Ειδήσεις

Αντιδράσεις για την «κατάργηση» των δασωμένων αγρών

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να «παραχωρήσει» τους δασωμένους αγρούς σε αυτούς που τους διεκδικούν. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF μιλάει για «απαράδεκτη προαγωγή της εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων προς όφελος ιδιωτικών επιδιώξεων». Η δε Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων του Δημοσίου εκτίμησε ότι η ρύθμιση έχει ζητήματα συνταγματικότητας. Βολές για το ίδιο θέμα δέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και από την αντιπολίτευση.

Με ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF εκτιμά ότι η κατατεθείσα στη Βουλή ρύθμιση ουσιαστικά οδηγεί σε κατάργηση του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου (ότι κάθε δασική έκταση είναι δημόσια εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο). «Με την προτεινόμενη ρύθμιση θεσπίζεται πλέον η παραίτηση του Δημοσίου από την υποχρέωση προστασίας των εκτάσεων αυτών από κάθε είδους καταπατήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κατάργηση της απαίτησης της αλληλουχίας τίτλων ενθαρρύνει καταχρηστικές διεκδικήσεις και υπονομεύει την ελάχιστη νομική ασφάλεια», αναφέρει η οργάνωση. «Από την άλλη μεριά, επειδή δεν απαιτείται απόφαση του συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης, η διαδικασία ολοκληρώνεται χωρίς στοιχειώδη αιτιολογία και διαφάνεια, και τον ελάχιστο ουσιαστικό ή τυπικό έλεγχο». Τέλος, με τη ρύθμιση που προβλέπεται δυνατότητα εκχέρσωσης χωρίς απόδειξη ιδιοκτησίας μέσω τίτλου, η WWF εκτιμά ότι θα προκληθεί «ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά» με συνεπακόλουθη περιουσιακή ζημιά του Δημοσίου «αφού δημιουργείται μία “βιομηχανία” ένορκων βεβαιώσεων και δηλώσεων από οποιονδήποτε διεκδικητή, για την οικειοποίηση και ολοκληρωτική αποψίλωση των εκτάσεων αυτών».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) στη Βουλή. Οπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Νικήτας Φραγκισκάκης, θα μπορεί να επιτραπεί η αλλαγή χρήσης ενός πευκοδάσους με όρους ασαφείς, ενώ διευκολύνεται η εκχέρσωση των εκτάσεων αυτών. «Αυτό είναι προβληματικό, θα δημιουργήσει παρερμηνείες και στην ουσία θα έχουμε μια αποδάσωση των δασών της Ελλάδας», ανέφερε, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Σημείωσε δε ότι «πρόκειται για αντίφαση, τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή μας έχει χτυπήσει την πόρτα».

Για την ίδια ρύθμιση το ΥΠΕΝ δέχθηκε και τα πυρά της αντιπολίτευσης. Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, «εξελίσσεται και μία προσπάθεια μαζικού αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων χωρίς έλεγχο».

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF εξέφρασε την αντίθεσή της και για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την οριοθέτηση μικρών οικισμών (προ του 1923). Οπως εκτιμά, με τις ρυθμίσεις καταργείται το προστατευτικό καθεστώς για τους οικισμούς αυτούς, ενώ προωθείται η επέκταση των ορίων τους ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές (όπως λ.χ. το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών). Οι επίμαχες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Πηγή kathimerini.gr

Γιώργος Λιάλιος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου