Η φετινή, επικείμενη σεζόν θα γραφτεί στην ιστορία του τουρισμού της Ρόδου ως η πρώτη που ξεκίνησε με αφίξεις επισκεπτών που δεν είχαν προορισμό ξενοδοχεία. Για πρώτη φορά οι επισκέπτες δεν είναι πελάτες του tour operating, αλλά κατέφθασαν στο νησί ως μεμονωμένοι ταξιδιώτες, με low cost αεροπορικές εταιρείες και οι περισσότεροι θα περάσουν τις διακοπές ως «φιλοξενούμενοι» σε κάποιο μικρό κατάλυμα ή κατάλυμα τύπου Airbnb. Η επικείμενη τουριστική περίοδος θα μείνει στην ιστορία για δύο ακόμα λόγους: Το άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγή του τρόπου χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας των ξενοδοχείων και την εκκίνηση εφαρμογής μιας μακριάς σειράς διατάξεων που αφορούν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Τα παραπάνω σχολιάσθηκαν εκτενώς στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, όπου μεταξύ των άλλων διαπιστώθηκε ότι «πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή του τρόπου λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς το λειτουργικό κόστος έχει προϋπολογιστεί πως θα ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης». Μάλιστα, ορισμένοι από τους διευθυντές θυμήθηκαν την από δεκαετίας δήλωση – πρόβλεψη του ξενοδόχου Γιάννη Παπαβασιλείου, «δεν αποκλείεται να πτωχεύσουμε γεμάτοι».
Ρύθμιση κόντρα στον αθέμιτο ανταγωνισμό
Έξι πτήσεις της Ryanair, δύο της Easyjet και μία της Eurowings ήταν εκείνες που έκαναν την εκκίνηση της φετινής σεζόν για τη Ρόδο. Στον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική» φαίνονται τα αεροδρόμια, οι αφετηρίες, όπως και η πληρότητα του κάθε αεροσκάφους. Όλες οι πτήσεις έφεραν μεμονωμένους πελάτες· στοιχείο δεικτικό της δυναμικής που αποκτά η οικονομία διαμοιρασμού στο νησί. Αυτό, το όχι και τόσο νέο, προϊόν φιλοξενίας επισκεπτών προφανώς θα υποστηρίξει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, χωρίς ωστόσο με τις ισχύουσες συνθήκες να μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εξαρτημένης εργασίας. Δεν είναι μυστικό ότι τα καταλύματα τύπου Airbnb λειτουργούν με ευθύνη του «οικοδεσπότη» και η τυχόν μοναδική τους καμαριέρα είναι συνήθως πρόσωπο που δουλεύει και ασφαλίζεται το πρωί στα ξενοδοχεία και τα απογεύματα προσφέρει τις υπηρεσίες της «μαύρα».
Εξαιρούνται τα καταλύματα (κυρίως premium κατηγορίας), τα οποία είχαν ξεκινήσει ως Airbnb και στη συνέχεια έλαβαν κρατική πιστοποίηση μέσω του “Notify My Business” και μετετράπησαν σε διάφανες επιχειρήσεις. Αυτές, πλέον λειτουργούν ως μικρά, boutique, δεν υπόκεινται στους χρονικούς περιορισμούς της βραχυχρόνιας μίσθωσης και επιτυγχάνουν κρατήσεις μέσω της booking και των λοιπών online tour operators.
«Στην οικονομία του διαμοιρασμού υπάρχει μια αγορά, όπου ανθεί η αισχροκέρδεια, οι διαπροσωπικές συμφωνίες που οδηγούν στην πληρωμή των διανυκτερεύσεων με μετρητά κατά την άφιξη, όπου ουδείς ελέγχει αν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και το αν εκδίδονται παραστατικά για τις συναλλαγές τους».
Όλα αυτά ειπώθηκαν στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, της περασμένης Δευτέρας 28 Μαρτίου 2022. Μπορεί, ως πλήθος τα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Ρόδο (εκτιμάται ο αριθμός τους να ανέρχεται σε 10.000 κλίνες) να μην αποτελούν ανταγωνιστές των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όμως ανταγωνίζονται τα μικρά, οικογενειακά – τουριστικά καταλύματα (της ΣΕΤΚΕ κλπ) και αυτό είναι αθέμιτο.
«Η βραχυχρόνια μίσθωση ως προϊόν χρειάζεται ρύθμιση, ώστε όλοι να λειτουργούν με νόμιμο τρόπο, να αποδίδουν φόρους στο κράτος, να ασφαλίζουν το προσωπικό τους και να δημιουργείται έτσι ένας κύκλος εργασιών από τον οποίο θα ωφελούνται όλοι και δεν θα αισχροκερδούν οι λίγοι».
Δύο λύσεις για το ενεργειακό πρόβλημα
Ποιος θα μπορέσει να πληρώσει μισθούς, όταν ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος αναλογεί στο 30% ή ακόμα και στο 50% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης;
Η πρώτη λύση, όπως αυτή αναλύθηκε στην τηλεδιάσκεψη των διευθυντών ξενοδοχείων από το σύμβουλο αειφορίας κ. Σωτήρη Μυλωνά, «βρίσκεται στο επικείμενο πρόγραμμα ‘εξοικονομώ’ για τις επιχειρήσεις. Κατά τα πρότυπα του ‘εξοικονομώ κατ’ οίκον’, θα δοθούν οικονομικά κίνητρα ώστε να εγκατασταθούν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ή συστημάτων παθητικής προστασίας (θερμοπροσόψεις κλπ)». Επί του συγκεκριμένου, οι τοπικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων, αλλά και τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, έχουν αρχίσει να ενημερώνουν τους επιχειρηματίες (ξενοδόχους και μη) για τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ το οποίο προβλέπει μέτρα και εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας. «Να έχετε έτοιμες τις μελέτες σας, με πρόβλεψη υιοθέτησης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό 30%, έτσι ώστε με το που ανοίξει το πρόγραμμα να τις υποβάλετε προς έγκριση», τόνισαν στην τηλεδιάσκεψη τόσο ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς, όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Η δεύτερη λύση, βρίσκεται στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στο να μελετηθεί η δημιουργία ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για ξενοδοχεία, κατά τα πρότυπα του βιομηχανικού ρεύματος. Τα ξενοδοχεία είναι επιχειρήσεις που για τη λειτουργία των επιμέρους τμημάτων τους απαιτούν υψηλή ενεργειακή εξάρτηση. Μάλιστα, η 24ωρη χρήση φωτισμού, κλιματισμού, τμημάτων κουζίνας, ανελκυστήρων, εγκαταστάσεων πισίνας κλπ, μπορεί να τεκμηριώσει ένα τέτοιο αίτημα.
Το ζητούμενο, όπως αυτό ξεκίνησε από την διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, στέκεται στην παραδοχή ότι ο τουρισμός αποτελεί κύρια βιομηχανία της Ελλάδας και η ξενοδοχία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Η πρωτοβουλία αυτή είναι σίγουρο ότι θα τύχει ευρείας υποστήριξης.
Τέλος στα ξενοδοχεία καραντίνας και το foodwaste σε πρώτη γραμμή
Η τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου συντονίστηκε από τον κ. Γιώργο Ματσίγκο και είχε κατεύθυνση ενημέρωσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα ισχύσουν ξανά στη φετινή σεζόν. Επί του θέματος την κεντρική ενημέρωση έκανε ο επιθεωρητής Υγιεινής και Ασφάλειας της Cristal κ. Θεόδωρος Αργυρίου.
Από τα όσα παρουσιάσθηκαν, φαίνεται ότι υπάρχουν μεν αρκετές ελαφρύνσεις ως προς τα τηρούμενα μέτρα σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο παραμένει μακριά η λίστα του health first στο δελτίο ελέγχου. Ξεχωρίζει η πλύση των λινών στους 70 βαθμούς Κελσίου, οι διαρκείς απολυμάνσεις σε σημείο καταστροφής για τα τηλεχειριστήρια, η ανάγκη για τεκμηρίωση λήψης των μέτρων και «η σήμανση, ως προστιθέμενη αξία για τον επισκέπτη».
Φέτος, απ’ όσο φαίνεται, θα καταργηθούν τα ξενοδοχεία καραντίνας και πλέον η διαχείριση του τυχόν κρούσματος θα γίνεται εσωτερικά, από την κάθε μονάδα.
Από φέτος ξεκινά και η εφαρμογή των μέτρων του νέου Περιβαλλοντικού Νόμου, καθώς και η εφαρμογή σειράς παλαιότερων περιβαλλοντικών διατάξεων. Μεταξύ αυτών, από την 3η Μαΐου 2022 τίθεται τέρμα στη χρήση πλαστικών μιας χρήσης και όσοι δε συμμορφωθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.
«Από φέτος θα ξεκινήσουμε το ζύγισμα των αποβλήτων της κουζίνας ώστε να υπολογιστεί το foodwaste. Φέτος μόνο ζυγίζουμε…», είπε ο σύμβουλος Αειφορίας κ. Σωτήρης Μυλωνάς. «Μαθαίνουμε να ζυγίζουμε τα απορρίμματα από τις κουζίνες μας, ώστε να δοθεί χρόνος στις Υπηρεσίες να προετοιμαστούν από του χρόνου να γίνεται η ξεχωριστή αποκομιδή τους».
Επιτέλους ας σταματήσουν τον πόλεμο στην βραχυχρόνια ούτε ανταγωνιστές τους είναι ούτε τους κόβουν έσοδα το αντίθετο μάλιστα….
Γ’ αυτό όλοι οι ξενοδόχοι έχουν πανάκριβα σπίτια κ αυτοκίνητα. Επειδή δεν βγαίνουν οι κακόμοιροι. Επίσης δεν μπορούν να πληρώνουν τους ξενοδουπαλλήλους με 600€ και 12ωρες δουλειάς. Σε λίγο θα ζητάνε να τους πληρώνουν οι υπάλληλοι γιατί δεν βγαίνουν. Να κάνουμε έρανο να τους βοηθήσουμε