Τις προτάσεις της για τα έργα που επιβάλλεται να κατασκευαστούν για να προστατευθεί το νησί από πλημμυρικά φαινόμενα κατέθεσε χθες η διοίκηση του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ, στην Περιφέρεια και στο Δήμο Ρόδου.
Την παρουσίαση των προτάσεων, που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου παρακολούθησαν ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο νέος δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχάλης Κόκκινος, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” κκ. Φιλήμωνας Ζαννετίδης και Δ Τσοπανάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η διοίκηση του τμήματος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου δείχνουν τις τραγικές ελλείψεις που έχει σε έργα προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα η Ρόδος. Ακόμη και τουριστικές περιοχές είναι ανοχύρωτες και δεν αποκλείεται να εκτεθούν στη μανία της φύσης αν δεν δημιουργηθούν οι υποδομές που πρέπει.
Οι λόγοι που η Ρόδος εξακολουθεί να κινδυνεύει από πλημμηρικά φαινόμενα είναι σύμφωνα με το ΤΕΕ η έντονη αστικοποίηση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων γύρω από οικισμούς κυρίως του βορείου τριγώνου της Ρόδου χωρίς τις αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες, η ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου, η δημιουργία αδιαστασιολόγητων πλακοσκεπών οχετών με καταλήψεις σε ρέματα εντός των οικισμών, η κατασκευή τεχνικών έργων χωρίς τις ανάλογες αντιπλημμυρικές μελέτες, οι αυθαίρετες επεμβάσεις σε ρέματα και στις εκβολές τους, η κατάληψη τμημάτων των κτηματολογικών κοιτών των ρεμάτων από παραποτάμιες κατασκευές και η παντελής έλλειψη συντήρησης των έργων που υπάρχουν. Καταστροφικά λειτουργεί και η ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και των αρμόδιων υπηρεσιών στην αστυνόμευση των ρεμάτων.
Η καταγραφή που έκαναν ανά δημοτικό διαμέρισμα οι μελετητές κατέδειξε τις φοβερές ελλείψεις σε έργα, που κόστισαν ανθρώπινες ζωές όπως δήλωσε στην εισήγηση του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
«Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου στo πλαίσιo του θεσμικού του ρόλου απέναντι στην πολιτεία, αλλά και την τοπική κοινωνία, προχώρησε στην συγκρότηση Ομάδας Εργασίας(ΟΕ) με ντόπιους συναδέλφους μελετητές με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων και την υποβολή προτάσεων που θα συμβάλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού. Κατέγραψε όλες τις μελέτες και τις προτάσεις για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων», δήλωσε ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
Στην συνέχεια οι μελετητές κκ. Αριστοτέλης Ηρακλείδης, Γιώργος Διακογεωργίου, Κλεόβουλος Παπακωνσταντίνου, Αγγελος Ηρακλείδης και Στ, Μαρουλλάκης παρουσίασαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν ανά δημοτική ενότητα.
Όπως επεσήμαναν οι παρουσιασθείσες μέχρι σήμερα πλημμύρες εντοπίζονται στις πεδινές παράκτιες ζώνες από Ρόδο μέχρι και Λάρδο στα ανατολικά παράλια του νησιού, στον Αρχάγγελο και από Ρόδο μέχρι και Μανδρικό στα δυτικά παράλια.Τονίστηκε πως σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού πολλά από τα υπάρχοντα τεχνικά έργα (γέφυρες, οχετοί) στις διασταυρώσεις με τους χειμάρρους είναι ανεπαρκή. Η ανεπάρκεια αυτή αποδεικνύεται από τις συχνές υπερπηδήσεις κατά τις πλημμύρες που ενέχουν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τους διερχομένους.
Σε όλες τις διασταυρώσεις του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου με αγροτική οδοποιία, που παρουσιάζουν κλίση προς το εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο, μεταφέρονται νερά και λάσπες στο οδόστρωμα του οδικού δικτύου, προκαλώντας βλάβες στο οδόστρωμα και κυρίως δημιουργώντας πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για τους κινούμενους οδηγούς. Σε όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο, αλλά και σε πολλά σημεία του επαρχιακού ή τοπικού αστικού οδικού δικτύου υπάρχουν διασταυρώσεις με κοίτες χειμάρρων. Στις περισσότερες από αυτές έχει κατασκευασθεί ιρλανδική διάβαση, δηλαδή απλή επίστρωση της κοίτης με σκυρόδεμα, για την διάβαση οχημάτων. Οι διαβάσεις αυτές εκτιμάται ότι είναι μερικές εκατοντάδες. Όλες αυτές οι διασταυρώσεις είναι επικίνδυνες για την ζωή των ανθρώπων που τις διέρχονται, κατά την διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.
Για να μην υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις και στο μέλλον από πλημμυρικά φαινόμενα το τμήμα Δωδεκανήσου του ΤΕΕ πρότεινε, οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:
-Να προβούν στην επικαιροποίηση των υπαρχουσών μελετών ως προς την ισχύουσα νομοθεσία, ως προς τα νέα δεδομένα της κάθε περιοχής εφ’ όσον έχει αυξηθεί η δομημένη επιφάνεια και έχουν αλλάξει τα υδρολογικά δεδομένα.
-Να εξεύρουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, κυρίως στον Αρχάγγελο, Αφάντου , Λάρδο, Ιαλυσό και Κρεμαστή.
-Να προβούν στην διαπίστωση επικίνδυνων προς πλημμύρα περιοχών (βοηθούμενη και από την παρούσα εργασία) και να συντάξει τις απαραίτητες μελέτες και να εκτελέσει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
-Να ελέγχουν την τήρηση των κειμένων διατάξεων για τα υδατορέματα.
-Να προβαίνουν στον σχολαστικό έλεγχο όλων των αντιπλημμυρικών έργων και στη συντήρησή τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους, κατά προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.
-Να συντάσσει την μελέτη και να εκτελεί τα έργα συγκράτησης των εδαφών σε δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση πρόσφατα έχει καταστραφεί από πυρκαγιές, (κορμοδέματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις κλπ.).
-Να ελέγχουν και να εκτελούν προληπτικό καθαρισμό των κοιτών των ρεμάτων με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής.
-Να επιταχύνουν την εκτέλεση των εργασιών, ενόψει της χειμερινής περιόδου, για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό και κατά προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.
-Να προβαίνουν στην εκπόνηση των μελετών δικτύων υποδομής (υδρεύσεως, αποχετεύσεως και απορροής ομβρίων) στις περιοχές επεκτάσεως σχεδίων πόλεως και στην κατασκευή των δικτύων αυτών, αμέσως μετά την διάνοιξη των προβλεπομένων οδών και πριν την οικοδόμηση της περιοχής.
-Η Υπηρεσία Δόμησης Ρόδου να είναι σχολαστική με την τήρηση των προβλεπομένων στις ισχύουσες διατάξεις για την δόμηση πλησίον ρεμάτων (οριοθέτηση ρεμάτων, τήρηση αποστάσεων από όρια, κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων από ιδιώτες κ.λ.π.) και να ελέγχεται η εφαρμογή των διατάξεων αυτών.
-Η Υπηρεσία Δόμησης Ρόδου θα πρέπει να ελέγξει όλα τα κτίσματα (κτίρια ή περιφράξεις) που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 20 μέτρα από τις κοίτες ρεμάτων για να διερευνήσει το πως κτίσθηκαν αυτά, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία ποινές και διαδικασίες συμμορφώσεως με την νομοθεσία. Σήμερα υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες, οι οποίες καθιστιούν εύκολο τον εντοπισμό των περιπτώσεων αυτών.
-Να ελέγξει (η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου) εάν έχουν καταπατηθεί κοίτες ρεμάτων, τα οποία κατά τον κτηματολογικό κανονισμό, είναι δημόσια κτήματα, και να προβεί στην αποβολή των καταπατητών και την καθαίρεση των υπαρχόντων κτισμάτων εντός της κοίτης των ρεμάτων.
-Να ελέγξει (η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου) όλα τα τοιχία που έχουν κατασκευασθεί σε όχθες ρεμάτων εάν έχουν κατασκευασθεί μετά από οριοθέτηση της κοίτης των ρεμάτων και μετά την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων και να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές.
Επισημάνθηκε ακόμη πως το τμήμα Πολιτικής Προστασίας πρέπει να εκπονήσει σύγχρονο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, να το επικαιροποιεί συνεργαζόμενο με όλες τις Υπηρεσίες και Φορείς, να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο των πλημμυρών στις εγκαταστάσεις των Εταιριών Ύδρευσης- Αποχέτευσης, ιδιαιτέρως δε των αντλιοστασίων και των υδραγωγείων. Θα πρέπει να γίνονται οι δέουσες ενέργειες για τον καθαρισμό των αστικών χώρων και να ενημερώνεται το κοινό για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι διαβάσεις των ρεμάτων.
«Το φθινόπωρο δεν είναι μακριά μας. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις γρήγορα. Αν προκηρυχθούν τώρα οι μελέτες θα τελειώσουν μετά από τέσσερα χρόνια. Εγώ θα ήθελα στα σημεία που έχουν εντοπιστεί προβλήματα να γίνουν άμεσα έργα», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Με εξέπληξε το γεγονός ότι στοιχεία δόθηκαν από μελετητές και όχι από υπηρεσίες. Το σημαντικό είναι τι θα κάνουμε τώρα και πως θα αξιοποιήσουμε γρήγορα τους πόρους που έχουμε. Η παρουσίαση θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα. Πρέπει να βάλουμε μπροστά τη μηχανή και να τρέξουμε», δήλωσε ο νέος δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Η σύγχυση στο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις αρμοδιότητες μπορεί να ξεπεραστεί με τη λέξη- κλειδί που είναι η συνεργασία. Δεν βλέπω να υπάρχει συνεργασία του κεντρικού κράτους με την αυτοδιοίκηση. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να στείλουν χρήματα. Ιεράρχηση υπάρχει ήδη και δεν νομίζω πως μπορεί να γίνει καλύτερη», τόνισε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.