Ειδήσεις

Τουρισμός: Ξεκινούν να “θυμίζουν” καλοκαίρι οι πληρότητες

Κάθε εβδομάδα και πιο υψηλά κινούνται πλέον οι πληρότητες στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ενώ και τα εποχικής ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στους δημοφιλείς προορισμούς. Τα τελευταία αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να λειτουργούν σε ποσοστό που θα φτάνει το 70%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, την εβδομάδα από τις 28 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, το ποσοστό των ανοικτών ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν 84%, η πληρότητα των ανοικτών ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν 44%, η πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν 33%, ενώ η μέση τιμή δίκλινου δωματίου των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας 50€.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, μέχρι το τέλος του Απριλίου, με τις αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, οι πληρότητες θα ξεπεράσουν το 60%.  Ήδη Κρήτη, Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος, Μύκονος και Σαντορίνη έχουν αρχίσει να υποδέχονται ικανοποιητικό αριθμό τουριστών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, το 40% των ξενοδοχείων της περιοχής είναι ήδη ανοιχτά και η κίνηση των επισκεπτών κρίνεται πολύ ικανοποιητική σε βαθμό που είναι στο ίδιο ή και λίγο καλύτερο επίπεδο με το 2019, γεγονός που οφείλεται και στον αυξημένο αριθμό πτήσεων από το εξωτερικό και την έναρξη της σεζόν νωρίτερα από το παρελθόν.

Η κάμψη του ρυθμού των νέων κρατήσεων με την έναρξη του πολέμου έχει αναστραφεί και επανέλθει σε θετικό πρόσημο, όπως ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Υπενθυμίζεται πως το Μάρτιο παρατηρούνταν σε σημαντικό βαθμό πάγωμα των νέων κρατήσεων, απόρροια του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Έκρηξη ζήτησης στα βραχυχρόνια καταλύματα
Η εταιρεία ερευνών Αirdna ανακοίνωσε πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση σ την Ευρώπη στην αύξηση της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με ποσοστό αύξησης κατά 232% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2021.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στους ρυθμούς ζήτησης ξεπερνώντας την Πορτογαλία που είναι δεύτερη με 196%, και την Κροατία, που είναι τρίτη και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία, η Αυστρία, Νορβηγία και η Ισπανία ακολουθούν στην τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2019 ήταν 1,4 δισ. ευρώ, το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 πήγαν στα 1,33 δισ. ευρώ.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου