Τοπικές Ειδήσεις

Εισήγηση του Δημάρχου Κω για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού

Εισήγηση για τη λήψη απόφασης για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού, με μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο μηχανολογικό – τεχνολογικό εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κω «Ιπποκράτειον» και στην ΤΟ.Μ.Υ. (Τοπική Μονάδα Υγείας) Κω, καθώς και τη λειτουργία Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

ο Δήμος Κω, εκφράζοντας την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, που βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες και δεδομένα, από την έναρξη αυτής της δημοτικής περιόδου έχει θέσει τις δυνάμεις του σε εγρήγορση, έχει διεκδικήσει λύσεις, δεν έχει μείνει μόνο στα λόγια. Έχει πάρει πρωτοβουλίες και έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, για τη στήριξη και ενίσχυση των δομών Δημόσιας Υγείας του νησιού μας. Αποφάσεις που περιέχουν το όραμα της κοινωνίας μας, όπως είναι η κατασκευή νέου Νοσοκομείου και πρωτοβουλίες που στηρίζουν στην πράξη το Νοσοκομείο μας. Δεν κρυφτήκαμε.

Από την πρώτη μέρα της διοίκησής μας ασχοληθήκαμε με τα προβλήματα του τομέα Δημόσιας Υγείας στην Κω και δε διστάσαμε να εμπλακούμε παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μπήκαμε μπροστά και διεκδικούμε, τη στήριξη του δημόσιου τομέα της υγείας στο νησί μας. Γιατί πιστεύουμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και αποτελεί πρώτιστη ευθύνη της Πολιτείας να το διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες.

Και είναι πραγματικά τουλάχιστον οξύμωρο το γεγονός ότι η δημόσια υγεία είναι η ίδια ο μεγάλος ασθενής στο νησί του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής επιστήμης.

Είμαστε η κοινωνία του νησιού μας, πονάμε και συμπάσχουμε στα ίδια προβλήματα. Ζούμε, όπως όλοι μας, τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο νησί μας αλλά και στη χώρα μας. Όπως όλοι οι Έλληνες δεν είμαστε περήφανοι για αυτό. Μας διαπερνά η ίδια αγωνία.

Αξίζει να σημειώσω ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συγχέουμε την ανάγκη στελέχωσης του υφιστάμενου Νοσοκομείου με το αίτημα κατασκευής νέου Νοσοκομείου. Πρόκειται για δύο εντελώς ανεξάρτητες υποθέσεις. Το ένα δεν απαγορεύει τη διεκδίκηση του άλλου.

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει είναι γνωστές. Με μόνο στόχο να στηρίξουμε την κοινωνία μας. Για αυτό παραχωρήσαμε δημοτικό ακίνητο στο Λινοπότη, για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου.

Δεν είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κατασκευή νέου Νοσοκομείου, όμως αποδεικνύεται καθοριστική η παρέμβαση του Δήμου μας. Με την παραχώρηση του ακινήτου μας η Πολιτεία δεσμεύεται. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και θα το πετύχουμε. Θέλω να πιστεύω το συντομότερο δυνατόν. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές. Στους νέους και στις νέες μας που καλούνται να δημιουργήσουν σε αυτό το νησί, να στηρίξουν αυτή την κοινωνία. Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτό. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας ερευνήσαμε και βρήκαμε τρόπους να προσελκύσουμε γιατρούς στο νησί μας. Κατανοούμε ότι οι οικονομικές ανάγκες για κάποιον που έρχεται να υπηρετήσει στον τόπο μας είναι μεγάλες. Για αυτό πήραμε την απόφαση να ενισχύουμε με ποσό μέχρι 450 € μηνιαίως τη στέγαση έως και 14 ιατρών και 5 νοσηλευτών. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για αυτό. Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που το κάνουν πράξη αυτό.

Αντίθετα, δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση του νοσοκομείου. Δυστυχώς, το Νοσοκομείο μας έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως νησιωτική δομή και επιπλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Βέβαια δεν είναι το ίδιο. Ο νησιώτικος χώρος έχει ιδιαιτερότητες. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ειδικά μέτρα στήριξης. Κάτι που προβλέπεται άλλωστε από το Σύνταγμα της Χώρας μας, τη γνωστή πρόβλεψη ως

«ρήτρα νησιωτικότητας». Εδώ μιλάμε για την υγεία μας. Το υψηλότερο ανθρώπινο και κοινωνικό αγαθό. Διεκδικούμε λύσεις και δεν θα πάψουμε να το κάνουμε. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να βρει τους τρόπους που θα στηρίξουν τη λειτουργία του. Εμείς ήδη έχουμε κάνει πολλά και είμαι περήφανος για αυτό. Θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία. Για να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες, διεκδικώντας πάντα αυτά που δικαιούται η κοινωνία μας.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, για την “υιοθεσία” και στήριξη του Νοσοκομείου μας. Μια συνεργασία με στόχο να έρχονται πανεπιστημιακοί γιατροί και να πραγματοποιούν εξειδικευμένες εξετάσεις ή ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο της Κω. Σίγουρα πρόκειται για φιλόδοξο εγχείρημα. Γνωρίζουμε ότι δεν θα επιλύσει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι όμως μια ενίσχυση.

Αν θέλαμε να περιγράψουμε την εικόνα του τομέα υγείας σήμερα στο νησί μας σίγουρα θα ήταν περισσότερα τα σκούρα χρώματα. Αρκεί να δούμε το κτίριο του Νοσοκομείου μας. Στον ίδιο χώρο, στο ίδιο κτίριο, συναντάμε τρεις διαφορετικές εποχές. Από την πτέρυγα της Ιταλοκρατίας που χτίστηκε το 1928, στην επέκταση της δεκαετίας του 1980 με την δημιουργία του ΕΣΥ και από εκεί στην επέκταση της δεκαετίας του 1990 με την ανάπτυξή του. Σίγουρα αυτές οι προσθήκες βοήθησαν αλλά δεν αντιμετώπισαν στο σύνολό του το κτιριακό πρόβλημα. Όλα αυτά τα γνωρίζουμε για αυτό και δεν μείναμε αμέτοχοι.

Φτάσαμε το ζήτημα του Νοσοκομείου στο ανώτατο επίπεδο, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Τονίσαμε ότι οι ανεπαρκείς υποδομές υγείας, η παλαιότητα των εγκαταστάσεων, η υποστελέχωση, υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες και το μέλλον του νησιού μας. Φωνάξαμε ότι η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο της Κω, εξαιτίας απώλειας γιατρών βασικών ειδικοτήτων και η μη αναπλήρωσή τους, είναι πρωτοφανής, ειδικότερα εν’ μέσω της πανδημίας.

Το Νοσοκομείο όχι μόνο αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες παροχής υγείας του μόνιμου πληθυσμού, αλλά λειτουργεί ως τροχοπέδη της αναπτυσσόμενης τουριστικής οικονομίας του τόπου μας.

Και εδώ υπάρχει άλλο ένα οξύμωρο. Η Κως διαχρονικά προσφέρει πολλά στο Α.Ε.Π. της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της.

Ως Δήμαρχος γίνομαι καθημερινά κοινωνός της αγωνίας των συμπατριωτών μου οι οποίοι προβληματίζονται σφόδρα για την υγειονομική ασφάλεια που παρέχει η Κως στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της. Η Κως είναι διαχρονικά αδικημένη στις υποδομές δημόσιας υγείας. Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Με τεκμηρίωση, σχεδιασμό και διεκδίκηση.

Έχουμε ως νησί τη μοναδικότητα, σε όλη την Ελλάδα, να τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός μας στην τουριστική περίοδο. Ένα νησί με 35.000 μόνιμο πληθυσμό, που φτάνει τις 50.000 μαζί με τους εργαζόμενους από άλλα μέρη στη διάρκεια της σεζόν και φιλοξενεί ημερησίως 100.000 τουρίστες.

Δεν αρκούμαστε απλά να μας φέρουν 2-3 γιατρούς ακόμα ή να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Διεκδικούμε κάτι πιο μεγάλο και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το νέο Νοσοκομείο. Για να μπορεί να στηρίξει τη δημόσια υγεία για την Κω και όλα τα νησιά της Βόρειας Δωδεκανήσου.

Πιστεύουμε ότι μόνο αν ανεβάσουμε τον πήχη, αν διεκδικήσουμε και πετύχουμε το μεγάλο στόχο μπορούν να αλλάξουν ριζικά τα αρνητικά δεδομένα. Ας δούμε όμως τι σημαίνει πρακτικά αυτό. Στηριχθήκαμε στη μελέτη σκοπιμότητας που παραδόθηκε στις αρχές του 2019 στο Νοσοκομείο Κω για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου. Η μελέτη βασιζόμενη σε στατιστικά στοιχεία, βάσει διεθνών σχεδιαστικών προδιαγραφών, περιγράφει αναλυτικά τι πρέπει να γίνει.

Προβλέπει ανέγερση νέου Νοσοκομείου, δυναμικότητας 100 εσωτερικών οργανικών κλινών (95 νοσηλευτικών, 3 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 2 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), σε χώρο εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κω, που θα καλύψει τις υπηρεσίες υγείας του νησιού για τα επόμενα 50 έτη. Επιπλέον, το νέο νοσοκομείο θα περιλαμβάνει 10 κλίνες στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και 4 κλίνες στην Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας. Συνολικά, προτείνει στεγασμένους χώρους επιφάνειας 11.400 τ.μ., με περιβάλλοντα χώρο που θα περιλαμβάνει 206 θέσεις στάθμευσης.

Ως Δήμαρχος έχω αναλάβει δέσμευση στους συμπολίτες μας να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για αυτό το μεγάλο στόχο. Εκτός των προαναφερομένων, είναι σαφές ότι, μέχρι την κατασκευή και λειτουργία νέου Νοσοκομείου, απαιτείται ενίσχυση των υπαρχουσών δομών σε όλα τα επίπεδα. Η ενίσχυση του σημερινού Νοσοκομείου σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή, θα εξισορροπήσει τις άμεσες ανάγκες. Αυτές τις ανάγκες έχουμε θέσει υπόψιν τόσο στη σημερινή όσο και στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχουμε ζητήσει λύσεις.

Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει μέτρα ουσιαστικής στήριξης. Σε μια καταγραφή της κατάστασης των δομών Υγείας συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

Ø Χρόνια και τρέχοντα προβλήματα με έμφαση στις κτιριακές υποδομές μα πρώτα από όλα στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών (3 κενές θέσεις Παθολόγων, Παιδιάτρου, Νεφρολόγου, Ουρολόγου, Αιματολόγου και Ακτινολόγου, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου).

Ø Λείπουν επίσης ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό με εξειδίκευση στην εντατικολογία για τη λειτουργία της ΜΑΦ που δεν λειτουργεί. Στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπεται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ως Διατομεακό Τμήμα. Για την στελέχωση της προβλέπονται δυο (2) ειδικευμένοι Ιατροί.

Ø Ανεπαρκής στελέχωση και προβληματική λειτουργία ΕΚΑΒ. Είναι αναγκαία η ενίσχυση σε προσωπικό του Τομέα ΕΚΑΒ Κω, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι βάρδιες ενός ασθενοφόρου με έδρα την πόλη της Κω και για τη λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου, με βάση στο κτίριο του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας, ώστε να καλύπτει το γειτονικό διεθνές αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» και την απομακρυσμένη από το Νοσοκομείο Δημοτική Ενότητα Ηρακλειδών. Όσον αφορά στο ΕΚΑΒ απαιτείται η στέγασή του σε αξιοπρεπή χώρο (μια πρόταση είναι, στο κτίριο του ΕΦΚΑ που διαθέτει αναξιοποίητους χώρους). Επιβεβλημένη είναι επίσης η ενίσχυσή του σε εξοπλισμό με την προμήθεια μικρού ευκίνητου ασθενοφόρου, για το κέντρο της πόλης.

Ø Παντελής έλλειψη δομών ψυχικής υγείας.

Ø Κτιριακές υποδομές στο μεγαλύτερο μέρος τους απαρχαιωμένες και απόλυτα περιοριστικές ως προς την ανάπτυξη του Νοσοκομείου.

Ø Ανεπαρκής στελέχωση στην ΤΟ.Μ.Υ. που λειτουργεί στο Πλατάνι, στελεχωμένη μόλις με έναν ιατρό ενώ θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου.

Ø Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας. Εγκαινιάστηκε το 2009 και έμεινε για χρόνια κενό. Δεν απέκτησε ποτέ Οργανισμό ώστε να μπορεί να στελεχωθεί. Παραμένει ουσιαστικά στα χαρτιά. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται για τη στέγαση του Περιφερειακού Ιατρείου Αντιμάχειας που προσφέρει πολλά στους συμπατριώτες μας της περιοχής.

Κατά τα άλλα, το οικόπεδο με Κτηματολογική Μερίδα 901 Γαιών Αντιμάχειας, έκτασης 3.825,00 μ2 και το κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.137,39 μ2. αποτελούν ιδιοκτησία του Δήμου Κω .

Με την με αριθμό 206/2006 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Ηρακλειδών, παραχώρησε το ακίνητο στο Υπουργείο Υγείας για 45 χρόνια με την δέσμευση ότι αυτό (Κ.Υ.) θα λειτουργούσε εντός 3 ετών από την παραχώρηση, διαφορετικά επιστρέφει στην ιδιοκτησία του πρώην Δήμου Ηρακλειδών ( σήμερα Δήμου Κω). Το κτίριο μετά την ανακατασκευή του και την τοποθέτηση εξοπλισμού, κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, αναμενόταν να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου της Κω, καθώς διαθέτει Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο, αίθουσα μικροεπεμβάσεων, 4 θαλάμους νοσηλείας με 7 κλίνες και πληθώρα ειδικών τμημάτων, όπως Παθολογικό, Καρδιολογικό, Γυναικολογικό, Παιδιατρικό και Οδοντιατρικό. Ο Οργανισμός του Κέντρου Υγείας αποτελεί προϋπόθεση ώστε να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, ιδιαίτερα τεχνικοί για την λειτουργία των εργαστηρίων (ακτινολογικό και αιματολογικό που είναι πλήρως εξοπλισμένα).

 

Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η αποκαρδιωτική κατάσταση των δομών Δημόσιας Υγείας στην Κω, που δημιουργεί ανασφάλεια σε όλους μας, εξουθενώνει τους εργαζόμενους και υποτιμά το νησί μας.

Γενικότερα (και από τα ανωτέρω) προκύπτει ότι η Πολιτεία οφείλει να δει με ευαισθησία τα προβλήματα των δομών Υγείας σε μια ακριτική περιοχή όπως η δική μας, με μεγάλη βαρύτητα στην εθνική οικονομία. Πρέπει να αλλάξουν οι θεσμικές διαδικασίες και λειτουργίες για να στηριχτεί το σύστημα Υγείας. Η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού κρίνεται αναγκαία. Με ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την υλοποίηση των αποφάσεων και δεν θα δημιουργεί περαιτέρω γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο Δήμος μας, η κοινωνία μας δηλαδή, πρέπει να αποδειχθεί αποφασιστική. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να εκφράσει κυρίαρχη άποψη. Παράλληλα δεν πρέπει να χαθούμε σε μικροσυμφέροντα ή επιτηδευμένες αντιπαλότητες. Είναι αυτονόητο ότι θα κορυφώσουμε τις διεκδικήσεις μας έως ότου προκύψει ουσιαστική αποκατάσταση της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου μας.

Με ενότητα δυνάμεων πρέπει και οφείλουμε να διεκδικήσουμε:

1. Την ένταξη κατασκευής του νέου Νοσοκομείου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης,

2. Σύνταξη νέου σύγχρονου Οργανισμού του ΓΝ-ΚΥ ΚΩ λαμβάνοντας υπόψη και την εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 125 του Ν. 4600/2019 (ΦΕΚ 43/9-3-2019, Τεύχος Πρώτο).

3. Θεσμοθέτηση οικονομικών και άλλων κινήτρων για την κάλυψη θέσεων ιατρών στα νησιά.

4. Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου με ταχείες διαδικασίες για την κάλυψη κενών θέσεων που προβλέπονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου.

5. Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

6. Μετακίνηση ιατρών από μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας για την κάλυψη των κενών μέχρι την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

7. Ενίσχυση της 1ης ΤΟΜΥ Κω άμεσα με την προκήρυξη όλων των προβλεπόμενων θέσεων Ιατρών.

8. Λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

9. Ενίσχυση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.

10. Άμεση κάλυψη των κενών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για την κάλυψη του συνόλου των συμπολιτών μας που χρήζουν περίθαλψης.

11. Πρόσληψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ για την πλήρη κάλυψη λειτουργίας δύο ασθενοφόρων, ένα με έδρα την Κω και ένα με έδρα την Αντιμάχεια.

 

Σε αυτή τη διαδικασία διεκδίκησης κομβικός είναι ο ρόλος των Βουλευτών και ειδικά των κυβερνητικών Βουλευτών.

Εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες της επιρροής τους και συντεταγμένα, από κοινού, να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο για το αποτέλεσμα των παρεμβάσεών τους.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι δεν διεκδικούμε καλύτερες δομές υγείας γιατί είμαστε το νησί του Ιπποκράτη. Τις διεκδικούμε γιατί τις έχουμε ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια.

Δυστυχώς αυτά δεν είναι δεδομένα για εμάς, όπως είναι για τους κατοίκους περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά ακόμα και για κατοίκους άλλων νησιών. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από αυτό που αξίζουμε και έχουμε ανάγκη.

Μετά από όλα αυτά και προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις, προτείνω και καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:

– Οργάνωση Παγκωακού συλλαλητηρίου, με κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων.

– Κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών.

– Παράσταση αντιπροσωπείας του Δήμου στη Βουλή των Ελλήνων και στα Κόμματα του Κοινοβουλίου.

 

 

Ο Δήμαρχος Κω

 

 

Θεοδόσης Νικηταράς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου