Τοπικές Ειδήσεις

Βελτίωση της κατάστασης αναμένει στη Ρόδο η εστίαση

Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να ξεκίνησε καλά για την Ρόδο, οι άνθρωποι της εστίασης όμως, εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννη Κλούβα, που μίλησε στην «δημοκρατική», τα μηνύματα είναι πολύ καλά και ενθαρρυντικά, όμως οι αυξήσεις στα προϊόντα και κυρίως στην ενέργεια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για… ενθουσιασμό.
«Η σεζόν φέτος, αναμένεται να είναι καλή. Βέβαια, θα έχουμε ένα πρόβλημα με αγορές, όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία και άλλες χώρες, που ίσως επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από τις αγορές μας, σίγουρα περιμένουμε πολύ καλύτερη κίνηση σε σχέση με την προηγούμενη διετία, που είχε επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτή την στιγμή, άνοιξε το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης, στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, θα ανοίξουμε όλοι και μέσα στην πόλη.
Οι επισκέπτες μας από το Ισραήλ που είναι πολύ καλοί πελάτες, βγαίνουν, αγοράζουν και ξοδεύουν, αναμένονται στο προσεχές διάστημα», όπως είπε.
Αναφερόμενος στις τιμές, ο κ. Κλούβας είπε ότι αναγκαστικά θα ανέβουν λόγω των διεθνών συγκυριών, με τον πλέον ανασταλτικό παράγοντα να είναι ο ΦΠΑ.
«Οι συνάδελφοι στην εστίαση άνοιξαν με τις περσινές τιμές, προς το παρόν. Στο επόμενο διάστημα όμως, θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους αφού εκ των πραγμάτων, θα είναι και θέμα επιβίωσης. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τόσες αυξήσεις. Κι από την άλλη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει την εστίαση, περαιτέρω.
Μην ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από μία πολύ δύσκολη διετία (αν και το 2021 δουλέψαμε αρκετά) ενώ και ο περασμένος χειμώνας ήταν επίσης πολύ δύσκολος. Στην Ρόδο οι δικές μας επιχειρήσεις είναι κλειστές σε ποσοστό 95%. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι κι έτσι πορευόμαστε, φέτος».
Όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έδωσε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος των εστιατόρων ανέφερε πως το καλύτερο στοιχείο είναι πως ο κλάδος κέρδισε το 7% σε σχέση τον τζίρο του 2019: «Μπορεί να μας βοήθησαν αρκετά, αλλά πρέπει να επιστρέψουμε πίσω, ένα μέρος της ενίσχυσης. Κι εδώ να αναφέρω πως από αυτά που μας έδωσαν, προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις που δημιούργησε η διετία της πανδημίας. Να σας θυμίσω ότι όλοι οι επιχειρηματίες στην εστίαση, μετράνε ζημίες.
Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος. Όλοι μας, ευχόμαστε η φετινή να είναι μια πολύ καλή σεζόν. Διότι αν φέτος συμβεί κάτι χειρότερο, δεν θα καταφέρουν να παραμείνουν ανοικτά όλα τα εστιατόρια στο νησί».
Ο κ. Κλούβας επεσήμανε ακόμη, ότι η εστίαση και κυρίως τα εστιατόρια, που είναι σε άμεση επαφή με τον Τουρισμό και τους ξένους επισκέπτες μας, παραμένει το ‘όχημα’ για να λειτουργήσει θετικά ως προς τη γαστρονομία και τον πρωτογενή τομέα.
«Ο πρωτογενής τομέας με την γαστρονομία μας, και τα ντόπια προϊόντα θα περάσει πολύ πιο εύκολα μέσα από τα εστιατόριά μας, αφού εμείς οι επαγγελματίες μπορούμε να τα προωθήσουμε και να τα αναδείξουμε ανάλογα. Γι’ αυτό γίνεται και μια προσπάθεια μέσα από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε να αναδειχθεί η κουζίνα, τα προϊόντα που ανήκουν στον μεσογειακό τρόπο ζωής και ο τόπος μας», τόνισε ο κ. Κλούβας.
Ερωτηθείς, τέλος σχετικά με την προσπάθεια να ανοίξει το Σωματείο προς όλα τα είδη της εστίασης, καφέ, μπαρ κ.λπ. απάντησε πως δεν έχει σημειωθεί η αναμενόμενη ανταπόκριση:
«Απευθύνω έκκληση προς όλους όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, να έρθουν μαζί μας για να δυναμώσουμε. Είμαστε από τα πιο ενεργά σωματεία στο νησί. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά, τα αιτήματά μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου