Το δικαστήριο έκρινε υπεύθυνες την Περιφέρεια και το Ελληνικό Δημόσιο για τους θανάτους στην γέφυρα της Κρεμαστής και τον Δήμο Ρόδου και το Ελληνικό Δημόσιο για τους θανάτους στην γέφυρα της Παστίδας
Με τρείς αποφάσεις που εξέδωσε χθες το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου έγιναν εν μέρει δεκτές και οι τρείς αγωγές αστικής ευθύνης συγγενών αδικοχαμένων στην πλημμύρα του έτους 2013.
Πιο συγκεκριμένα με την υπ’ αρίθμ. 301/2022 απόφασή του το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου απεφάνθη επί της αγωγής που άσκησαν η χήρα και ο γιος, του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου του Γεωργίου κατά του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος καθώς και η Αναστασία Κατσαρού, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Κρεμαστενού ποταμού με αποτέλεσμα να χαθούν σύντομα τα ίχνη τους.
Ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος αγνοείτο μέχρι τις 25-11-2013, οπότε και βρέθηκε νεκρός στην Τουρκία σε κατάσταση προχωρημένης σήψης με αιτία θανάτου τον πνιγμό.
Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή κατά το μέρος που στρέφεται κατά του εναγόμενου Δήμου Ρόδου και αναγνωρίζει την υποχρέωση της εναγομένης Περιφέρειας και του εναγομένου Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλουν εις ολόκληρον στην πρώτη το ποσό των 8.000 ευρώ και στον δεύτερο το ποσό των 50.000 ευρώ νομιμοτόκως με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής.
-Με την υπ’ αρίθμ. 302/2022 απόφαση του το ίδιο δικαστήριο απεφάνθη επί της αγωγής που άσκησαν 8 οικείοι της αδικοχαμένης σε ηλικία μόλις 36 ετών Αναστασίας Κατσαρού του Ιωάννη.
Η αγωγή στρέφεται κατά του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Αμυνας, τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Οικονομικών.
Οι οικείοι της αδικοχαμένης εκπαιδευτικού διεκδικούσαν με την 90σέλιδη αγωγή τους εύλογη αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.
Οι ενάγοντες θεωρούν ότι οι εναγόμενοι με παράνομες πράξεις, παραλείψεις, υλικές ενέργειες και παραλείψεις υλικών οργάνων τους κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί προκάλεσαν τον θάνατο της οικείας τους εξαιτίας πνιγμού στον Κρεμαστενό ποταμό. Η 36χρονη εργαζόταν στο 12θέσιο δημοτικό σχολείο του Παραδεισίου και είχε αναχωρήσει λόγω της διακοπής των μαθημάτων εξαιτίας της κακοκαιρίας από το σχολείο το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου 2014 με το αυτοκίνητο του συναδέλφου της Κων/νου Αργυρόπουλου του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, που ομοίως πνίγηκε, για να μεταβεί στην οικία της.
Παρασύρθηκαν από τα ρεύματα της νεροποντής και διασώθηκε μόνο ο τρίτος επιβάτης του οχήματος Ιωάννης Γκίζης του Ευαγγέλου, που κατόρθωσε να πιαστεί από ένα σίδερο που προεξείχε στη βάση της γέφυρας της Κρεμαστής.
Το δικαστήριο με την απόφαση του απορρίπτει την αγωγή κατά το μέρος που ασκείται από τους έκτο, έβδομο και όγδοο από τους ενάγοντες, θείους της εκλιπούσης.
Απορρίπτει την αγωγή κατά το μέρος που ασκείται από την κόρη της πρώτης, αδερφή των δεύτερου, τρίτης και τέταρτης και εγγονής του πέμπτου κατά το κεφάλαιο αυτής που στρέφεται κατά του εναγόμενου Δήμου Ρόδου.
Δέχεται εν μέρει την αγωγή κατά το μέρος που ασκείται από τους πρώτη, δεύτερο, τρίτη, τέταρτη και πέμπτο από τους ενάγοντες κατά το κεφάλαιο αυτής που στρέφεται κατά της εναγόμενης Περιφέρειας και του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου.
Αναγνωρίζει την υποχρέωση της εναγόμενης Περιφέρειας και του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλουν εις ολόκληρον στην πρώτη από τους ενάγοντες το ποσό των 40.000 ευρώ, στον δεύτερο από τους ενάγοντες το ποσό των 20.000 ευρώ, στην τρίτη από τους ενάγοντες το ποσό των 20.000 ευρώ, στην τέταρτη από τους ενάγοντες το ποσό των 20.000 ευρώ και στον πέμπτο από τους ενάγοντες το ποσό των 10.000 ευρώ, νομιμοτόκως με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής.
-Το ίδιο δικαστήριο με την υπ’ αρίθμ. 303/2022 απόφαση του απεφάνθη και επί της αγωγής που υπέβαλαν 11 συγγενείς των θανόντων Ιωάννη Μπαϊράμη και Καλλιόπης Παναγιώτου.
Όπως εκθέτουν στην αγωγή τους, στις 22 Νοεμβρίου 2013 και περί ώρα 15:30, ο Μπαϊράμης Ιωάννης του Μικέ, ετών 63 εν ζωή, κάτοικος Ρόδου, πατέρας του πρώτου και δεύτερου από τους ενάγοντες, αδερφός της τρίτης, τέταρτης, πέμπτης, έκτης και έβδομης από τους ενάγοντες και γαμπρός επί θυγατρί του δέκατου και της ενδέκατης, οδηγώντας αυτοκίνητο μάρκας BMW, έβαινε σύννομα, κανονικά και με απόλυτα ελεγχόμενη ταχύτητα στην περιοχή μεταξύ Παστίδας και Μαριτσών Ρόδου, σε γέφυρα, που υπάρχει επί της δευτερεύουσας επαρχιακής οδού (Παστίδα-Μαριτσά), κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία κατεβαίνει στο επίπεδο της όχθης ξηροποτάμου-χειμάρρου.
Στο παραπάνω όχημα επέβαινε ως συνοδηγός, η σύζυγός του, Καλλιόπη Μπαϊράμη, το γένος Φειδία Παναγιώτου, ετών 54 εν ζωή, μητέρα του πρώτου και δεύτερου από τους ενάγοντες, αδελφή της όγδοης και ένατης και θυγατέρα του δέκατου και ενδέκατης.
Η περιοχή-οικισμός της Παστίδας βρίσκεται στην δυτική πλευρά της νήσου Ρόδου μεταξύ των οικισμών Ιαλυσού, Κρεμαστής, Δαματριάς και Μαριτσών, είναι εσωτερικός οικισμός κτισμένος στην ομώνυμη πεδιάδα.
Διασχίζεται από πολλά ρέματα και παραχειμάρρους τα οποία συνενώνονται σε έναν κεντρικό κορμό, που δημιουργεί τον Κρεμαστενό Ποταμό.
Οποιαδήποτε πλημμυρική επιβάρυνση του ως άνω ποταμού επιβαρύνει πλημμυρικά και την περιοχή της Παστίδας, συνεπώς οι πλημμύρες, που συνέβησαν στον εν λόγω ποταμό, όπως υποστηρίζουν, οδήγησαν και στην πλημμύρα της Παστίδας και του σημείου, όπου ευρίσκονταν οι οικείοι τους με το όχημά τους. Συγκεκριμένα, ενώ ο συγγενής τους οδηγούσε το αυτοκίνητο, πάνω στη γέφυρα επί της δευτερεύουσας επαρχιακής οδού (Παστίδα-Μαριτσά) στην περιοχή μεταξύ Παστίδας και Μαριτσών Ρόδου, με κατεύθυνση από το κέντρο της πόλης Ρόδου προς την Παστίδα, περιοχή Βρισάλλια, μέσω της Λεωφόρου Τσαΐρι-Αεροδρόμιο, προς την οικία τους, το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από την ορμητικότητα των υδάτων του εν λόγω ξηροποτάμου-χειμάρρου, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος αμφοτέρων των άτυχων επιβαινόντων, διά πνιγμού λόγω εισρόφησης ύδατος και να ευρεθεί το πτώμα του Ιωάννη Μπαϊράμη την 24η Νοεμβρίου 2013 εντός της κοίτης του χειμάρρου και το πτώμα της Καλιόπης Μπαιράμη, την 23η Νοεμβρίου 2013 εντός υπάρχουσας πυκνής βλάστησης (καλαμιές) πλησίον της κοίτης του χειμάρρου. Οι ενάγοντες διατείνονται στην πολυσέλιδη αγωγή τους ότι σε καμιά περίπτωση το ατύχημα δε θα συνέβαινε, εφόσον τα αρμόδια όργανα των εναγομένων είχαν προβεί στον σχεδιασμό, την μελέτη, την κατασκευή και την συντήρηση συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων στο βόρειο τμήμα της νήσου Ρόδου, στην κατασκευή έργων διευθέτησης των κοιτών των ρεμάτων, ειδικά στην περιοχή της Παστίδας, στην κατασκευή νέας γέφυρας στον Κρεμαστενό ποταμό και στην κατάργηση της λεγόμενης «ιρλανδικής διάβασης» σε αυτόν, στην μελέτη και εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε εγγύς δασικές εκτάσεις.
Με την αγωγή τους διεκδικούν αποζημίωση συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ.
Το δικαστήριο με την απόφαση του απορρίπτει την αγωγή κατά το μέρος αυτής που ασκείται κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Δέχεται εν μέρει την αγωγή κατά τα λοιπά.
Υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο και τον Δήμο Ρόδου να καταβάλουν εις ολόκληρον) στον πρώτο ενάγοντα το ποσό των 85.000 ευρώ, στον δεύτερο ενάγοντα το ποσό των 85.000 ευρώ και στην ενδέκατη ενάγουσα, το ποσό των 40.000 ευρώ, νομιμοτόκως, με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής, ήτοι από 21.11.2018 για το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο και από 19.11.2018 για τον εναγόμενο Δήμο Ρόδου αντίστοιχα, έως την 30η.4.2019 και από 1.5.2019 και μέχρι την πλήρη εξόφληση, με επιτόκιο υπολογιζόμενο σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 45 παρ. 1 του ν. 4607/2019.
Αναγνωρίζει την υποχρέωση των ως άνω εναγομένων να καταβάλουν εις ολόκληρον σε καθεμία από τις τρίτη, τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη των εναγουσών το ποσό των 10.000 ευρώ, σε καθεμία από τις όγδοη και ένατη ενάγουσα το ποσό των 20.000 ευρώ και τέλος αναφορικά με τον αποβιώσαντα δέκατο ενάγοντα το ποσό των 40.000 ευρώ το οποίο θα κατανεμηθεί μεταξύ των όγδοης, ένατης και ενδέκατης εκ των εναγόντων που συνέχισαν την παρούσα δίκη ως κληρονόμοι αυτού. Τις υποθέσεις χειρίστηκαν οι δικηγόροι κκ. Γρηγόρης Ματράκας, Ιωάννα Βολονάκη και Αικατερίνη Μαραγκού για λογαριασμό των εναγουσών, ο κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης για τον Δήμο Ρόδου, ο κ. Γιώργος Φιλιππάκος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η κ. Μαρία Ελευθερίου για το Ελληνικό Δημόσιο.