Η νηστεία πέρα από την θρησκευτική της σημασία, κρίνεται άκρως απαραίτητη και για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
Αρκεί φυσικά όταν σταματήσουμε την νηστεία να μην “ξανακυλήσουμε” στις παλιές κακές διατροφικές μας συνήθειες.
Η νηστεία της Μεγάλη Δευτέρας είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση (έστω πρόσκαιρη), αλλά και για γευσιγνωσία, μιας και τα νηστίσιμα πιάτα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο σε υλικά όσο και σε γεύση.
Η νηστίσιμη δίαιτα μπορεί να γίνει άκρως γευστική, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υγεία μας, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα που περιέχει και είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η αποχή από το κρέας μειώνει σημαντικά την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών, που ως γνωστόν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και καρκίνων.
“Από που θα πάρετε όμως την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός σας;”
Τόσο τα όσπρια όσο και τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υδατανθράκων και αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος χωρίς ίχνος λίπους!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
• Μην παραλείπετε το πρωινό σας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει καφέ ή τσάι, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 40 γρ. χαλβά ή 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι, 4-5 ελιές.
• Τα ενδιάμεσα γεύματα σας κόβουν την όρεξη ώστε να μην τρώτε υπερβολικά στα κυρίως γεύματα. Μπορείτε να επιλέξετε φρούτα, παστέλι, λαχανικά (καρότο, αγγούρι) ή 2 κριτσίνια ολικής άλεσης.
• Χρησιμοποιείστε όσπρια και λαδερά λαχανικά για περισσότερες φυτικές ίνες.
• Επιλέξτε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη όπως καλαμαράκια, χταπόδι, γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά που μας παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία μάλιστα είναι πιο εύπεπτη από εκείνη του κρέατος.
• Καταναλώστε φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη όπως είναι οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια), τα όσπρια, η σόγια, το ρύζι, το καλαμπόκι και το σουσάμι.
• Περιορίστε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε στα νηστίσιμα φαγητά. Τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά μπορεί να γίνουν παχυντικά, αν χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες λαδιού. Μην ξεχνάτε ότι 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αποδίδει 90 Kcals.
• Μην το παρακάνετε με τα φρούτα, διότι και αυτά παχαίνουν. Καθημερινά 2-3 μερίδες φρούτου είναι αρκετές, αναλόγως τις ενεργειακές απαιτήσεις του καθενός.
• Αποφύγετε τα πολλά τηγανητά. Μην τα τρώτε καθημερινά και μην ξεπερνάτε την μία μερίδα εστιατορίου την εβδομάδα.
• Προσοχή στην κατανάλωση ψωμιού. Μία φέτα είναι αρκετή για να συνοδεύσει το κυρίως γεύμα σας.
• Και τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό (8-10 μεγάλα ποτήρια) ημερησίως για να είναι συνεχώς ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.