Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και τον ελληνισμό για τη σημερινή σπουδαία ημέρα ευχήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι μία μακρά Σύνοδος με αρκετά δύσκολες συζητήσεις για το μείζον ζήτημα της ενέργειας.
«Ολοκληρώθηκε επιτυχώς με κοινή συμφωνία για το κείμενο των συμπερασμάτων», ανέφερε σημειώνοντας πως χθες η Σύνοδος ήταν αφιερωμένη στις εξελίξεις στην Ουκρανία με τη συμμετοχή για πρώτη φορά επίσημα του Αμερικανού Προέδρου.
«Επιβεβαιώσαμε τον απόλυτο συντονισμό μας απέναντι στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιμονή μας να βαδίσουμε το δρόμο των κυρώσεων. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν είναι εξαιρετικά αυστηρές και ήδη έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Εκφράσαμε τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, κάποιες είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν αυτή τη στιγμή συνταχθεί με την υπόλοιπη δύση στην επιβολή των κυρώσεων και μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι από τον οποίο δέχτηκε ευχές για την εθνική μας εορτή και του θύμισε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η Οδυσσός και η Μαύρη Θάλασσα στην ελληνική επανάσταση. Είπε επίσης ότι τον προσκάλεσε να απευθυνθεί στη Βουλή, καθώς είναι σημαντικό να ακουστεί το μήνυμά του στην ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ συμπλήρωσε πως προσφέρθηκε σε συνεννόηση με άλλες χώρες με πρώτη τη Γαλλία για την οργάνωση ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη «που δοκιμάζεται από την πρωτοφανή ρωσική επίθεση που δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους αμάχους».
Επ’ αυτού σημείωσε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει ρητή αναφορά στη Μαριούπολη και «θα είναι ευχής έργων αν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων χωρίς καμία διάκριση με αθώα θύματα, την στριμώχνει στη γωνία».
Για το ζήτημα της ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η συζήτηση ήταν δύσκολη, ότι προσήλθαν χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ευρωπαϊκά να αντιδράσουμε και πως «πετύχαμε μετά από επιμονή να συμπεριληφθεί ρητή αναφορά στο πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου και καλούμε την ευρωπαϊκή επιτροπή να εξετάσει πως θα συμπιέσουμε τις τιμές. Υπάρχει καλύτερη κατανόηση για το πώς δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου και πως δεν αντανακλά τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συζητήσει με όλους τους παράγοντες της αγοράς και να προτείνει λύσεις μεταξύ των οποίων και του καθορισμού πλαφόν. «Είναι μια πρόοδος σε σχέση με το σημείο που ξεκινήσαμε. Είναι θετικό ότι φορείς της αγοράς έχουν σταθεί υπέρ αυτής της λύσης και πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το λάβει υπόψη», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια είπε παραμένει ανοιχτό το σύνθετο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας η τιμή του φυσικού αερίου και η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να καταθέσει προτάσεις μέχρι το Μάιο «για να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι άκουσε με χαρά τις ανακοινώσεις της Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν πως πια η Ευρώπη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορεί να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου για τις αγορές υγροποιημένου. «Είναι σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε αγορές σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο», υπογράμμισε.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Η Ελλάδα το στήριξε από την πρώτη στιγμή. Είναι συζήτηση η οποία θα ωριμάσει και μας φέρνει κοντά σε αντίστοιχη πρωτοβουλία στα εμβόλια», δήλωσε.
Είπε επίσης ότι παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις, κατέληξαν σε κοινά συμπεράσματα τα οποία είναι ικανοποιητικά και θα λάβουν υπόψη οι αγορές οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει η διάθεση ως ΕΕ «να παρέμβουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας και να μην χρηματοδοτούμε ουσιαστικά τον πόλεμο της Ρωσίας».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές αλλά καμία δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις «που είναι συνέπεια του πολέμου, έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον Πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη και παράνομη εισβολή που επέλεξε στην Ουκρανία».
Αναφέρθηκε επίσης το ενδεχόμενο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης σημειώνοντας πως δεν υπάρχει ζήτημα για τη χώρα μας αλλά για άλλες όπως η Αίγυπτος, ενώ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα έχει συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας».
Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των τιμών στην ενέργεια που είναι άμεσο στις τσέπες των πολιτών ενώ οι αποφάσεις πάνε χρονικά παρακάτω, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η Ευρώπη δεν αποφασίζει ποτέ μέσα σε μια νύχτα και υπενθύμισε ότι για το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάστηκαν διαβουλεύσεις πέντε μηνών.
«Κάναμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί να μην έχουν άμεσο κανονιστικό αποτέλεσμα αλλά έχουν στη λειτουργία των αγορών. Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν σημαντικά ήδη. Θα είναι σταδιακή διαδικασία για να καταλήξει η Ευρώπη σε ευρωπαϊκή απόφαση. Εμείς δεν περιμένουμε την Ευρώπη. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και πρωτίστως στους πιο ευάλωτους. Θα το κάνουμε κάθε μήνα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή η πρόσθετη εθνική βοήθεια είναι η εθνική απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση. Χρειάζεται να τη συμπληρώσουμε με ευρωπαϊκή απάντηση. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε.
Για τη συμφωνία της Κομισιόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για προμήθεια 15 δισ. κυβικών φυσικού αερίου, δήλωσε ότι δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ελληνική αγορά καθώς η χώρα μας είναι απόλυτα καλυμμένη για τις ανάγκες της για φυσικό αέριο.
«Τις θετικές επιπτώσεις θα τις δούμε στην πορεία. Όταν η Ευρώπη αθροίζει τη δύναμή της και αγοράζει μαζικά μπορεί να επιτύχει καλύτερες τιμές. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για το μέλλον. Η κρίση αυτή δεν θα τελειώσει σε μια εβδομάδα ή ένα μήνα. Άμεσα αυτό που θα δουν οι Έλληνες είναι τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας, τις μειώσεις στις τιμές πετρελαίου κίνησης, την επιδότηση στα 60 λίτρα πετρελαίου ανά μήνα, το αυξημένο επίδομα παιδιών. Αυτά είναι εθνικές πολιτικές ανακούφισης», πρόσθεσε.
Για τα αντεπιχειρήματα εκείνων που διαφωνούν με το πλαφόν, δήλωσε ότι υπάρχουν χώρες που πιστεύουν δογματικά στη λειτουργία των αγορών και ο ίδιος δεν συμφωνεί με αυτό. «Πιστεύω πως όταν δεν δουλεύουν οι αγορές, πρέπει να παρεμβαίνει ο ρυθμιστής και εν προκειμένω είναι ο ευρωπαϊκός. Η πλειοψηφία των χωρών τόνισαν ότι δεν θα είχαμε συμπεράσματα αν δεν υπάρχει αυτή η αναφορά», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και αν αυτό συζητήθηκε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απάντησε πως υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα συμπεράσματα και πως είναι ξεκάθαρο ότι για να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. «Η Τουρκία δεν τις εφαρμόζει. Εμείς τη στηλιτεύουμε», υπογράμμισε.
Τέλος σε ερώτηση για τη διερεύνηση δυνητικών κοιτασμάτων δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο απάντησε πως θα γίνουν ανακοινώσεις τη μεθεπόμενη εβδομάδα και πως η χώρα έχει μία υποχρέωση να γνωρίζει αν υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία είναι εμπορικά διαχειρίσιμα. «Δεν το ξέρουμε παρότι κάποιοι έδωσαν έμφαση στο παρελθόν σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ