Τοπικές Ειδήσεις

Στη Ρόδο το 4ο Forum του Εθνικού Δικτύου για την κλιματική αλλαγή

Τα αποτελέσματα μιας σειράς δράσεων που έχει ξεκινήσει το Εθνικό Δίκτυο CLIMPACT για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, παρουσιάστηκαν χτες στη Ρόδο, στο πλαίσιο του τέταρτου φόρουμ για την Κλιματική Αλλαγή και το Θαλάσσιο Περιβάλλον και συγκεκριμένα στο Αμφιθέατρο του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου – ΕΛΚΕΘΕ.
Την διοργάνωση είχε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, με συντονιστή τον Δρ Αριστομένη Καραγεώργη -με την υποστήριξη της Διοικούσας Επιτροπής του Δικτύου CLIMPACT.
Στο φόρουμ έλαβαν μέρος και μίλησαν οι ακόλουθοι:
·Α. Καραγεώργης, ΕΛΚΕΘΕ
·Ν. Σκλήρης, Παν/μιο Southampton, UK: Ραγδαία αύξηση της αλατότητας στη Μεσόγειο: Επιπτώσεις στη θαλάσσια κυκλοφορία και στα οικοσυστήματα
·Ε. Κρασακοπούλου και Σ. Ζερβουδάκη, Παν/μιο Αιγαίου & ΕΛΚΕΘΕ: Εξέλιξη της έρευνας για την οξίνιση των ωκεανών στις Ελληνικές Θάλασσες: Τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές
·Α. Γώγου, ΕΛΚΕΘΕ: Θαλάσσιοι βιογεωχημικοί κύκλοι και κλιματική αλλαγή: πιθανές επιπτώσεις στην παραγωγή και εξαγωγή άνθρακα στις βαθιές λεκάνες των Ελληνικών Θαλασσών
·Σ. Κατσανεβάκης, Παν/μιο Αιγαίου: Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα – εισβολικά είδη
·Μ. Τριανταφύλλου, ΕΚΠΑ: Τα παλαιοκλιματικά δεδομένα από τον ελληνικό χώρο και η σύνδεση με τη σύγχρονη Κλιματική Αλλαγή
Το δίκτυο CLIMPACT επιδιώκει συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή, με την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος και με άλλες σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να αποτελέσει πόλο έγκυρης και πολύπλευρης εμπειρογνωμοσύνης και συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας και της Κοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζονται 19 εθνικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα με στόχο να αναπτυχθεί ένας πόλος εμπειρογνωμοσύνης προς την Πολιτεία (αλλά και προς τον ιδιωτικό τομέα) ειδικά για την κλιματική αλλαγή. Τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά κι έχει δημιουργηθεί μια βάση κλιματικών δεδομένων που απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται.
Σε δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, οι συντελεστές, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είχαμε μια σειρά από διακεκριμένους ομιλητές για διάφορες ενότητες. Κάνοντας μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, διαπιστώσαμε ότι ειδικά στη Μεσόγειο, όπου κατοικούμε, η κλιματική αλλαγή έχει μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι στον παγκόσμιο ωκεανό, με πιο γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης. Τα τελευταία 20 – 25 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας που φτάνει μέχρι και τους δύο βαθμούς Κελσίου και συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία (!) Επιπλέον, αυξάνεται η αλατότητα της θάλασσας και στη συνέχεια έχουμε μια επίδραση από διάφορους οργανισμούς, οι οποίοι έχουν τεράστιο εύρος: από τα μικρόβια, το φυτοπλαγκτόν, το ζωοπλαγκτόν, τα ψάρια και σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα…», ανέφερε ο καθηγητής κ. Αριστομένης Π. Καραγεώργης αντιπρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ.
Όπως αναφέρθηκε τα αποτελέσματα δεν είναι εμφανή μόνο στην θάλασσα αλλά και στην ατμόσφαιρα και σε άλλα οικοσυστήματα: «Αυτό έχει επιπτώσεις σε μια σειρά από πολύ σημαντικούς τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια, ο τουρισμός κ.ά. Εμείς θα συνεχίσουμε τα φόρουμ με άλλα θέματα, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα έχει παράξει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και προσπαθούμε να γίνουν γνωστά. Έχουμε ακόμη πολύ μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, οφείλεται στις εκπομπές των θερμοκηπικών αερίων τα οποία είναι συνυφασμένα με τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Αυτά τα αέρια έχουν ένα χρόνο ζωής στην ατμόσφαιρα που κυμαίνεται από 10 έως 100 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και της θάλασσας είναι πολλές όψεις του ιδίου νομίσματος. Το μέλλον πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (έως το 2050) και να κρατήσουμε την θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τον μισό βαθμό…», ανέφερε ο Νίκος Μιχαλόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος του CLIMPACT και διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως τονίσθηκε, μπορούν να γίνουν βήματα τόσο σε κεντρικό, κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε ατομικό επίπεδο από τον καθένα μας –όπως οι αλλαγές στον καταναλωτικό τρόπο με τον οποίο διαβιούμε, οι διατροφικές συνήθειες κ.λπ.
«Η Ελλάδα είναι μια νησιωτική χώρα και ο,τιδήποτε γίνεται στη θάλασσα, μας αφορά άμεσα. Μία από τις άμεσες συνέπειες, είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Ειδικά για τη Μεσόγειο η άνοδος είναι 2,5 χιλιοστά τον χρόνο. Στο τέλος του αιώνα μπορεί να έχουν αθροίσει 40 εκατοστά που δεν είναι αμελητέα! Οι κίνδυνοι θα είναι σοβαροί για το μέλλον. Τα πιο άμεσα, είναι η αύξηση των καιρικών φαινομένων με μεγάλη σφοδρότητα (π.χ. κυκλώνες της Μεσογείου) που μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στα νησιά, πλήττονται από είδη που εισβάλλουν και επηρεάζουν την αλιεία. Στην δική σας περιοχή, στη Ρόδο, τα πράγματα είναι πιο επιβαρυμένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Καραγεώργης.
Η αύξηση της θερμοκρασίας πάντως, θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της θερμής περιόδου με θετικά και αρνητικά σενάρια: η αύξηση μπορεί να φτάσει 4 και 5 βαθμούς που είναι κάτι που είναι ανησυχητικό γιατί απαιτείται μεγαλύτερη κατανάλωση, νερού, ενέργειας κ.λπ. με συνέπειες και στον τουρισμό. Όλα αυτά, μπορούν να αυξήσουν και τους κινδύνους για πυρκαγιές και άλλα καιρικά φαινόμενα, ενώ σημείο αιχμής παραμένει και η διάβρωση των ακτών που είναι ένα τεράστιο ζήτημα για τα νησιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου