου με βάση το οποίο θα εξελιχθεί η πολεμική κρίση.
– Τι σημαίνει πρακτικά για τη λειτουργία των ξενοδοχείων η αύξηση του ενεργειακού κόστους;
Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η αύξηση για να εκτιμήσουμε τις τελικές επιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή ως ΞΕΕ διενεργούμε μετρήσεις για να έχουμε μια εικόνα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ξενοδοχειακή αγορά. Σίγουρα δεν μιλάμε ούτε για διακυμάνσεις, ούτε για μεταβολές. Μιλάμε για ανατροπές.
Αν μέχρι πρότινος και με βάση τις επενδύσεις εξοικονόμησης κάθε μονάδας, το ενεργειακό κόστος ήταν στο 6-7% των εξόδων λειτουργίας εκτοξεύεται σε υψηλά διψήφια ποσοστά. Μιλάμε για διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό του κόστους ενεργειακού που δεν είναι αντιμετωπίσιμος. Και σε αυτό πρέπει να προστεθεί το έμμεσο κόστος που επιβαρύνει την ξενοδοχειακή λειτουργία μέσα από τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Το οποίο είναι και αυτό πολύ υψηλό και επίσης δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη. Άρα τα ερωτηματικά για την ανθεκτικότητα των ταμείων των ξενοδοχείων πολλαπλασιάζονται.
– Τα έσοδα των ξενοδοχείων εκτιμήθηκαν σε 5,5 δισ. ευρώ το 2021, όταν το 2019 το σύνολο του τζίρου ήταν 8,4 δισ. Οι απώλειες λόγω της πανδημίας ήταν μεγάλες. Θα μπορέσει η αγορά να απορροφήσει και τις φετινές απώλειες; Να περιμένουμε και λουκέτα;
Το 2021 είδαμε δυο ταχύτητες στον τουρισμό. Είχαμε μια σεζόν που πήγε καλύτερα του αναμενόμενου αλλά είχαμε κι έναν πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα για τα ξενοδοχεία πόλεων και ορεινών προορισμών. Γι αυτό και το ΞΕΕ έχει προτείνει στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις για την εξισορρόπηση και τη διασφάλιση της διατήρησης του ξενοδοχειακού ιστού της χώρας. Από εκεί και πέρα θα πάρει χρόνια για να απορροφηθούν οι απώλειες της διετίας της πανδημίας, πολύ δε περισσότερο αν αθροιστούν και οι όποιες απώλειες προκύψουν από τις φετινές συνθήκες που ακόμη εξελίσσονται.
– Πολλές μεγάλες ξένες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό χώρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Πιστεύετε πως το καλό επενδυτικό κλίμα θα έχει συνέχεια;
Το πιστεύω απόλυτα. Το καλό επενδυτικό κλίμα εκφράζεται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες όπως η πανδημία και τώρα ο πόλεμος και ο κυκλώνας των ανατιμήσεων. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοπτη θέση πάνω στον χάρτη των διεθνών επενδυτών, παρά τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες. Είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης για τη δυναμική του κλάδου μας, γεγονός που μας κάνει μεσομακροπρόθεσμα αισιόδοξους για την ελληνική φιλοξενία.
Παρά το γεγονός πως το τουριστικό προϊόν είναι ευαίσθητο στις διακυμάνσεις, η ελληνική φιλοξενία έχει δείξει ιστορικά πως μπορεί να ανακάμπτει ακόμη και μέσα από πολύ δύσκολες συγκυρίες και να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη.
– Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας σταδιακά χαλαρώνουν. Ποιοι από αυτούς θα διατηρηθούν στα ξενοδοχεία;
Το ΞΕΕ από την πρώτη στιγμή αυτής της μεγάλης περιπέτειας συνέβαλλε τόσο με τις προτάσεις του όσο και με τη σχετική πλατφόρμα για τα μέλη του στην άριστη υγειονομική διαχείριση που πέτυχε ο κλάδος μας και απέσπασε διεθνή εύσημα για τη συμβολή της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική επανεκκίνηση. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ήδη έχουμε κάνει προτάσεις ελάφρυνσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε δύο φάσεις ενόψει της έναρξης αφίξεων επισκεπτών. Αλλά τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουμε εμείς. Όπως τόνισα και πριν, η πανδημία είναι ακόμη εδώ και τον τελικό λόγο τον έχουν οι λοιμωξιολόγοι.
Πηγή capital.gr