Δεν έφτανε η εκτόξευση στη χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της λεγόμενης “ρήτρας αναπροσαρμογής” έρχονται τώρα και οι δήμοι να αξιώσουν το αυξημένο “τέλος ακίνητης περιουσίας” (γνωστό και ως ΤΑΠ) λόγω των αναθεωρημένων αντικειμενικών αξιών. Στις περιοχές με πολύ μεγάλη αύξηση στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, η επιβάρυνση είναι σημαντική και ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες ευρώ τον χρόνο περιορίζοντας έτσι το όποιο πιθανό όφελος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τον αυξημένο ΤΑΠ, στην… γραμμή των χρεώσεων για τους δήμους που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις και τα αναδρομικά δημοτικά τέλη από την “τακτοποίηση” των ξεχασμένων τετραγωνικών με αποτέλεσμα και το ποσό προς τους δήμους να γίνεται πλέον αρκετά υπολογίσιμο.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα περιοχής στο Χαλάνδρι όπου η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο (με βάση τις αξίες της εφορίας) αυξήθηκε από τα 1200 ευρώ στα 2000 ευρώ. Τα στοιχεία εστάλησαν ήδη από τους δήμους στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να γίνει η αναπροσαρμογή του ΤΑΠ.
Έτσι, προκύπτει η εξής σύγκριση:
1. Για το 2021, ακίνητο 15ετίας 120 τετραγωνικών στην συγκεκριμένη περιοχή, επιβαρύνθηκε για ολόκληρη τη χρονιά με 35,28 ευρώ.
2. Για το 2022, επειδή η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2000 ευρώ, και το συνολικό ετήσιο ΤΑΠ θα αυξηθεί στα 58,8 ευρώ. Δηλαδή, θα προκύψει επιβάρυνση 23,6 ευρώ τον χρόνο μόνο από την αναπροσαρμογή του ΤΑΠ.
Το συγκεκριμένο ακίνητο που βρίσκεται σε περιοχή με μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης, θα πληρώσει ακριβώς τον ίδιο ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2022 συγκριτικά με το 2021. Έτσι, ενώ δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αυτή φαίνεται ήδη σιγά-σιγά (το ΤΑΠ εισπράττεται αναλογικά με τις ημέρες έκδοσης του λογαριασμού) στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.
Πολύ μεγάλες αυξήσεις στο ΤΑΠ (της τάξεως των αρκετών δεκάδων ευρώ ανάλογα με την περίπτωση) θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των περιοχών όπου έχει γίνει μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Τέτοιες περιοχές είναι το Ηράκλειο, ο Άγιος Δημήτριος, το Μοσχάτο, το 3ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, ο Άγιος Δημήτριος, η Δάφνη και το Παλαιό Φάληρο.
Πηγή thetoc.gr