Ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα η τελετουργική διαδικασία της έψησης του Αγίου Μύρου, που πραγματοποιείται περίπου κάθε 10 χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη
Στην έναρξη της διαδικασίας έγινε ο αγιασμός των βασικών συστατικών του Μύρου και κατά τη διάρκεια ειδικής ακολουθίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ράντισε με αγίασμα τους λέβητες, τα σκεύη και τα υλικά για την παρασκευή του Αγίου Μύρου. Στη συνέχεια, κρατώντας αναμμένα τα δικηροτρίκηρα, άναψε τους πέντε λέβητες στους οποίους έχουν τοποθετηθεί ως καύσιμη ύλη φθαρμένα εκκλησιαστικά έντυπα, καθώς και άχρηστα ξύλα από διάφορα μέρη του ναού.
Για την έψηση θα εργαστούν για τρεις ημέρες 9 εθελοντές επιστήμονες, «μυρεψοί», μαζί με άλλους 2 βοηθούς τους. Αρχων Μυρεψός είναι ο φαρμακοποιός δρ Γεώργιος Σάββιτς, ο οποίος κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Στις δηλώσεις του στην «Κ», ο κ. Σάββιτς αναφέρει πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένος και πανευτυχής και τονίζει πως αυτή είναι η πέμπτη συμμετοχή του σε αυτή τη διαδικασία. Πρώτη φορά συμμετείχε το 1973, όταν ο ίδιος ήταν 25 ετών. Μας αναφέρει πως τα 57 συστατικά του Αγίου Μύρου αναφέρονται στον Πατριαρχικό Κατάλογο του 1890.
Ο κ. Σάββιτς δηλώνει ότι «οι βασικότερες πρώτες ύλες προέρχονται από κάποια συστατικά τα οποία παρασκευάζονται από φυτικά υλικά της χώρας, δηλαδή της Ελλάδας. Οπως είναι το λάδανο, η μαντζουράνα, το δεντρολίβανο και διάφορα άλλα. Τα υπόλοιπα υλικά όμως προέρχονται από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Από την Αντιόχεια στη Συρία, από την Υεμένη όπως και τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα. Πλήρης Οικουμενικότητα δηλαδή!».
Ο Αρχων Μυρεψός δρ Γεώργιος Σάββιτς μιλάει στην «Κ» για τη διαδικασία και τα 57 υλικά που αναφέρονται στον Πατριαρχικό Κατάλογο.
Κάποια από τα 57 υλικά που αναφέρονται στον Πατριαρχικό Κατάλογο, είναι τα εξής: «έλαιον καθαρόν, οίνος στίφων μέλας, ανθόνερον αρίστης ποιότητας, ροδόσταμον αρίστης ποιότητας, μαστίχη καθαρή, μετζουβί ή κόμμι ευώδες, άμωμον, ξυλαλόη μαβέρτη, πέπερι μακρό, κάρυα αρωματικά, φύλλος ινδικός, ξυλοκασία ήτοι αγγέλικα Βοεμίας, στύραξ υγρά, σμύρνα καθαρά, πέπερις, εχινάνθη, ξυλοβάλσαμον, άκορος ή κάλαμος ευώδης, ίρις φλωρεντινή, βάκχαρις ή αντ’ αυτής εμπερατόρια».
«Την Τετάρτη θα γίνει η τελική συμπλήρωση των συστατικών με βασικό υλικό το ροδέλαιο που είναι το πιο έντονο αρωματικό συστατικό του Αγίου Μύρου. Αφού γίνει ο καθαγιασμός στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ιερείς, κρατώντας ανά δύο τον κάθε αμφορέα, μεταφέρουν το Αγιο Μύρο στο Μυροφυλάκιο του Πατριαρχείου», αναφέρει ο κ. Σάββιτς και τονίζει πως μέχρι να τελειώσει το απόθεμα μοιράζονται σε όλες τις Ορθόδοξες Μητροπόλεις του κόσμου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν εμφανώς συγκινημένος καθώς αυτή είναι η τέταρτη φορά που ηγείται της παρασκευής του Αγίου Μύρου!
Οι κοσμήτορες-μυρεψοί οι οποίοι συμμετέχουν μαζί με τον κ. Σάββιτς στη διαδικασία της έψησης του Αγίου Μύρου είναι ο Αρης Τσωκόνας, ο Χρήστος Χαμκούγιας, ο Κωνσταντίνος Αγιανίδης, ο Κωνσταντίνος Μενιδιάτης, ο Ιωάννης Μωυσίδης, ο Θεόδωρος Μεσσήνης, η Αικατερίνη Ζησάκη Μαλίτα και ο Δημήτρης Δαλιάνης.
Πηγή kathimerini.gr