Ειδήσεις

Πανάκριβο το Πάσχα στο χωριό, μόνο 1 στους 4 θα σουβλίσει φέτος

Ενα αρνί 10-12 κιλών κοστίζει 140-168 ευρώ. Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι αυξημένα κατά 16% σε σχέση με πέρυσι και τα αεροπορικά κατά 26,8%.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα αστείο: «στην πρώτη καραντίνα είχαμε το αρνί, δεν είχαμε τα άτομα. Τώρα έχουμε τα άτομα, δεν έχουμε το αρνί». Το ζήτημα είναι ότι το αστείο τείνει να επιβεβαιωθεί, καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μόνο ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι –περίοδος μάλιστα που ήταν απαγορευμένες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό– ήταν 61%. Αντιθέτως αυξάνεται σε 52% το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πως θα ψήσουν αρνί ή κατσίκι στον φούρνο, κάτι που συνήθως σημαίνει αγορά μικρότερου κομματιού κρέατος.

Ο λόγος είναι προφανώς οι πολύ μεγάλες ανατιμήσεις που καταγράφονται φέτος σε όλα τα υλικά που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι και με το κόστος μόνο για ένα αρνί 10-12 κιλών (σ.σ. προκειμένου να μπορεί να ψηθεί στη σούβλα) να εκτιμάται ότι θα φτάσει έως τα 14 ευρώ/κιλό, δηλαδή 140-168 ευρώ. Το 2021 οι τιμές βρίσκονταν στα επίπεδα των 9,5 ευρώ/κιλό.

Εξαιρουμένου του αμνοεριφίου, καθώς τελική εικόνα για τις τιμές θα υπάρχει τη Μεγάλη Εβδομάδα, το ΙΕΛΚΑ υπολογίζει ότι το κόστος του μέσου πασχαλινού τραπεζιού θα διαμορφωθεί –με συντηρητικές εκτιμήσεις– σε 45,35 ευρώ, αυξημένο κατά 9% σε σύγκριση με το 2021.

Το υψηλό κόστος, αλλά και το γεγονός ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι παρών, αποτρέπουν τη διενέργεια των μεγάλων τραπεζιών, άνω των 10 ατόμων. Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ενώ προ του 2020 2 στους 3 καταναλωτές συμμετείχαν το Πάσχα σε τραπέζια άνω των 10 ατόμων, το ποσοστό αυτό φέτος διαμορφώνεται σε 30%.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι αυξημένα κατά 16% σε σχέση με πέρυσι και τα αεροπορικά κατά 26,8%.
Επιπλέον, αν και πολλοί είναι αυτοί φέτος που αναμένεται να κάνουν Πάσχα… στο χωριό ή σε κάποιο άλλο τουριστικό θέρετρο, καθώς προηγήθηκαν δύο χρόνια απαγορεύσεων, το ταξίδι θα τους στοιχίσει αρκετά και δεν αποκλείεται να αναθεωρήσουν μέχρι τότε. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, μόλις ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσε ότι θα κάνει Πάσχα εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ το ποσοστό προ του 2020 ήταν 58%. Το τελικό ποσοστό, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο, αν και πάλι μειωμένο, κάτω από 50% σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο.

Το κόστος των καυσίμων, οι αυξήσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και οι χρεώσεις των καταλυμάτων είναι τα στοιχεία που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους καταναλωτές. Για τη μετάβαση σε έναν προορισμό σε απόσταση 300 χλμ. από την Αθήνα και την επιστροφή, το κόστος ξεπερνάει τα 260 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των διοδίων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, η μέση πανελλαδικά τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν την Πέμπτη 14 Απριλίου 2,043 ευρώ/λίτρο. Την ίδια ημέρα πέρυσι η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν 1,6 ευρώ/λίτρο.

Με βάση, τέλος, τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ήταν αυξημένα τον Μάρτιο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν κατά 16%, τα αεροπορικά εισιτήρια κατά 26,8% και οι χρεώσεις των ξενοδοχείων 18,5% υψηλότερες.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου