Ρεπορτάζ

Μηδενικές καταβολές σε δάνεια ύψους 142.000 ευρώ για 48χρονο!!

Την υπαγωγή στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών ενός Ροδίτη για τον οποίο κρίθηκε ότι οι τράπεζες φέρουν μέρος της ευθύνης για την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων του, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Ρόδου διατάσσοντας την μηδενική καταβολή δόσεων υπέρ των δανείων του ύψους 142.884,85 ευρώ για 3 έτη!
Ο αιτών, ηλικίας σήμερα 48 ετών έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αλλοδαπή το έτος 2014 και έχουν ένα τέκνο ηλικίας σήμερα 9 ετών. Η σύζυγος έχει από προηγούμενο γάμο της ένα τέκνο ακόμη, ηλικίας σήμερα 17 ετών, το οποίο ζει με τον αιτούντα και τη σύζυγό του.
Είναι κύριος μιας μονοκατοικίας συνολικής επιφάνειας 71,34τμ.
Τα εισοδήματα του αιτούντος μειώθηκαν και ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι οικογενειακές του ανάγκες πρώτον καθώς το 2012 γεννήθηκε το τέκνο του και φροντίζει και το τέκνο της συζύγου του.
Τα παραπάνω γεγονότα, σε συνδυασμό με τις έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν, την αύξηση του κόστους ζωής, λόγω της υπερφορολόγησης, επιδείνωσαν την οικονομική του κατάσταση και τελικά κατέστησαν αδύνατη την εξυπηρέτηση των οφειλών του, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα για την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων και, έτσι, ο αιτών να έχει περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των δανείων του. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο αιτών μετέβη από μια κατάσταση δυνατότητας αποπληρωμής των δανείων στα οποία συμβλήθηκε σε μια κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής αυτών, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων του και της τεράστιας οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών της ζωής του αιτούντος της οικογένειάς του.
Η αδυναμία του να αποπληρώσει τα δάνειά του, όπως έκρινε το δικαστήριο, δεν οφείλεται σε δόλο, λαμβανομένου επιπροσθέτως υπόψη, ότι οι πιστώτριες συνέβαλαν αποφασιστικά στον δανεισμό, καθώς, παρότι γνώριζαν την οικονομική κατάστασή του από τα οικονομικά στοιχεία που ετίθεντο ενώπιόν τους κατά την κατάρτιση των συμβάσεων, ο έλεγχος των οποίων ήταν ευχερής για αυτές σε συνδυασμό με τους ανωτέρω εκτιθέμενους κινδύνους που ανέλαβε λόγω του δανεισμού του σε συνάλλαγμα, για τους οποίους δεν ενημερώθηκε επαρκώς, αποδέχθηκε την ανάληψη υποχρεώσεων του αιτούντος- οφειλέτη και διακινδύνευσε την μη πληρωμή των υποχρεώσεων αυτών.
Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη του προσδιορίζοντας μηδενικές καταβολές προς τις τράπεζες συμμέτρως για χρονικό διάστημα τριών ετών.
Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία του και του επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλει στην εμπραγμάτως εξασφαλισμένη πιστώτριά του, για τη διάσωση της κατοικίας του, το ποσό των 30.726,52 ευρώ για χρονικό διάστημα είκοσι 20 ετών, άλλως 240 μηνών, ήτοι το ποσό των 128 ευρώ μηνιαίως.
Η καταβολή των μηνιαίων αυτών δόσεων, θα πραγματοποιείται εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και θα γίνεται εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά τον χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζα της Ελλάδος, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Βάσια Παπαγεωργίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου