«Η Τουρκία και άλλα έθνη πρέπει ακόμα να συνομιλήσουν με τη Ρωσία για να βοηθήσουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για να αμυνθεί.
Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και έχει επιδιώξει να μεσολαβήσει.
«Αν όλοι καίνε γέφυρες με τη Ρωσία, τότε ποιος θα τους μιλήσει στο τέλος της ημέρας», είπε ο Ιμπραήμ Καλίν στο διεθνές φόρουμ της Ντόχα.
«Οι Ουκρανοί πρέπει να υποστηρίζονται με κάθε δυνατό μέσο, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αλλά οι ρωσικές θέσεις πρέπει να ακούγονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», πρόσθεσε.
Η Άγκυρα λέει ότι η εισβολή της Ρωσίας είναι απαράδεκτη, αλλά αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις της Δύσης και δεν έχει προσχωρήσει σε αυτές.
Η οικονομία της Τουρκίας, που έχει ήδη πιεστεί από μια νομισματική κρίση του Δεκεμβρίου, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ενέργεια, το εμπόριο και τον τουρισμό, και από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο. 24.000 Ρώσοι έχουν φτάσει στην Τουρκία, θεωρώντας την ως ένα ασφαλές καταφύγιο από τις κυρώσεις.
Ο Αχμέτ Μπουράκ Νταγλίογλου, επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου της Τουρκίας, είπε στο φόρουμ χωριστά ότι ορισμένες ρωσικές εταιρείες μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία.
Ερωτηθείς σε πάνελ σχετικά με τις συναλλαγές της Τουρκίας με ανθρώπους που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε: «Δεν στοχεύουμε, δεν κυνηγάμε, δεν επιδιώκουμε καμία επένδυση ή κεφάλαιο που έχει ερωτηματικό».
Δύο σούπερ γιοτ που συνδέονται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχουν ελλιμενιστεί σε θέρετρα της Τουρκίας.
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Αμπράμοβιτς και αρκετούς άλλους Ρώσους ολιγάρχες με κυρώσεις, καθώς προσπαθούν να απομονώσουν τον Πούτιν και τους συμμάχους του σχετικά με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.